Tasapainon tuhovoima

25.09.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tasapainon tuhovoima

Ihmisellä on luontainen taipumus etsiä hallintaa ja tasapainoa elämäänsä. Voimme parhaiten kun työ, ihmissuhteet, ruoka ja lepo ovat tasapainossa. Myös yritykset ja yhteisöt etsivät tasapainoa hallinnan, johtamisen, ennustettavuuden ja jatkuvuuden takia. Tasapaino tarjoaa näennäisen turvallisuuden tunteen uusien tilanteiden hallitsemiseen.

Tasapaino on uudistumisen, uuden ja muutoksen suurimpia vihollisia. Tasapaino on magneetti, joka vetää ihmisiä, kulttuureja ja organisaatioita tekemään asioita kuten niitä on aina tehty.

Muutosta ei synny ilman tasapainotilan rikkomista. Epämukavuusalueelle on pakko mennä uudistaakseen ja uudistuakseen. Kannattava kasvu on vaikea sanapari ristiriidassaan kannattavuuden ja kasvun välillä. Kasvua ei tule ilman muutoksia, uudistuksia ja investointeja. Kannattavuus syntyy parhaiten rahastamalla väistyviä ja vanhoja toimintamalleja. Toki uusia räjähtäviä liiketoimintojakin syntyy kuten Supercell on meille opettanut. Kuinkahan monta talouden teoriaa yritys laittoikaan uusiksi?

Jos johtamisen tavoite on tasapainottaa yrityksen voimia, miten onnistuu uuden liiketoiminnan kehittäminen? Miten varmistetaan aidosti uudistava tuotekehitys ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntäminen? Ei mitenkään. Mitään ei tapahdu. Eletään niin kuin ennenkin. Inhoan ”Don’t fix it if it ain’t broken -ajattelua” Jatkuva kehittäminen, ei kehityksen vaan tulevaisuuden takia!

Huomaan yritysjohtajien tunnistavan ettei vanha peli enää vetele. Taantuma on päättymässä tai syventymässä rakenteelliseksi lamaksi. Muutoksen tuoksu on läsnä jokaisessa tapaamisessa. Ilmeet ovat hermostuneita. Sanotaan, että pakko on paras muusa, mutta fiksuimmat ymmärtävät, että muutokset on johdettava ennen kuin ainoa tie on saneerauksen verinen tie. Aika monta vuotta oli Anttilallakin aikaa uudistua. Ei onnistunut. Taisivat Stockmannin tavoin odotella parempia aikoja.

Digitalisoituminen on nopein tapa tehdä enemmän, parempaa ja vähemmällä. Liiketoiminnan siirtäminen verkkoon on kiinnostavin tapa uudistua ja luoda uutta lähes kaikille toimialoille. Älä tasapainoita itseäsi uudellä järjestelmällä vaan kasvata liiketoimintaasi verkossa. Luo liiketoimintaa verkossa äläkä verkkokauppoja ja –palveluita. Luo kysyntää äläkä tasapainoita tarjoamaasi. Ei siitä kohta kukaan ole kiinnostunut.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.