Kauneuden maailma

04.10.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Kauneuden maailma

Ihminen syttyy kauneudesta. Silmämme etsivät toisesta ihmisestä täydennystä ja tukea omasta elämästämme syntyvän taakan jakamiseen. Nautimme luonnon suoruudesta ja rakennamme muistomerkkejä matkoiltamme arkkitehtuurissa, kulttuurissa ja muotoilussa. Elämme vuorovaikutuksesta jota kauneuden signaalit sieluissamme tuottavat.

Kauneus on kaikkialla. Ihmisissä, hetkissä, hengessä ja tavarassa. Kauneus vangitsee, vapauttaa ja tekee asioista erottuvan haluttavia. Katsojan silmässä asuva kauneus auttaa meitä elämän valintojen vaativassa ristiaallokossa. Pohdin miten kenelläkään on varaa olla miettimättä tekojensa kauneutta.

Ruoskaa

Taantuman kourissa suomalainen yhteiskunta on kauneutensa rappiolla. Kulttuuri on näivettynyttä, taantumuksellista eikä muotoilun tai kulttuuriviennin kukoistusta osata tukea kansainvälisen jalanjäljen arvoisesti.

Yritysten ilmeet ovat toiselta vuosikymmeneltä. Korporaatioiden murtumisen aikakausi ja viime vuosikymmen näkyy väljähtyneitä yritysmuotoina, tuotteisiin ei satsata eikä kaupunkikuvissakaan ole kehumista. Suomalainen teippaa surutta myymälään pyrkivän maailman valon tukkoon estäen ajan ja ilon pääsemisen sisälle myymälään. Miksi kukaan etsisi rahoilleen mitään vastinetta myrkkyteipeillä suljetuista tiloista?

Elämme aikaa jossa jokaisen yrityksen, yhteisön, tuotteen ja palvelun on erotuttava oman muotoilunsa kautta kilpailussa. Elämme hyvinvointia, jossa asiakkaalla on varaa vaatia hyvää käyttökokemusta ja –liittymää. Yhteiskuntamme on vihdoin avautunut markkinoille, joille virtaavat myös paljon meitä kokeneempien ja isompien yritysten tuotteet ja palvelut.

Viime vuoden ovat tuoneet hyppysiimme aivan uuden tavan luoda kauneutta. Siirrymme Atk:n aloittaman digivyöryn kautta elämysten maailmaan, jossa digitaalinen ilmentymä mullistaa käsityksiämme kauneudesta, kokemuksista ja niiden muotoilusta. Matkustamme kovaa vauhtia maailmaan, jossa digitaaliset kokemukset maustavat kivijalkoja, yrityksiä ja niiden palvelukanavia.

Ylimieliset kertovat keskinkertaisenkin riittävän. Hölmöt toteavat ankean tuotemuotoilun riittävän teollisuuden tuotteissa. Harhautuneet jättävät itselleen parhaat kulttuurikokemukset etsimättä. Elämme maailmassa, jossa kauneus on menestymisen edellytyksen ohella tärkein tapa kilpailla huomiosta. Jos ulkomuodolla ei olisi maailmassa väliä, olisiko voimista suurin luonto jättänyt maailman kauneuden rakentamatta?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ellikki
2014-10-04 19:20:04

Olen samaa mieltä. Kauneus on lisäarvo, kaunis myy. Hyvä esimerkki ovat kultasepänliikkeiden ikkunat. Siellä on kaikenlaista, mutta harvoin ne ovat kauniita. Lasihelmiharrastaja-koruntekijä pystyy paljon edullisemmista aineksista tekemään kauniimman, ja voi pyytää siitä saman hinnan, jos kehtaa. Korun koko funktio on olla kaunis, ei kallis.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Hanna K
2014-10-05 16:41:58

Totta puhut, Ville Tolvanen. Kauneudella ja kiinnostavuudella erotutaan muista edukseen, niin yksilön tasolla, kuin suurempien organisaatioidenkin osalta. Ensivaikutelma on tärkein hetki kohtaamisissa, ja sen jälki saattaa kantaa yllättävän pitkälle, jopa lopun ikää. Ensivaikutelman voit antaa vain kerran.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katja
2016-01-05 19:21:32

Sokeakin näkee sormillaan, hän tunnistaa sormillaan kurvikkaan muodon elinvoimaksi, hedelmällisyydeksi ja elämän jatkuvuuden mahdollisuudeksi. Sen täytyy tuntua siten myös kauniilta.

Minusta tämä on yksi esimerkki siitä kuinka me näkevät emme "näe"
aina kauneutta, siunattuja ovat he jotka ovat vanhemmiltaan tai muulta aikuiselta oppinut kokemaan kauniita asioita ympärillään
esim.luonnon hiljaisuuden ym

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.