Markkinoinnin tulevaisuus

27.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Markkinoinnin tulevaisuus

Tulevaisuuden markkinointi on asiakaskokemusten synnyttämistä ja jakamista eri kanavissa. Palvelua, viihtymistä, toimivuutta ja myyntiä. Yritykset ja yhteisöt markkinoivat synnyttämällä rajapintoja omaan tekemiseensä eri tilanteissa. Parhaimmat onnistuvat yhdistämään ylivoimaisen hyvän kokemuksen itsestään ja kulovalkeana leviävän tarinan osaamisestaan.

Osallistuin menneellä viikolla digitalistina ehkä Suomen ja vuoden parhaaseen markkinoinnin seminaariin. Reaktor Design Day toi Helsinkiin maistiaisia siitä mihin markkinointi on menossa. Data, design, teknologia ja niiden muotoilu ovat juurikin aiheita, joista markkinointiväen tulisi pulista. Growth Hacking osoittaa latua suomalaisille kansainvälisille toimijoille. Yhteenvedot tilaisuuden puheenvuoroista löytyy tästä.

Valitettavasti tilaisuudessa oli läsnä ehkä kourallinen markkinointiväkeä. En tiedä mistä perinteinen markkinointiväki innostuu, mutta itse en ainakaan löytänyt oikein mitään mutusteltavaa markkinointiviestinnän viikolta. Ehkä vika on minussa eikä tilaisuudessa.

Kirjoitin hetki sitten markkinoinnin mullistuksesta. Se keräsi kiitoksia ja muutamia haukkuja. Kirjoituksen, kuten muidenkin kirjoitusten tarkoitus on pohtia ääneen yhteistä tekemistä ja tulevaisuutta. Olen itse kiinnostunut molemmista. Keskustelujen ja osaamisen jakamisen foorumiksi perustin Digitalist Networkin.

Pohdin kovasti miten yritykset ja yhteisöt hankkivat osaamisensa tulevaisuudessa. Mikä tehdään itse, mikä alihankitaan ja mihin yritykset tarvitsevat ulkopuolista osaamista. Kuka päättää mikä on hyvää ja miten sitä johdetaan. Keskustelu tuntuu olevan vaikeaa kuten muukin keskustelu maassamme. Ajatukset halutaan lytätä tai nähdä vaikkapa mainostoimistoille vastaisina. Mistään sellaisesta ei kuitenkaan ole kysymys.

Minusta näyttää väistämättömältä, että yritysten tieto asiakkaista ja markkinasta tulee johtamaan markkinointi- ja palvelukehitystä. Saadakseen dataa, yritysten on luotava vuorovaikutteisia palveluita ja integroitava myynti, asiakaspalvelu ja markkinointi tuottamaan saumattomia kokemuksia vanhoille ja uusille asiakkaille. Markkinointi eli palvelukokemusta synnytetään omissa ja hankituissa kanavissa kivijalassa, kasvokkain ja verkossa. Kuitenkin johtamisen pohjalla on tieto ja siitä johdetut ajatukset. Tieto auttaa johtamaan ja synnyttämään verkkokauppoja ja –palveluita, palveluprosessit ja mediamainen käytös rakentavat asiakkuuksia. Yrityksen osaamista koristellaan ja dramatisoidaan ideoilla, sisällöillä ja mainoksilla.

Kuulin Reaktorilla olevan jo 15 Art Directoria. Suhteutettuna yritys on varmaankin kymmenen suurimman mainostoimiston joukossa. Solita, Futurice & Reaktor tekevät uuden maailman asioita, joissa palvelukokemus, design ja tiedolla johtaminen ovat onnistumisen keskiössä. Vähän kärjistäen sitä voisi kutsua myös tulevaisuuden markkinoinniksi.

Tilaa tulevaisuudessa löytyy kaikille asiakkaille konkreettisia tuloksia synnyttäville toimijoille. Tämän ääneen ajattelun idea ei ole uhkailla mainostoimistoja eikä ketään muutakaan vaan, pohtia aikaa, tekemistä ja tulevaisuutta. Keskustelun pitäisi aina pyrkiä haastaessaankin rakentamaan vaihtoehtoja.

Oma käsitykseni markkinoinnin tulevaisuudesta on selvä. Se on sähköinen, älykäs ja yrityksen palvelukanavissa tiedolla johdettu. Tuloksia mitataan päivittäin ja toiminta on mediamaista. Yritän itse elää kuten opetan. Siksi tämäkin mediamainen tekeminen, Digitalist Network ja tietotaidon siirtämistä asiakkaille. Suosittelen asioimaan osaajien kanssa, jotka enemmän näyttävät kuin väittävät mikä on mahdollista.

Ps. Markkinoijana olen Kotlerin ylin ystävä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.