Tuhannen päivän avokeittiö

22.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Tuhannen päivän avokeittiö

Viisitoista vuotta jatkuvaa oppia vaikuttamisesta, kilpailusta, verkosta, markkinoinnista ja mediasta. Näin voisi kiteyttää työurani harjoittelujakson. Kolme vuotta sitten kyllästyin hakkaamaan päätä seinään asiakkaiden kanssa ja ryhdyin kokeilemaan vaikuttamista verkossa uhraten oman naamani asialle. Halusin näyttää pelkän väittämisen sijaan.

Iso haaste yritysten rohkeuteen muuttua ja kehittää on ollut kotimaisten esimerkkien puuttuminen. Peliyritysten jättimenestykset on helppo kuitata toimialan erikoisuudeksi ja unohtaa samat lainalaisuudet vaikkapa teollisessa toiminnassa. Suomalainen ei valitettavasti usko sitä mikä ei ole näkyvissä. Yritysjohdon huono verkkotuntemus estää onnistumiset ja riittävät investoinnit alati digitalisoituvaan maailmaan. On helpompi olla tekemättä kuin yrittää ja onnistua tekemään uutta.

Olen kirjoittanut avokeittiö-ajattelusta paljon. Kertonut miten ajattelen liiketoimintaani edistävän. Viimeinen tuhat päivää on ollut hauska ja opettava matka. Ajattelin tässä kohtaa summata tuloksiani ja vähän kytkeä niitä liiketoimintaan.

Ajatus lähtee Applen tavoin omista sisällöistä, kanavista, mediasta ja näkyvyydestä. Tärkeintä on saada sisältö liikkumaan ja hankkia näkyvyttä muiden palveluissa joko ostamalla tai ansaitsemalla. Google rakastaa sisältöä, joka on sosiaalista, suosittua ja leviävää. Oikea suhde osaamista ja levittämistä saa ajatukset ja ideat kyllä porautumaan kohderyhmiin.

Itselleni suurin yllätys on ollut ajatteluni kiinnostavuus journalistisissa medioissa. Se on ollut todella hienoa vaikka aika paljonhan kuraakin sieltä on tullut. Toimintamallini on kasvattanut liiketoimintaani 50-100% vuodessa. Tosin pidin 2011 puolivuotta sapattia, joten tilasto ei ole täysin luotettava. Panos/tuotos-suhde on vaihdellut vuoden mukaan.

Suomesta on käytännöstä mahdotonta ostaa ”menestystä” yhdestä osoitteesta. Verkkopalveluiden tarjoajat ovat nuoria ja pirstaleisia yrityksiä, joista suurin osa osaa yhden tai kaksi asiaa kunnolla. Silti menestystä janoavat yritys tarvitsee koko paketin onnistuakseen.

Dia2

Ohessa oma mallini, jota käytän myös asiakkaiden sähköisen liiketoiminnan rakentamiseen. Parhaimmillaan todella kovia tuloksia tehdään todella pienillä kustannuksilla. Investoinnit vaikuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kuten Forbes –mainintani osoittaa. Verkosta saa päivittäin tietoa ja palautetta kehittämiseen. Pidemmän ajan vaikutukset näkyvät vuosien raatamisen tuloksena. Verkossakaan ei enää pikavoittoja rakenneta.

Ajatukseni on ollut tuottaa ja levittää tehokkaasti ajatteluani verkossa. Esikuvina toimivat mm. Brian Solis, Guy Kawasaki ja hieman myös pian Suomeen Digitalistienkin vieraaksi saapuja australialainen Jeff Bullas. Olen levittänyt sisältöä ja saanut sille huomiota verkossa ja perinteisissäkin kanavissa. Ohessa sisällön määrät, kävijät, some-seuraajien määrät, PR-tulokset ja liikevaihdon kehittyminen…

Dia1

Olen saanut kokea trollausta, haistattelua, ehdotonta tuomitsemista ja muuta kritiikkiä matkan aikana nimekkäiltä vaikuttajilta Suomessa. Välillä on vaikea kohdata asiakas joka kysyy miksi Saku Tuominen kehuu Tolle Vilvasta radiossa. Jokainen menestystä vaikuttajana hamuava joutuu altistamaan itsensä myös kritiikille. Useimmiten se on luokattoman huonoa, henkilöön menevää ja alatyylistä. Muista kuitenkin että pääministeri, kaikki poliitikot ja julkisuuden henkilöt #Cheekiä myöten ovat jatkuvassa kriitiikkipilvessä.

Ohessa esimerkkinä mainosmies Alex Niemisen raivokohtaus Digitalist- kehitysryhmästä kirjoitukseeni Applen sisältömarkkinoinnista

Kuinka moni muu yritys mielestäsi maailmanlaajuisesti on samalla tasolla fanituksen (ja miten ja missä ajassa se on rakentunut) ja ”brändikultin” saralla? Ei kukaan. Ja kaikki muut on luusereita? Ja vain luuserit mainostaa? Newsflash: Apple mainostaa myös. Paljon. Ei tällaisessa luuserimaassa, mutta monella isommalla markkinalla. TV:tä, Outdooria ja sähköpostimainonnassa Apple on yksi suurimmista (Yhteistyökumppanina niissä hommissa on yksi parhaista ”pienistä toimistoista” Elevenhttp://adage.com/…/eleven-ad-age-s-2011-small…/229101/ ). Ergo; Apple mainostaa, onko se silloin Jumala Tolvasen mielestä oikeastaan luuseri itsekin?

Applen pitkää suhdetta Chiat/Dayhin on pidetty esimerkkinä pitkästä ja syvästä mainostoimistosuhteesta, jossa toimisto oli mukana jopa tuotteiden konseptoinnissa (ainakin Clow-Jobs -akselilla, kesäkuussahan sitten tuli tämä;http://www.bloomberg.com/…/apple-shifts-tv-ads-in-house… – joka sekin kertoo vain Applen kasvaneesta kiinnostuksesta markkinointiviestintään ja sen tekemiseen). Eilen Tim Cook esitteli kaksi iPhone 6 -mainosta lavalla. Ja sinä pidät Applea esimerkkinä siitä, kuinka vain luuserit mainostavat. Ville: Klikkihuorauksesi ikävä puoli on se, että keisarin vaatteet on kaikkien arvioitavissa. Ja mitä enemmän näitä luetaan.Ja mitä fiksummat ihmiset näitä lukee, sitä urpommalta nää kirjoitukset näyttää. Lääkitys kuntoon!

Matka on antanut enemmän kuin se on ottanut. Toivottavasti reissusta tulee tuhannen päivän työhaastattelu, joka huipentuisi kehitys- ja johtamistehtäviin jossakin aidosti kunnianhimoisesti ja menestystä janoavassa yrityksessä, joka haluaa toimia ja kasvaa verkossa(kin) ilman rajoja. Olen äärimmäisen kiitollinen kaikille reissuun osallistuneille ja myös sitä kritisoinneille. Ilman Tolle Vilvasta en varmasti olisi jaksanut näin pitkään sisältöjä nakutella. Vastustus ja kritiikki ovat tärkeitä kehittymisen ja kehittämisen kannalta. Ilman palautetta et ole vaikuttanut.

Matka on vasta alussa ja hyvässä vauhdissa. Tervetuloa mukaan yhteiseen retkeen Digitalisteihin – jakaminen on välittämistä eli jatketaan taistelua avoimemman, sähköisemmän ja tuottavamman yhteiskunnan puolesta. Ensimmäinen vuosi ylitti kaikki odotukseni onnistumisille.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Alex Nieminen
2014-09-23 13:13:11

Kirjoitin tekstini kahdesta syystä:
1. Harrastamasi jatkuvan klikkihuorauksen lopettamiseksi (näyttävä otsikko + 20 "julkisuuden henkilöä" tagattuna artikkeliin). Se, että mittaat menestyksesi sillä kuinka monta ihmistä on lukenut ao. jutun sivultasi kertoo syyn miksi näin teet. Se on silti klikkihuoraamista, ei kivaa.
2. Kirjoitat totuuksina asioita, jotka yksinkertaisesti ovat epätosia – vain jotta saisit itsesi esille. Kuten se, että "vain luuserit mainostavat" ja käytät esimerkkinä Applea. Joka mainostaa paljon. Jos yrität olla digitaalisen ajan airue (jota et suinkaan aina ole ollut), niin olisi kaikkien kannalta hyvä, että esittäisit faktoina asioita, jotka sellaisia ovat. Etkä vääntäisi mielipidekirjoitusta esittämällä tarinaasi sopivia mielipiteitä faktoina, silloin kun ne eivät niitä ole.
(3. Viittaat usein menestystarinoihin, jotka olet digitaalista viisauttasi jakamalla aikaansaanut yrityksissä. Olen pyytänyt yhtä (1) esimerkkiä tästä. En ole sitä saanut.)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-09-24 12:37:18

Harvoin luen näin tyhjänpäiväisiä kommentteja. Mietin oletko tosissasi vai harvinaisen yksinkertainen. Tuskin tuota kirjoitettiin aidoksi kommentiksi? Vai? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.