Miksi kaikki osaavat markkinoida?

28.01.2015 | Blogi | Ville Tolvanen

Miksi kaikki osaavat markkinoida?

Olen ihmetellyt kohta kaksikymmentä vuotta yritysten ja yhteisöjen suhtautumista markkinointiin.

En ole kyennyt itselleni selvittämään miksi jossain yrityksissä lähes kuka tahansa taustasta tai kokemuksesta riippumatta ovat päteviä johtamaan tai kehittämään yrityksen brändiä ja markkinointia. Olin tyrmistynyt huomatessani roiskaisun mitä eroa on myynnillä ja markkinoilla nousseen yhdeksi luetuimmaksi omassa blogissani.

Aika harva kuvittelee ilman asianmukaista koulutusta ja taustaa pätevöityvänsä lääketieteessä, arkkitehtuurissa tai meribiologiassa.

Markkinoinnin osaavat kaikki.

Tieteenalana sitä ei tarvitse kummemmin edes harjoittaa koska pääosissa yrityksistä on syntynyt harhainen käsitys koko markkinoinnin ideasta.

Brändeihin syventyneet ja perehtyneet asiantuntijat usein valittavat, ettei brändäämistä tai luovuuden roolia markkinoinnissa ymmärretä eikä palveluita osata ostaa. Tämä on tietenkin meidän markkinointimiesten ongelma eikä maksajan huolissa ollenkaan. Onhan se selvää, että vika on myyjässä jos asiakas ei osaa tuotetta arvottaa ja arvostaa.

Viimeisten vuosien aikana tuntuu, että esimerkiksi mainostoimistotyö on luisunut matalien palkkojen toimialaksi. Myyntikatteet taitavat olla ainakin osalla lähes puolittuneet vajaassa vuosikymmenessä. Samalla lähes liikkeenjohdon konsultteihin verrattavat palkatkin taitavat olla historiaa.

Koin valaistumisen hetken ymmärtäessäni lopulta miksi yritykset arvostavat niin vähän brändiosaamista ja siihen liittyvää kehittämistä. Markkinoinnin määritelmistä ja tekemistä on syntynyt harhaista ajattelua, joka ei ole haihtunut vaikka markkinointi on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana ehkä enemmän kuin viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana.

Diagnoosini harhasta on se, että yritykset ajattelevat yhä markkinoinnin olevan omien tuotteiden ja palveluiden myynnin edistämistä. Kun osataan tuotteet ja palvelut, tunnetaan yritys niin sitten voidaan lähteä niistä viestimään ja markkinoimaan eri tilanteissa ja kanavissa. Tuotetta tai palvelua tuupataan maailmalle osana kaikkea muuta tekemistä. Kuulostaako loogiselta?

Täällä päässä kohisee korvissa ja rintaa puristaa.

Eihän brändeissä ole kysymys ominaisuuksien tuputtamisesta ja argumentaatiosta vaan kohderyhmien ymmärtämisestä, niihin vaikuttamisesta ja saumattomien asiakaskokemusten rakentamisesta. Oli virkistävää kuunnella eilen Gigantin Irmelin kaupallisia ajatuksia kuinka yrityksen myynti, markkinointi ja asiakaspalvelu yhdessä rakentavat viihdyttävän ja toimivan asiakaskokemuksen. Oli mahtavaa kuulla Kotipizzan Tommi Tervasen parantavan maailmaa pizza kerrallaan kotipitsasta huutamisen sijaan.

Moderni brändääminen yhdistää tiedettä, teknologiaa ja taidetta.

Sen aidosti ja mitattavasti menestyksellinen harjoittaminen vaatii poikkeuksellisen laajojen kokonaisuuksien hahmottamista ja hallintaa. Hyvä markkinointi joko varmistaa tai luo edellytykset tuloslaskelman ylärivin onnistumiselle.

Parhaimmat markkinoijat synnyttävät yritystarinoita, joista ollaan ylpeitä ja kohistaan yli maarajojen.

Olen hämmentynyt huomatessani useiden eri toimialojen käyttäessä yhä edelleen 80-luvun ajattelua markkinoinnissaan. Pragmaatikon parahdus asian toimivuudesta ei voisi olla enemmän väärässä. Ei voi väittää markkinoinnin toimivan, jos ei ole koskaan nähnyt tai kokeillut parempaa. Suomalaisen on vaikea uskoa, että asioita todella voidaan tehdä uuden teknologian aikana täysin eri tavalla ja erilaisella kustannustasolla. Suomalaisen johtajan on yksinkertaisesti vaikea löytää menestystä tulevaisuudessa tilanteessa, jossa taustapeiliin tuijottaminen tuntuu niin tutulta ja turvalliselta.

Näinhän nämä on aina tehty.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2015-01-28 05:31:21

ymmärrän, ostan, osui ja upposin

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jyri Paavilainen
2015-01-28 06:31:25

"Diagnoosini harhasta on se, että yritykset ajattelevat yhä markkinoinnin olevan omien tuotteiden ja palveluiden myynnin edistämistä. Kun osataan tuotteet ja palvelut, tunnetaan yritys niin sitten voidaan lähteä niistä viestimään ja markkinoimaan eri tilanteissa ja kanavissa. "

Entä jos yrityksen tarkoituksena ei olisikaan löytää tuotteilleen asiakkaita – vaan asiakkailleen tuotteita?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Gylling
2015-01-28 06:57:44

Jäin miettimään eilisen Linda Liukkaan puheen jälkeen osin samanlaista teemaa. Jos markkinointia saisi tehdä vain ne joilla on siihen joku koulutus tai diplomi, niin samalla logiikalla softaa saisi tehdä vain diplomi-insinöörit. Olisiko maailma silloin tylsempi? Onko pohjoisen K-kauppias Sampo tekemässä jotain väärää, vai onko hän kuitenkin yksi Keskon parhaista markkinoijista? Puretaan siis ikiaikaisia siiloja eikä yritetä jälleen lajitella ihmisiä lokeroihin sen mukaan mikä koulutus heillä on.

Miksi siis turhaa määritellä markkinoinnin rajoja. Pitäisikö markkinointia ja mainontaa ostaa vain mainostoimistoista? Kenellä on lupa tehdä markkinointia? Kun aidosti haluaa, voi tehdä ja onnistua missä vaan.

Se että asiakas ei ymmärrä, ei aina ole asiakkaan syy.

Viisi teemaa tälle vuodelle: http://www.jannegylling.fi/markkinointiviisikko/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2015-01-28 20:35:25

Otsikon voisi kirjoittaa myös muodossa "Miksi kaikki saavat markkinoida".

Markkinoinnin viestintäpuolella pidetään kovin tärkeänä, että yhtiöllä on vain yksi ääni. 90-luvun Nokiassa sen ainoa kasvo ulospäin oli Ollila, 2000-luvulla ruutuun päästettiin jo pari muutakin johtajaa. Palautteeseen vastasi kuitenkin pelkkä logo kun ei kenenkään naamaa haluttu mihinkään negatiiviseen yhdistää. Palaute ajatellaan negatiivisena vaikka palautteen lopputulos voi olla hyvinkin positiivinen asiakaskokemus. On kuitenkin väärin ajatella, että brändin kasvot ovat toimitusjohtajan kasvot: F-Secure on helppo yhdistää Mikko Hyppöseen ja Kesko Sampo Kaulaseen. Kuka edes muistaa Keskon toimarin nimeä?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Maija Aarnio
2015-01-29 07:36:43

Kiitos, Ville! Tästä on monellakin iltalenkillä ollut puhetta kollegan kanssa!
Kysehän lienee siitä, että jos olet markkinoinnin ammattilainen, joudut jatkuvasti "todistamaan" olevasi sellainen, koska jokaisella on aina oma mielipide siitä, miten markkinoida. Tämä sitten taas on mielestäni aivan oikein, koska asiakkaitakin on joka lähtöön, miksei siis mielipiteitä ja markkinoijiakin.
Mutta kaipailen Villen tapaan sitä luottamista ammatilliseen osaamiseen. Että ymmärretään ammatti-ihmisen ymmärtävän eri näkökulmia ja tapoja, ja keräävän ne yhteen parhaaksi kokonaisuudeksi.
Vai oletteko joskus kuulleet, että insinööri joutuu todistelemaan osaavansa laskea funktioita?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Arto Jyrälä
2015-02-04 10:14:01

Jotenkin tuntuu, että suomalainen markkinoi aina tuotetta, ja sen ominaisuuksia. Meidän kännykässä on 10Mpx kamera, 4G ja sillä voi puhua. Toisaalla markkinoidaan, että sinä olet uniikki, sinulla on koko maailma kämmenelläsi, sinä et seuraa ketään vaan sinua seurataan - etkä tarvitse muuta kuin [tähän kallis brändi]. Suomalaisetkin firmat ovat tosin jo heränneet tuohon, että varsinkaan nuorison keskuudessa tekniikka ei ole kauhean kiihottavaa, vaan se idea, että brändi tekee minustakin paremman ihmisen. Vaikka sillä vanhalla nokialaisellakin voi puhua...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.