4V

04.10.2014 | strategia | Ville Tolvanen

4V

4V = Neliveto eli visio, vaikutukset, voimat  & vauraus

Aika-ajoin tapaan talenttia, yrittäjiä ja yrityksiä, jotka ovat riittävän älykkäitä pyytämään ja saamaan apua toisilta ihmisiltä. Yritän aina auttaa ajankäytön sitä mahdollistaessa ja jakamalla omia ajatuksiani itseni, elämän ja tulevan johtamisesta.

Tein uuden version ajattelumallista, joka pohjaa sodankäynnin ja yritysstrategioiden perusteisiin sekä itselleni hyväksi kokemaani malliin. Suunnitteluprosessia kuvasin kirjoituksessa täydellisen maailman malli. Nimesin sen leikkisästi Nelivedoksi eli 4:n Vaikuttimen malliksi. Näkökulmat ovat Tulevaisuus (Visio), Tulokset (Vaikutukset), Tekeminen (Voimat) ja Talous (Vauraus) Mallistahan olisi voinut syntyä myös nelitahti 4t, mutta katsoin nelivedon kuitenkin vetovoimaiseksi. Nelivedossa on paljon tasapainon, synkronoinnin sekä synergioiden meininkiä.

 

2014-10-03 09.52.47 pm

 

Hyvä suunnittelujänne niin artistille, asiantuntijalle kuin yrityksellekin on mielestäni tuhat päivää. Kolme vuotta, kolme kertaa 12 kuukautta tai 36 kuukautta. Aika, toimenpiteet, tavoitteet ja tulokset ovat jollain tasolla nähtävissä ja toisaalta aikajänne on riittävän pitkä aitojen muutosten ja tulosten synnyttämiseen.

Hyvä ”strategia” lähtee visiosta eikä viime vuoden tuloksesta tai nykyisestä tilanteesta.

Ajattelumallista kirjoitin myös otsikolla täydellisen maailman malli. Yritysmuotoilun °1080-ajattelu lähtee myös tulevaisuuden toiminnan konkretisoimisesta ymmärrettäväksi ja kolmiulotteiseksi (toiminta)malliksi. Ihmisen on yksinkertaisesti helpompi hahmottaa kolmiulotteiseksi rakennettuja malleja pelkkien numeroiden tai suunnitelmien sijaan.

Visiosta kannattaa tehdä riittävän haastava sanan visio (=harhakuva) hengen mukaisesti. Sitä kannattaa muotoilla monipuolisemmaksi kuin levyttävä artisti tai ”alan johtava ratkaisutoiminta” On ideat vähissä ja ulkopuolisen apu tarpeen jos saitillasi lukee johtava sitä, tätä tai tuota. Yksilön kohdalla suosittelen pohtimaan haluttua elämäntapaa, ihmissuhteita, harrastuksia, ammattia ja saavutuksia. Sitä saa mitä tilaa ja se mitä alkaa haluamaan, tuppaa elämässä toteutumaan.

Vaikutuksia on syytä mitata reaaliaikaisesti sekä kuukausi että vuosi tasolla. Tähän on löydettävissä paljon työkaluja ja ajattelumalleja vaikutusten suunnitteluun ja saavuttamiseen. Muodikas Business-canvas on harkinnan arvoinen malli. Se pakottaa suunnittelemaan tuloslaskelman sijaan tuotantotekijöiden ja koko verkoston kautta. Itse mittaan tuloksia ja kehittymistä sosiaalisen, henkisen ja fyysisen pääoman kautta. Nämäkin liittyvät vahvasti toisiinsa, sosiaalinen pääoma auttaa oppimaan nopeasti ja tuottaa taloudellista pääomaa kasvan tulovirtojen kautta. Taloudellinen onnistuminen tuottaa tyydytystä ja mahdollistaa uudet investoinnit henkisen ja sosiaalisen pääoman luomiseksi. Voit vaikka kirjoittaa kirjan tai tuottaa elokuvan.

Arjen tekeminen on tärkein voimavarasi.

Se mihin fokusoit, mitä edistät, miten aikasi käytät ja itsesi kehität. Mittaan arjen onnistumista ja ymmärrystäni omasta edistymisestäni jatkuvasti. En pidä sitä riesana vaan hyvänä tapana etsiä parempaa ja tyytyväisyyttä omasta peilistä. Kaltaiseni luontaisesti olotiloihin tyytymätön ihminen ammentaa tästä kovastikin. 52/12/5 suunnitelmat auttava tarkistamaan onnistuvat suunnitelmat. Itselläni ne eivät tahdo onnistua, vaan ylittyä yli odotusten. Olenko liian heikko ennustamaan onnistumista itselleni? Enkö uskallakaan onneani ansaita?

Taloudellinen vauraus on sekä mahdollistaja, että mahdollisuus. Jokainen ymmärtää säästöistä tai sijoituksista syntyvän jatkuvan vaurastuminen antavan mahdollisuuksia oman toiminnan laajentamiseen tai kehittämiseen. Lopputuloksena voi olla myös ainakin itselleni toivottava asia vapaus ja riippumattomuus tehdä valinnat elämän tärkeimmistä asioista itse. Hullutkin haaveet voi toteuttaa jos hankkeita pystyy suunnittelemaan, rahoittamaan ja toteuttamaan. Kapitalistisessa järjestelmässä raha ja mahdollisuudet tahtovat tulla ensin toisen rahan luo. Saat enemmän tilaa ja mahdollisuuksia elää haluamallasi tavalla. Rahan sanotaan rauhoittavan.

Saisimme enemmän aikaiseksi ihmisinä, joukkueina ja yrityksinä jos lainaisimme toimintaamme osaamista taiteesta, urheilusta, psykologiasta ja sodankäynnin opeista. Tuotamme parempia tuloksia kun innostumme nostamaan rimaa, suunnittelemaan ja pohtimaan onnistumisen mahdollisuuksia. Pystymme navigoimaan, kehittämään ja muuttamaan resursointia joustavien suunnitelmien ja toimintamallien avulla. Suunnitelmallisuus ei pitäisi olla taakka vaan tekemisen suola. Antaudu oman menestystarinasi käsikirjoittajaksi. Päätä loppukohtaus heti tulevaisuutesi aluksi ja voimistu toteuttamaan suunnitelmiasi.

Tärkeintä ei ole toteutuuko suunnitelma vaan itse matkasta nauttiminen.

Nauti itsestäsi ja seurastasi. Etsi kaltaisiasi ihmisiä, joille yhteinen matka on myöskin tekemisen päämäärä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

HarriK
2015-12-21 08:41:21

Selkeä ajatus.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.