Ihmisten internet

13.12.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ihmisten internet

Vaikeutamme uuden syntymistä synnyttämällä vaikeita, uusia ja epärelevantteja termejä kuvaamaan uusia mahdollisuuksia. Useimmat jättävät kertomatta mitä ja miten asiat muuttuvat. Uudet mahdollisuudet on kytkettävä vanhaan kuvaan syvällisen ymmärryksen synnyttämiseksi.

Olen kasvanut inhoamaan sanaa sosiaalinen media. Huonossa käännöksessä on kaksi harhaanjohtavaa käsitettä. Sosiaalinen ei tarkoita Suomessa oikein mitään. Se sisältää paljon negatiivisia merkityksiä sosiaaliturvasta, -tantan kautta sosialisteihin. Media on perinteisesti ollut keskittynyttä, painettua ja yhden toimialan erityisosaamista. Ei ihme jos johtajat suhtautuvat asiaan nihkeästi tai asian merkitystä isossa kuvassa epäillen.

Sosiaalinen media on vaikuttamista ja vallankäyttöä. Ilmiössä ei ole kysymys yksittäisestä työkalusta vaan ihmisen verkottumisesta internetin avulla toisiinsa. Ihmisten internet olisi asialle paljon parempi käsite. Seuraamme, jaamme, julkaisemme ja keskustelemme ihmisten kesken saadaksemme parempaa tietoa, palveluita, osaamista ja viihtymistä mediassa.

Keskusteluissani yritysten kanssa toistuu aina sama kaava. Suomalaiset ovat varustaneet kotinsa älykkäillä lähettämiseen ja julkaisemiseen kykenevillä tableteilla ja puhelimilla, käyttävät niitä ahkerasti ja tilaavat asioita ja tavaroita verkosta yli rajojen. Tieto kulkee ja laitteita käytetään jatkuvasti paremman arjen synnyttämiseen. Kuluttaja käyttää suruttomasti valtaa itselleen sopivia asioita etsiessään. Useimmiten kiinnostavaa sisältöä ja tietoa löytyy juurikin niistä sosiaalisista medioista.

Elämme älykkäässä toimintaympäristössä analogisia prosesseja harjoittaen. Kulttuurit, strategiat ja toimintamallit muuttuvat hitaasti vanhojen ajattelumallien vielä toimiessa. Yhä useammalle toimialalle logistiikkaan, pankkitoimintaan ja asiantuntijapalveluihin hiipivät omat uberinsä. Maailma muuttuu kovaa vauhtia eikä koskaan ole ollut yhtä kiinnostava paikka murtaa ja kehittää uusia asioita. Kiitos älyverkon, olemme tasavertaisia tiedon ja vaihtoehtojen osalta kuin koskaan aikaisemmin.

Neljäkymmentä vuotta sitten Posiolta sai sen mitä postibussi toi sinne tullessaan. Tieto ja tavarat kulkivat hitaasti ja pieninä määrinä kerrallaan. Kuinka vaikeaa 70-luvulla oli saada ideoita, asioita ja inspiraatiota Californiasta? Tänään kaikki osaaminen, ideat ja ajatukset ovat saatavilla samalla sekunnilla, joka paikassa ympäri maailman. Maantieteellisesti olemme tasavertaisempia kuin koskaan aikaisemmin. Arvaisi maakuntienkin oivaltavan omat mahdollisuutensa pienenevässä maailmassa.

Ihmiset viestivät, verkottavat ja verkottuvat verkossa. Sosiaalinen media on käytössä kaikkialla missä tieto on valtaa ja viestintä kriittistä. Sodassa, politiikassa, journalismissa ja vallankäytössä. Siksi ihmettelen ääneen miksi maailman suurimpien johtajien on siellä oltava, mutta suomalainen johtamisen suuruus pärjää ilmankin. Mihin johtajuus perustuu jos asiasta viestiminen ei kuulu ollenkaan omalle agendalle? Miten niin omalle väelle viestiminen riittää digiaikana? Aiotko ihan tosissasi sanoa tekojen puhuvan puolestasi. Höpöhöpö.

Sama näkymättömyydella loistaminen pätee useaan suomalaiseen asiantuntijaan. En ymmärrä mihin asiantuntemus perustuu, jos kukaan ei pätevyydestä ole ikinä missään kuullutkaan. Miten määrittelemme asiantuntijuuden ajassa jossa osa näyttää avoimesti tietonsa toisten väittäessä osaamistaan ilman pienintäkään näyttöä asian todellisesta tilasta? Asiantuntijuuden murros on osa valtavaa muutosta, joka on käynnissä niin oppimisessa kuin opettamisessakin.

Elämme aikaa jossa internetistä kasvaa kasvollisten vaikuttajien verkosto. Elämme hienoa aikaa jossa ihmiset ottavat paljon irti verkosta kaikissa elämän eri tilanteissa. Koskaan maailma ei ole ollut kiinnostavampi paikka kehittää ja kehittyä. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä halpaa ja helppoa luoda uutta, parantaa kilpailuetua tai palvella asiakkaita. Sosiaalinen media oli puuttuva pala, joka yhdisti ihmiset internetissä. Ihmisten internet on totta arjessa ja juhlassa. Ota kaikki irti ensimmäisten joukossa.

Muutoksen voima on kova koska vallankahvassa ovat vihdoinkin laskun maksajat.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Petri Hakanen
2014-12-13 08:10:12

Hyvä kirjoitus #V. - Juuri nyt on makein hetki kehittää ja kehittyä. Koskaan aiemmin ei ole ollut avoimempaa ympäristöä tähän kuin tänään. - Toki hitausvoimia on meillä jokaisella; toisilla enemmän kuin toisilla. Uudet ajatukset ja strategiat haastavat vallitsevan toimintatavan, myös järjestelmät ja nykyiset mittarit. Tämä tekee kuilun, tai railon, uuden strategian ja nykyisen toimintatavan välille, joka pitää jollain tavalla ylittää. Tai sitten jäädään huutelemaan ohjeita railon toiselle puolelle. Kaikki eivät koskaan edes halua ylittää tuota, vaan oma lämmin koti tuntuu hyvältä paikalta siinä missä se nyt on - antaa muiden vaan huudella niitä uusia juttujaan siellä kuilun toisella puolella - ei se ehkä minua kosketa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.