Tiedon aika

28.08.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Tiedon aika

Synnyin öljykriisin aattona 70-luvulla. Kylmä sota oli voimissaan ja Suomi eli vihreästä kullasta ja konepajateollisuudesta. Elettiin teollista aikaa, jossa ihmiset kävivät töissä teollisuudessa ja muutto suurempiin kaupunkeihin oli vasta alkamassa.

Teollista aikakautta leimasi suuruuden ekonomia, kulutuksen kasvu ja suruton ympäristön saastuttaminen vaurastumisen sivutuotteena. Nyt elämme mielestäni tiedon aikaa, joka mahdollistaa aivan erilaisen arvopohjan ja vaurauden.

Tiedon aikana osaamme pohtia niin saavutuksiamme kuin niiden aiheuttamia rasituksiakin. Tiedämme kuinka voimme itse tuottaa energiaa. Ymmärrämme että menemällä polkupyörällä töihin hoidamme niin henkilökohtaista hyvinvointiamme kuin yhteiskuntamme tulevaisuuttakin.

Tiedon avulla yhdistämme osaamista, ihmisiä ja yrityksiä ratkomaan ongelmia ja rakentamaan entistäkin parempia vaihtoehtoja. Yksinkertaisesti saamme enemmän ja parempaa aikaiseksi vähemmällä. Rakennamme siis parempaa maailmaa.

Mitä tapahtuu kun viemme tiedon ja siitä jalostetun osaamisen kaikkeen arjen ja elämän toimintaan? Tuotamme enemmän, kulutamme vähemmän ja opimme kierrättämään ja kerran synnytettyä energiaa, osaamista, tietoja ja jätteitä.

Tieto on avain asiakastarpeiden ymmärtämiseen, uusiin asiakkuuksiin, parempiin kauppoihin, uusiin ratkaisuihin ja ihmisten hyvinvointiin arjessa. On kummallista miksi joku haluaisi sulkea avoimelta tiedolta kulkua, salata omaansa tai ajatella ettei muille ihmisille tarvitse kertoa. Tieto on harvoja asioita maailmassa, jonka arvo lähes aina kasvaa sitä jaettaessa. Jaamme, rikastamme ja jalostamme tietoa.

Tiedon väärinkäyttö ei liity tiedon hyödyntämiseen vaan ihmisen pahuuteen. Väärinkäytökset eivät liity millään tavalla avoimuuden arvopohjaan. Mitä tahansa ja milloin tahansa voidaan käyttää väärin riippumatta siitä onko se avointa vai suljettua lähtökohtaisesti. Usein kieltäminen esimerkiksi päihteiden kohdalla johtaa ainoastaan niiden suurempaan suosioon.

Tee työtä tiedon parissa. Opi pitämään itsestäsi huolta, huolehdi synnyttämästäsi energiasta ja elä maltillisesti. Rajattomien mahdollisuuksien maailmassa ei kannata kuvitella kaiken olevan rajattomasti saatavilla.

Pidetään silti huolta että tieto leviää. Elämään on syytä suhtautua enemmän sen mahdollisuuksien kuin mahdollisten uhkien kautta.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.