Kosketus

30.01.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Kosketus

Havahduin pohtimaan ihmisen koskettamista.

Jätän ajatuksesta kokonaan pois fyysisen kosketuksen. Mietin ihmisen vaikutusta toisiin ihmisiin. Ajattelen ihmisen kykyä vaikuttaa toiseen ihmiseen. Taiteilija voi synnyttää taulun, joka itkettää sen katsojia. Musiikki miellyttää massoja ja parhaimpia tekstejä luetaan vuosisadoista toiseen. Puhe on teko, jolla vaikutetaan aina ihmiskunnan suurimpien muutosten ja hädän hetkellä.

Ajattelin mahdollisuuksiani työelämässä jouluna puhtaalta pöydältä. En osaa rakentaa taloja enkä tietokoneohjelmia. En osaa parantaa ihmisiä tai opettaa heille vieraita kieliä. En osaa maalata enkä opettaa. Tehtäväni on yrittää auttaa yrityksiä ja yhteisöjä luomaan parempaa liiketoimintaa vähemmällä kulutuksella ja vaivalla.

Olen ammattiauttaja.

Ryhdyin ajattelemaan miten voisin toimia ammatissani paremmin ja vaikuttaa ihmisiin koskettavasti? Pyrin elämään mahdollisimman vahvasti kuten opetan. Kehitän toimintaani parhaiden tuntemieni metodien avulla. Vastustan ajatusta jokaisen minuutin tai idean laskuttamisesta maailmalta.

Puhun, kirjoitan, suunnittelen ja toteutan. Välitän osaamista ja johdan kehityshankkeita. Opiskelen ja jaan osaamistani. Olen kiinnostunut uudesta ja yritän välittää laajan kokemukseni tuottamia ajatuksia. Ajattelen, että minulla on pitkä matka kehittyä todella hyväksi puhujaksi ja kirjoittajaksi.

Ajattelin aiemmin maailman pyörivän rakenteiden, raaka-aineiden ja osaamisen ympärillä. Vasta viime vuosina olen hahmottanut kaiken lähtevän ihmisestä ja vaikuttamisesta ihmisiin. Johtaminen on vaikuttamista. Myyminen se vasta vaikuttamista onkin. Paremman tekeminen on muutoksen johtamista. Kaikessa uuden tekemisessä toimitaan ihmisten koskettamisen varassa.

Jokaisen ihmisiä johtavan tai auttavan tulisi opiskella ihmisten koskettamista taiteen, kulttuurin tai muun viestinnän avulla. Jokaisen tulisi kehittää itseään koskettajana. Koskettamisen taito on tulevaisuuden valuuttaa. Pohdi omia taitojasi koskettaa ja vaikuttaa. Jokaisella on tällä alueella mahdollisuus tehdä itsestään entistäkin parempi.

Kosketus on entistäkin paremman maailman salasana.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Sari Neva-aho
2015-01-31 05:45:12

Hieno kirjoitus viestinnän koskettavuudesta.

Jotenkin haluaisin lisätä tuohon vaikuttavuuden tekojen kautta, jolloin muut viestivät teoistasi. Eikös silloin sekä tekojen että viestin teho kasva merkittävästi. Ihmiset uskovat läheisiään eniten.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-01-31 06:08:02

Kiitos Sari! Juuri noin. Ehkä tuo on se tapa jolla taiteilijoistakin tulee kuuluisia? Ihmiset rakastuvat ja viestivät toisilleen... Teot puhuvat! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

kirsi
2015-01-31 07:53:48

Jokaisessa kohtaamisessa on miljoona mahdollisuutta. Oma ajatteluni kulminoituu tuohon oivallukseesi täysin. Parasta on nähdä leimahdus, kun asiat lähtevät etenemään usealla rintamalla, usealla tasolla ilman näyttäviä lähtöjä. Taustalla vain kohtaamisen synnyttämä oivallus

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harriet Urponen
2015-01-31 08:32:38

Kiitos, Ville! Pyydät pohtimaan omia koskettamisen tai vaikuttamisen taitoja. Minun mielestäni tilanteet, joissa ihminen tulee kosketetuksi, jäävät mieleen. Tuolloin ihminen ehkä oivaltaa jotakin oleellista, oppii uutta. Kyse on myös pedagogisista taidoista, pedagogisesta osaamisesta. Mitä paremmin tuntee kohderyhmänsä taustat ja arvomaailman, sitä varmemmin pystyy puhumaan heille tärkeistä asioista. Koskettamista ei kuitenkaan voi luvata kenellekään, se tulee aina siinä tilanteessa, kun joku henkilökohtainen aspekti astuu kuvaan. Tunteet.
Onko niin, että yleensä taiteilijat, muusikot ja tarinankertojat mielletään luoviksi ihmisiksi? Mikä on vastakohta? Sille ei taida olla mitään sanaa. Silloin ihminen ei ole luova. Hän toimii totutulla tavalla, aina samalla tavalla, rutiininomaisesti… On mielenkiintoista leikkiä ajatuksella, että minkälainen tällainen ”ei luova” -ihminen on.
Voi tämähän olikin mielenkiintoinen aihe! ”Sä kosketit mua”, sanoi Idolstuomarikin kauan sitten.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-01-31 14:18:30

Hyvää pohdintaa tuo "luovan ihmisen vastakohta" en löydä sille sanaa... tämä on kiinnostavaa! kiehtovaa. kiitos. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Esko Rissanen (@EseRiss)
2015-01-31 11:02:37

Mielestäni tuo koskettavuus syntyy arvoista ja niiden kohtaamisesta tai törmäämisestä tuotteen ja kuluttajan välillä. Näin avain koskettavuuteen löytyy asiakkaiden arvojen tunnistamisena ja näiden arvojen markkinoimisena niin tuotannon toteutukseen kuin asiakkaille.
Teollinen maailma pyöri materiaalien ja tuotannon ympärillä. Nyt ollaan seuraavassa vaiheessa, jossa laatu määritellään uudella tavalla. Itse pohdin tätä elintarvikkeiden ja maatalouden vinkkelistä: virheettömyyksien markkinat, mitä laatu on?
Arvot, niiden markkinointi ja koskettavuuden mittaaminen. Sitä se on. Kiitos Ville puuttuneesta sanasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-01-31 15:06:46

Hyvää ajattelua Esko! Olen samaa mieltä että koskettava arvopohja oikein viestittynä näkyy, erottuu ja mikä tärkeintä: menee kaupaksi.

Haluaisin myös jakaa kanssasi ajatuksen laadun uudelleen jaosta. Toivoisin mahdollisimman monen suomalaisen valitsevan työllistävän laadun pelkän määrän sijaan.

Hyvin määritelty laatu. tykkään. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

kirsi ki
2015-01-31 11:38:57

Hienoa että nostat keskusteluun arvokkaimman valuuttamme, ihmillisyyden ja toistemme kohtaamisen. Materian asettaminen elämän tai työn keskiöön hukuttaa monta pientä, suurta ihanaa ihmistä ajatuksineen ala-arvoiseen asemaan. Olennaisinta elämisen perustarpeiden, veden ja ravinnon lisäksi kun on olemassa olo. Kaikkea ei voi mitata pörssikurssein. Kosketus on sijoitus, joka tuottaa aina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katja Karjalainen
2015-01-31 15:19:33

Mielenkiintoisia ajatuksia, kiitos Villelle avauksesta! Mitä mieltä olet (te), mikä merkitys on viestijän aitoudella? Ja sillä, että uskaltaa antaa jotain itsestään, päästää vastapuolen iholle?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-02-01 08:14:05

minusta aitous, avoimuus ja alastomuus kulkevat käsi kädessä. Kun uskaltaa antaa aidosta itsestään alkaa myös välittömästi saamaan! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikki Ylevä
2015-01-31 20:57:18

On muuten hauska huomata että sun tehtäväsi on itseasiassa meidän monien tehtävä. Kukin tekee sitä vaan vähän omalla tavallaan. Ymmärrys kosketuksen merkityksestä leviää silti liian hitaasti. Noh, onneksi löytyy niitä jotka viitsivät aiheesta kirjoittaa!

Kulttuurin asettamat, kaupankäyntiä hankaloittavat muurit kaadetaankin hennolla kosketuksella :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2015-02-01 08:15:02

Kyllä. Jokainen tekee tavallaan ja etsii omaa polkuaan. Välillä on hyvä saada ajatuksia muiden taivalluksesta. Siitä oppii ja saa voimia itsekin. #sharingiscaring #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.