Pelasta maailma

28.03.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Pelasta maailma

Perustaessani Digitalistia olin huolissani suomalaisten yhteisöjen halusta ja kyvystä kehittää liiketoimintaa digitalisaatiota hyödyntäen.

Nokia oli ”Connecting People” -tehtävällään yhdistänyt ihmiset toisiinsa äänellä, sähköpostilla ja tekstiviesteillä. Nyt oli sosiaalisen tuotekehityksen, verkkokaupan, yhteisöjen ja verkosta ponnistavien ekosysteemien aika.

Olin myös hakannut vuosikymmenen päätä seinään pörssiyritysten kanssa kiinnostavien, erottuvien ja helposti markkinoitavien strategioiden ja tarinoiden kanssa. Suomalaiset jurnuttivat ikuista ”alan johtava ratkaisutoimittaja” – jargonia eikä aidosta asiakaslähtöisyydestä ollut tietoakaan. Halusin näyttää väittämisen sijaan miten verkko, verkostot ja yhteisöön perustuvat liiketoimintamallit toimivat.

Sosiaaliset mediat muodostavat internet-profetian toistaiseksi viimeisen puuttuvan palasen.

Ihmiset verkottuvat toisiinsa vaihtaakseen tietoa, levittääkseen hyviä kokemuksiaan ja tehdäkseen kauppoja. Unohda Linkedin, Twitter & Facebook työkaluina ja katso suurempaa kuvaa. Verkkoon syntyy valtavankokoisia ja aktiivisia kauppapaikkoja, jossa ihmiset jakavat tietoa ja osaamistaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Markkinapaikkojen filttereinä toimivat käyttäjien oma arvio asian ja merkityksen hyvyydestä. Sisältöä ei jaeta, jos sitä ei tunnisteta aidoksi, kiinnostavaksi ja jakamisen arvoiseksi. Kirjoitin aiheesta myös otsikolla ”ihmisten internet.”

Miksi tiedon, ajatusten ja oman osaamisen jakaminen on verkossa tärkeää? Koska verkostosi ihmiset näkevät vain ne asiat, jotka suostut jakamaan eteenpäin. Tietoa ja ärsytyksiä on niin paljon, ettei kukaan voi nähdä kaikkea. Lisäksi et voi tietää mistä kaikesta verkostosi tuhannet ihmiset ovat kiinnostuneita. Et myöskaan tee harmia. Epäkiinnostava informaatio ohitetaan eikä vahinkoa synny. Asiaa voi pohtia myös toisinpäin. Jos sisältöäsi ei jaeta, ei sitä myöskään nähdä kiinnostavana. Kuinka paljon näet ihmisten jakavan yritysten sisältöjä verkossa?

”Social proof” toimii verkossa täydellisesti. Hyvät asiat kasvavat ja leviävät räjähdysmäisesti. Epärelevantti jää unholaan. Keskinkertaista ei ylistä eikä tunnusta oikein kukaan. Arvoton asia jää avaruusromuksi unholaan.

Olemalla rohkean alaston, avoin, rehellinen, aktiivinen ja auttavainen saatat ansaita verkostosi kunnioituksen.

Verkko ja verkostot ovat vahvoja aivan kuten kauppapaikat Japanissa tai Kiinassa satoja vuosia sitten. Ihmiset kerääntyvät sinne jakamaan ajatuksia, tietoa, taitoja ja edistämään yhteisiä etuja. Näin kävi eilen illalla myös Digitalistin pienen pääkonttorin avajaisissa. Toisistaan tietämättä yli 50 ihmistä tuli kilistämään lasillisen paikalle ja ihmisiä tuli Oulusta, Kotkasta, järjestöistä, yrityksistä ja yrittäjiä toisistaan tietämättä. Minäkin tapasin suuren osan ensimmäistä kertaa. Olihan hieno iltapäivä ja mahtavaa tekemistä yhdessä. Yhdistävä asia on kiinnostus digitalisoitumisen mahdollisuuteen ja yhdessä tekemisen suuruus.

Ohessa havainnolistava kuva Digitalistista, joka on osa Jari Lähdenvuoren analyysiä Digitalistin leviämisestä:

Digitalist verkosto

Huomaan yritysten toiminnasta, ettei suurin osa niistä aidosti ymmärrä verkkoa, sen mahdollisuuksia eikä osaa luoda strategiaa pitkäjänteiseen kasvuun ja menestymiseen siellä. Sen verran vahvasti tiedottamiselta ja it-projekteilta tekeminen haiskahtaa.

Miksi ihmeessä tunget dataa, sovelluksia ja huonoja kokemuksia verkkoon kun vaihtoehtona on oman missiosi toteuttaminen tai jopa maailman pelastaminen?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

kirsi ki
2015-03-28 07:47:20

Digitalisaation yksi ominaispiirre asioiden internetin lisäksi on se ideoiden verkko, jolla luodaan uutta arvoa ja pyritään hakemaan konsensusta yhteisen arvomaailman ja tulevaisuuden työn sekä elämän tarkoitukselle. Maailma voidaan pelastaa muokkaamalla se taas uudestaan. "Suo, kuokka ja jussi.."-ajatus elää yhä.
Pintaraapaisulta digimedia on idealistista ja niin kiehtovan kaunista! Kuin taide konsanaan. Harva kuvaavaa taidetta tuottanut maalari loi jotain epäesteetistä. "Epäolennainen" jäi maalaamatta. Mitä sitten on se digitalisaation epärelevantti, joka painuu unholaan? Mikä on se asioiden ja ideoiden alter ego tai yin&yang, jota ei digitaalisella kanvaasilla näy?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.