Tunnista tähtihetkesi

02.10.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Tunnista tähtihetkesi

Väitetään ihmisen tuottavan kahdellakymmenellä prosentilla ajastaan yli kahdeksankymmentä prosenttia työn tuottavuudesta ja tuloksista. Asia kummittelee mielessäni. Ajatellaanpa taas ääneen.

Jokainen taapertaa tavallaan. Menestymisen keinoja ja vaihtoehtoja riittää loputtomasti. Voit syventyä yhteen asiaan tai erikoistua johonkin operaatioon ja tehdä sitä useammin tai useammalle asiakkaalle. Silti jokaisen olisi syytä pohtia missä kohtaa tekemistä lisäarvo aidosti syntyy.

Työntekijälle tilanne on hankalampi. Miten tuottavuutta tulisi mitata? Käytettyjä tunteja, laatua vai tuloksellisuutta. Jos palkka ei jousta, miksi hosua, tai jos asiakas niuhottaa hinnoista niin tehdään sitten halvalla. Laadulla ei niin väliä. Miten ylipäätään voimme kehittää toimintaamme, jos emme ymmärrä mitkä asiat todellisuudessa synnyttävät tuloksemme? Pahimmillaan piittaamattomuus johtaa tilanteisiin jossa ostetaan ja myydään työpäiviä tai –resursseja niin paljon kuin saadaan kaupaksi. Tavoitteena on työllistää ja laskuttaa eikä tehdä tuloksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Olen innostunut ajan, tuottavuuden, kustannusten ja määrän optimoinnista. En mitenkään pilkuntarkasti, mutta analysoin liiketoimintamalleja, toimialoja, tuottavuutta, käytettyä aikaa ja suoritteita ihan huvikseni. Se on oma versioni Life-hackingistä. Pohdin arkea, elämää ja tekemistä omaksi ja muiden huviksi.

Omassa analyysissani huomaan, että voisin poistaa yhtälöstä paljon turhia elementtejä. Vähentää työpäiviä tai tapaamisia, pienentää asiakkaiden määrää tai helpottaa projekteja. Voisin tehdä sellaista minkä osaisin unissanikin. Mutta mitä tulisi tekemättömyyden tai ajan tilalle? Olisi tietenkin hienoa elä kuin samurait ja valmentaa itseäni vain siihen suureen yhteen taisteluun tai mahdollisuuteen. Mutta miksi olla itselleen niin kireä?

Minusta jokaisen tulisi tunnistaa omat tähtihetkensä. Miettiä mitä voisi parantaa, mistä vähentää ja mitä tulisi tilalle. On hienoa jos ihminen voi raivata tilaa vaikkapa lukemiselle, kirjoittamiselle tai piirtämiselle. Vielä hienompaa on, jos käytät ylimääräisen aikasi ja energiasi muiden auttamiseen. Molempi parempi, oman tekemisen, tuloksellisuuden ja kriittisten pisteiden tunnistaminen on paitsi hauskaa niin erittäin hyödyllistä. Mikäpä sen mukavampaa kuin oman elämänsä tutkiminen ja suunnittelu.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2014-10-02 03:35:13

Jokaisen pitäisi olla oman elämänsä yrittäjä, tulosvastuullinen itselleen omista onnistumisistaan ja ajankäytöstään. Pitäisi miettiä miten voisi olla parhaiten hyödyksi ympäristölleen olemalla kuitenkin itselleen armollinen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.