Kulttuurisi määrittelee menestymisesi

17.09.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kulttuurisi määrittelee menestymisesi

Kirjoitin eilen pikaoppaan muutoksen johtamista yrittävälle johtajalle tai omistajalle. Jaetaan asiasta hieman lisää. Keskustelen poikkeuksellisen usein isoa muutosta, kasvua, mahdollisuutta tai vaihtoehtoja etsivien yritysjohtajien kanssa. Keskusteluista, kokemuksista ja edellisistä virheistä oppineena, olemme yhdessä löytäneet kiinnostavan tavan löytää muutoksen voimapisteitä yrityksen toiminnasta.

Kaikissa yrityksissä on runsaudenpulaa tekemisestä arjessa. On liian paljon kaikennäköistä millä päivän, vuoden tai johtoryhmän saa käytettyä. Informaatiotsunamin keskellä voi jokainen pohtia tuleeko yksittäisessä kokouksessa tai kehityspäivässä tehtyä asiat oikealla tavalla vai oikeita asioita? Aidosti kriittisten ja eniten hyödyttävien asioiden tunnistaminen on hälinän keskellä entistäkin vaikeampaa.

Jokaisesta strategiasta tulisi tunnistaa ne yksittäiset muutokset, jotka eniten vaikuttavat yrityksen menestymiseen. Haluaisin kutsua niitä helpoiksi voitoiksi tai asioiksi, jotka pienimmällä muutoksella tuottavat suurimman edun asiakkaille tai yritykselle uudelleen. Näitä voimapisteitä tutkittaessa pitäisi pitää mieli täysin avoimena. Mitä voisimme ulkoistaa? Voisiko tuon asian järjestää täysin uudella tavalla? Luovutaanko tuosta toiminnosta? Lainaisimmeko tähän aivan erilaisen toimintamallin toiselta toimialalta? Tällaiset pohdinnat ovat äärimmäisen kiinnostavia.

Voimapisteiden tunnistamisen jälkeen on syytä tutkia onko ideoissa aidosti substanssia. Tässä kohtaa ajatukset voi jakaa kolmeen kategoriaan. Operatiiviset muutokset, investoinnit ja kulttuurimuutokset. Kulttuurimuutosta vaativat asiat voi melkein unohtaa saman tien. Nopeita muutoksia ja vaikutuksia on etsittävät vaikkapa myynnin johtamisesta, asiakaspalvelusta, yrityksen tarinasta, verkkokaupasta tai markkinoinnin uudelleen järjestämisestä. Tässä vaiheessa bruttolista pienenee huomattavasti. Passiivista asiakaspalvelua ei muuteta aktiiviseksi myyntikoneeksi ilman todellista verenvaihtoa ja äärimmäisiä muutosponnisteluja.

Löydetään noin viisi aidosti mielenkiintoista ideaa. Viedään ne johtoryhmään tai hallituksen hyläksyttäväksi. Paineistetaan ja koeponnistetaan ajatuksia mallintamalla vähän uutta protoa tekemisen arjesta. Yritetään löytää kaksi tai kolme muutosta ajavaa voimapistettä, joihin yritetään saada heti ihmiset mukaan muutokseen. Tehdään nopeita onnistumisia. Kommunikoidaan uusi tekeminen tarinan ja mahdollisesti uuden organisaation kautta. Tehdään lisää muutosta ja viitoitetaan jatkuvasti viestinnällä uutta suuntaamme. Muutosta saadaan aikaiseksi. Ympäristömme huomaa uudet energian ja tekemisen meiningin. Sitten katsotaan taas uudestaan ja mietitään voisimme tehdä jotain isompaakin yrityksen kulttuurin korjaamiseksi.

Viime vuosikymmenen aikana katsoin kuinka mm. Elcoteq, Elektrobit, Perlos, Cargotec, Rautaruukki, Storaenso, Lemminkäinen, Fenestra, Finnforest, Metsäliitto, Vacon ja moni muu johti kasvua tai muutti itseään yhden brändin konserneiksi. Näin myös kuinka ajattelu muuttui viime vuosina takaisin konserneista dynaamisempien portfolioiden johtamiseen. Nokia -klusterista ei jäänyt Elektrobittiä lukuun ottamatta mielessäni oikein ketään henkiin. Ne eivät yksinkertaisesti kestäneet toimintaympäristön muuttumista. Yhden ison asiakkaan maailmasta oikeasti tehokkaaseen myynti- ja markkinointikulttuuriin oli aivan liian pitkä matka.

Usealle yrityskulttuurit, rakenteet ja toimintamallit eivät vastanneet uuden maailman odotuksia. Osa on myyty, osa hävinnyt ja muutama johtaja vielä yritystä johtamista. Tilastot kertovat kuinka haastavaa aidosti voittaminen uusissa markkinatilanteissa on. Siksi uuden tekemiseen ja johtamiseen tulisi paneutua äärimmäisen syvällisesti. Älä hymähtele yrityskulttuureja pohdittaessa. Kykysi johtaa kulttuuriasi määrittelee oman ja yrityksesi tulevaisuuden.

Tämän vuosikymmenen suurimmat murrokset tuntuvat tapahtuvan valmistamisessa, mediassa, kaupassa, telekommunikaatiossa ja ICT-sektorilla. Aloita muutokset hyvissä ajoin ennen kuin ne on pakko tehdä. Tappiolliset yritykset menettävä aloitekykynsä uuden luomiseen, ainoa ja pakollinen tie on saaneerausten ja vähennysten polku. Aivan kuten sairaalloisen lihavan on tulevaisuutensa takia pakko laihduttaa ja liikkua.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.