Totuus

08.03.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Totuus

Suomi on yhden totuuden maa.

Sen totuuden, joka sattuu juuri nyt olemaan muodissa. Olemme huonoja käsittelemään asioiden vivahteita ja monimuotoisuutta ainakin julkisessa keskustelussa.

Aina välillä totuus muuttuu. Suomen paras demari Juhana Vartiainen onkin kokoomuksen ehdokas. Hän näkee Kokoomuksen ajavan hyvinvoinnin asiaa sosiaalidemokraatteja paremmin. Tuskin Juhana on aatteistaan luopunut. Maailma ympärillä on vain muuttunut.

Pelkäämme aivan turhaan kaiken loppumista. Työ loppuu, kaupat katoavat, kaikkien on osattava koodata, Nokia luhistuu, Venäjä kaatuu jne. Pelkotiloja, jotka tuskin muuttuvat todeksi. Mihin tarvitsemme harhailua sumussa kun jaettu ja yhteinen totuuskin olisi aina tarjolla?

Yhteinen ja jaettu näkemys totuudesta syntyy mielestäni avoimuudesta, aktiivisesta keskustelusta ja erimielisyydestä. Ensin tarvitaan erilaisia näkemyksiä totuudesta, sitten avoimuutta ja halua kuunnella erilaisia näkemyksiä ja lopulta tyytymistä yhteiseen totuuteen eikä jatkuvaa sekoilua oman hännän nostamiseksi.

Olemme konsensuksen maa. Lopulta olemme aina samaa mieltä mikä olisi meille ja Suomelle hyväksi. Silti emme rohkaistu kulkemaan yhteisen, avoimen ja vaikean totuuden tietä. Yhteisten asioiden hoitamisen totuus on aina käsillämme, esimerkit löytyvät niin maataloudesta, teollisuudesta kuin hyvän yhteisön tai kaupunginkin rakentamisesta.

Hyvä maanviljelijä raivaa peltonsa, hoitaa maansa, siementää, hoitaa ja korjaa satonsa. Hän tekee työnsä niin hyvänä kuin huonona vuotena. Hän vaalii maataan, joka leipänsä tuottaa vuosisadasta ja sukupolvesta toiseen. Hyvä yrittäjä, johtaja, omistaja muistaa investoida parempaa tulevaan ja raataa seuraavienkin sukupolvien puolesta.

Meillä Suomessa on hyvinvoinnin kautta kasvanut paha tapa lipsua totuudesta.

Oletamme saavamme asioita ilman vastinetta. Ilmaisen koulutuksen, sairaanhoidon, työpaikan ja menestyksen. Kuvittelemme jonkun muun investoivan puolestamme ja maksavan laskumme. Kulutamme surutta velaksi ja seuraavan sukupolven piikkiin.

Totuutemme on korruptoitunut.

Suomessa elettiin vuosikymmeniä varovaisesti, mutta päättäväisesti yritystoimintaa, koulutusta, olosuhteita ja kansainvälistymistä kehittäen. Jostain syystä menestys nousi päähämme ja kuvittelemme kaiken jatkuvan ilman hyvän tekemisen periaatetta. Totuus on aina tekemistä vaille valmis. Tiedämme hyvin miten yrittäminen, riskinotto, kova työ ja yhdessä tekeminen tekevät tulosta. Kaivetaanpa totuus yhteiseen käyttöön jokaisella työpaikalla heti maanantaina. Saadaan Suomi taas nousuun.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.