Tuputtajat

05.08.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Tuputtajat

Tänä kesänä pohdin tavallista enemmän vaikuttamista. Siis sitä, miten minuun, ihmiseen tai muihin kanssaeläviin kannattaisi vaikuttaa.

Kannattaako kehottaa, kertoa suoraan ja tarjota parempaa vaihtoehtoa? Syntyykö vaikutus uudesta informaatiosta vai enemmänkin ajattelua täräyttävästä ja sitä kautta muuttavasta kokemuksesta. Onko vaikuttaminen rationaalinen vai lopulta ennen kaikkea tunteiden kautta ajatuksiin vetoava prosessi.

Matkan varrella alkoi todella ärsyttämään. Yritin siihenkin suhtautua rakentavasti. Huomasin suomen olevan oikein tuputtajilla täytetty. Syö kevyempää, osta, osta vähemmän, säästä, kuluta vähemmän ja hyödy muka jotenkin nykyistäkin ankeammasta vaihtoehdosta.

Aika moni terveyttä, liikuntaa, parempaa elämää ja tai muuta hyödyllistä jankuttava päätyy tuputtamaan omaa totuuttaan kertomalla ja näyttämällä vaihtoehtoa toisin valinneesta ihmisestä. Liikuntaväki kuvastaa aina kuvissaa salilla asuvia poninhäntäisiä pesäpalloilijoita. Järjestöt varoittavat pahemman elämän uhasta ja kertovat oppejaan paremmista vaihtoehdoista. Erilaiset yritykset varoittavat elämän riskeistä ja ostamisen takana olevista uusista mahdollisuuksista.

Onko joku jossain löytänyt elämästä hengissä selvinneen ihmisen? Tai vailla puutteita olevan täydellisen elämän suorittajan? Mitä ihmettä nämä tuputtajat pohtivat. Yli metrin vyötärön omaava elämästään nauttiva on jo tehnyt valinnan nauttia keittiön antimista urheilun antimia enemmän. Keuhkojaan savuttava ja tai bensaa surutta kuluttava sankari tuskin vaihtaa ajatusmaailmaansa itseään säästämällä retuuttavien rillipäiden sanoja kuunnellessa. Eikö vaikuttamisen pitäisi lähteä vastaanottajan eikä viestin lähettäjän arvoista, uskomuksista ja asenteista?

Jos meinaat vaikuttaa vietä hetki vastaanottajan ajatuksissa, maailmassa ja elämyksissä. Älä ehdota luopumista, muutosta tai vaihtoehtoa kokonaan ilman jo aiemmin valittuja nautintoja. Tarjoa enemmän, parempaa ja vähemmällä. Houkuttele ihminen kokeilemaan jotain aivan uutta. Tarjoa entistäkin parempaa elämää vähemmällä rasituksella, väsymyksellä ja paremmalla motivaatiolla. Näytä että lihavallakin on kivaa ja ruokapöydästä voi nauttia ilman ahdistumista. Myy ihmiselle uusia ihanteita, tarinoita ja mahdollisuuksia osana elämänmuutosta. Älä vaadi mahdottomia vaan houkuttele ottamaan ensimmäinen askel.

Turhan moni markkinoija Suomessa silmät kirkkaana tuputtaa omaa tuotettaan tai palvelua. Aika moni tyytyy kertomaan itsestään, tuotteista ja niiden ominaisuuksista. Valitettavan moni kuvittelee markkinoinnin tai vaikuttamisen olevan oman osaamisen toitottamista erilaisessa mediassa. Harva pistää itsensä ja yrityksensä likoon aidon vaikutuksen saavuttamiseksi. Aidon vaikutuksen tekeminen vaatii itsestä luopumista ja uuden ja vieraan maailman hyväksymistä.

Aito vaikutus syntyy ainoastaan viihtymällä vastaanottajan maailmassa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kari Oksanen
2015-08-05 20:10:53

Jep. Itseasiassa ymmärrän tuon hyvin. Olen itse saanut suomalaisen markkinointikoulutuksen ja kauan luulin osaavan jotain... kunnes aloin lukea kirjallisuutta muualta maailmasta ja ymmärsin kirjoittamasi asian. Minulta meni yli 20 vuotta tajuta se mutta monet ikäryhmästäni eivät tule koskaan tätä tajuamaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Stella
2015-08-05 21:32:27

Niin totta :) hyvä kirjoitus! Elämme kaikki tässä ja nyt, siihen liittyy aina valintoja ja niihin valintoihin voiboikeilla menetelmillä myös vaikuttaa. Ydin on juurikin se vastaanottajan arvo- ja ajatusmaailma :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Stella
2015-08-05 21:33:27

Niin totta :) hyvä kirjoitus! Elämme kaikki tässä ja nyt, siihen liittyy aina valintoja ja niihin valintoihin voi oikeilla menetelmillä myös vaikuttaa. Ydin on juurikin se vastaanottajan arvo- ja ajatusmaailma :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Raija Naumanen
2015-08-06 08:05:48

Ihana ajatus eläytyminen toisen tarpeisiin. Joskun vaan tuntuu siltä, riippuen asiasta, jolloin on lupa olla tylysti omien asioiden ajaja. Mutta myyntityössä ehkä myyminen on tärkeintä, ei moralismi. Myymisessäkin pääsääntöisesti asiapohjainen on joillekin puhutteleva, joillekin on myytävä mielikuvien kautta heidän omista toiveistaan. Asiakkaat on erilaisia. Eräs autokauppias sanoi kerran, jos haluat että asiakas ostaa toisen auton kahdesta, kehu sitä, mitä et halua hänen ostavan. Viekkaita ovat meidän tuntemukset, mikä missäkin asiassa vaikuttaa ostoon, tunne, asia, mielikuva, naapuri jne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommi Hermunen
2015-08-06 08:43:56

"Jos meinaat vaikuttaa vietä hetki vastaanottajan ajatuksissa, maailmassa ja elämyksissä."

Alla mun mielestä hyvä esimerkki siitä, kuinka viesti & kanava muotoillaan kohderyhmälle oikein:
https://www.facebook.com/BuzzFeedVideo/videos/1786392074835000/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Raija Naumanen
2015-08-06 09:21:00

jess, voisiko sen paremmin ilmaista!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jussi Hanki
2015-08-06 17:59:16

Hyvä kirjoitus! Lähtökohtaisesti ketään ei kiinnosta yrityksesi tai tuotteesi, sillä ihminen on aina ensisijaisesti kiinnostunut itsestään sekä omista ongelmistaan ja tarpeistaan. Markkinoijan pitää sisäistää tämä ja ymmärtää luopua itsekeskeisyydestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.