Somen salaisuus

11.02.2015 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Somen salaisuus

Maailmassa on useampia yrityksiä, jotka ovat selvästi ymmärtäneet somen salaisuuden.

He luovat yrityksestään elinvoimaisen tuottamalla kiinnostavia kohtaamisia, sisältöjä ja tarinaa jatkuvasti useisiin kanaviin. He näkevät itsensä tarinan kertojina ja julkaisijoina.

Yhdistämällä nykyisiä ja tulevia asiakkaita itseensä ja toisiinsa yritys synnyttää luvan myydä ja markkinoida uusia tuotteita ja palveluita. Kaikki tapahtuu syvässä yhteisymmärryksessä yrityksen ja sen seuraajien välillä. Hyvät tarinat, viestit ja kertomukset maistuvat jopa journalistista mediaa paremmilta, sillä ne ovat hyvää viihdettä ja palvelua.

Yrityksen ei tarvitse huutaa ja polttaa rahaa synnyttääkseen tunteita, kauppaa ja asiakkuuksia. Jokaista tuotetta ja palvelua ei tarvitse myydä erikseen. Viestin välittäminen ja yhteisöjen synnyttäminen on halpaa ja tehokasta. Hyvät tarinat poistavat tarpeen erillisestä viestinnästä, markkinoinnista, myynnistä ja luovat luontevan liiman yhteisön ja sitä pyörittävän yrityksen välille.

Suomessakin on keskinäisiä yrityksiä, jotka ovat asiakkaidensa omistamia. Juuri niillä olisi nyt kaikkien aikojen paras hetki erottua kilpailusta ja saada omistaminen tuntumaan sekä omalta että selvältä edulta kilpailijoita vastaan. Jostain syystä nämä toimivat häpeilevät taustaansa ja ovat hairahtuneet viestimään kuten kasvottomia omistajia palvelevat korporaatiot. Nyt olisi kreivin aika pohtia miten asiakkaiden omistama ja kehittämä näkyy ja tuntuu digiaikana.

Some on internetin puuttuva palanen. Se antaa luvan kutsua ihmisiä kaupoille ja asioimaan verkossa. Käyttämällä verkostoja taitavasti pääsee irti turhasta mainonnasta. Toki hyvää asiaa voi ja pitääkin levittää isompien medioiden voimalla. Toiminnassa tulee kuitenkin olla keskiössä yksittäinen asiakas ja ylivertainen asiakaskokemus.

Olisi hauska arvata mitkä yritykset pääsevät Suomessa ensimmäisenä diginatiiveiksi.

Vaatimuksina voisi olla yhteisöllisyys, monikanavaisuus ja integroitu asiakaspalvelu, myynti ja markkinointi verkossa. Hyviä lähtöjä on olemassa ja oikeita päätöksiä syntyy päivittäin. Silti tuntuu että harjoittelussa kestää pitkään eikä rohkeita muutoksia uskalleta vieläkään tehdä. Suomalaiset yritykset nukkuvat hentoa ruususen unta. Toivottavasti herätys eri aloilla tulee ennen kuin yritys on Seppälän tavoin myytävä eurolla tai kahdella.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kirsi Soininen
2015-02-11 19:26:45

Asiakkaidensa omistamia ovat myös kaupungit. Meillä Kuopiossa on 111.340 asiakasomistajaa. Hyvinvoiva asukas on yhtä kuin vetovoimainen kaupunki...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

kirsi ki
2015-02-12 08:00:40

Niin kuin nukkui Ruusunen tornissaan, levollisesti pahan velhon taikoman piikkilanka-aidan takana, elävät ihmiset ja yritykset arkeaan. Toisille digitalisaatio on se prinssi, toisille piikkilanka-aita ja toisille se julman puhuva velho. Ymmärrys siitä, mitä digimaailma on ja mitä se tarvitsee kehittyäkseen parhaimpaan olomuotoonsa, palvelemaan ihmisten elämän kehitystä, on se hyvän haltijan viimeinen toive. Ruusunen ei kuolekaan vaan herää eloon rakkauden suudelmasta. Some voi olla se suudelma, joka kaataa käsitykset piikkilangoista ja velhoista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Virmalainen
2015-02-12 08:56:52

Onneksi meitä on yhä useampi, jotka haluaa levittää paremman tekemisen sanomaa :)

- Kiitos hyvästä kirjoituksesta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.