Miten digitalisoituminen muuttaa liiketoimintaamme?

16.11.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Miten digitalisoituminen muuttaa liiketoimintaamme?

Yhä useampi organisaatio osaa esittää itselleen todella merkittävän kysymyksen. Miten digitalisoituminen muuttaa toimintaympäristöämme ja miten meidän tulisi sitä hyödyntää. Siis millaisia mahdollisuuksia murros meille mahdollistaa.

Tiedon valta alkaa näkyä ilmiöinä eri toimialoilla. Näemme viikottain uutisia markkinaa pikku hiljaa muuttavista asioista. Eräs digitalisoitumisen ehkä vähemmän toivottu ilmiö on kilpailun koveneminen ja kansainvälistyminen. Vähemmälle huomiolle jäävät usein ilmiöt, joista kukaan ei olisi ennen niiden syntymää osannut edes unelmoida.

Kuka olisi ajatellut verkkokauppa.comin mahdollisesti ryhtyvän myymään elintarvikkeita kuluttajille suoraan tuottajilta? Kuinka moni median analyytikko arvasi sosiaalisen median suosion ja mediaympäristön kilpailun globalisoituvan? Uber paketoi matkan kokemukseksi, joka saa perinteisen taksijärjestelmän näyttämään naurettavalta.

Tiedon jakamisen nopeus, helppous ja lähes ilmainen kustannus synnyttää myös kilpailua esimerkiksi ravintola-alalle. Kuluttajat kilpailevat ravintoloiden kanssa toisten kuluttajien kukkarosta omilla miniatyyri –versioillaan ja useamman kerran vuodessa.

Airbnb tuo hotellialalle lisää tarjontaa suoraan kuluttajilta. Hotellien on vaikea nostaa hintojaan kun rinnalla on kilpailua, joka ponnistaa täysin eri alustalta.

Olisi hienoa nähdä enemmänkin rohkeaa ja ennakkoluulotonta etenemisestä arvoketjuissa. Olisi hienoa nähdä suomalaisten haastavan itseään ja markkinoita kokonaan uusilla ajatuksilla liiketoiminnaksi. Olisi hienoa olla itse mukana rohkeiden hankkeiden rakentamisessa.

Kirjoitin muutamia vuosia sitten ns. Liiketoiminta2020-sarjaa. Jaksot löytyvät googlaamalla em. Termi tai suoraan blogini arkistosta. Muutamia ajatuksia jäi niistä vaivaamaan. Näkisin yhä edelleen loistavia mahdollisuuksia teleoperaattoreille, mediassa, rakentamisessa ja monella muullakin perinteisellä alalla.

Tulevaisuuden asiantuntija: https://www.villetolvanen.com/2013/02/18/liiketoiminta-2020-tulevaisuuden-asiantuntija/

Rakennusliikkeestä palveluyritys? https://www.villetolvanen.com/2013/01/29/liiketoiminta-2020-tehdaan-rakennusliikkeesta-palveluyritys/

Maikkarista kasvaa markkinapaikka? https://www.villetolvanen.com/2012/08/14/liiketoiminta-2020-maikkarista-kasvoi-markkinapaikka/

Tulevaisuuden teleoperaattori? https://www.villetolvanen.com/2011/11/04/liiketoiminta-2020-unelmien-elisa/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.