Visiosta, strategiasta tai brändistä totta

16.09.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Visiosta, strategiasta tai brändistä totta

Olen todistanut kymmeniä kertoja kuinka yritys hakee muutosta parempaan. Kasvua, kehittymistä, uutta tai parempaa. Asiasta riippumatta ytimessä on muutos ja sen johtaminen. Menestyksen ratkaisevat valuvikojen välttäminen, ihmisten sitouttaminen muutokseen, muutosjohtajuus, mittaaminen sekä sinnikkyys.

Kun yritys määrittelee itselleen uuden tavoitteen, suunnan tai tavan markkinoida on asiassa aina kysymys jonkin asteisesta kulttuurin ja toiminnan muuttamisesta. Siksi asian implementointiin on syytä suhtautua äärimmäisellä vakavuudella. Muutoksen johtamisessa ja sen onnistumisessa jyvät todellakin erottuvat akanoista. Turhan usein todistan hankkeita, jossa itse asian kytkeminen arkeen, strategiaan ja tavoitteisiin jää tekemättä. Muutosta toivovat eivätkä toteuttavat yritykset epäonnistuvat ajatuksissaan kerta toisensa jälkeen.

Tässä nopeat tärpit onnistuvan muutoksen johtamiseen.

1. Yrityksen tarina. Koska johtaminen on suurelta osin henkilöstön osaamisen johtamista, on yrityksen tarinan ja viestinnän muututtava. Mikäli et vaihda levyä, et voi odottaa uutta ajattelua tai suuntaa organisaatioltasi. Tässä kohtaa oman tilastoni mukaan ne, jotka julkaisevat ja dokumentoivat uuden suuntansa esimerkiksi pieneksi kirjaksi, esitteeksi tai vastaavaksi, luovat selvästi paremmat edellytykset myös uuden suunnan, brändin tai vision toteutumiselle. Todella monta kertaa olen kuullut, ettei ”meidän tarvitse tästä mitään liparetta tehdä” kun me kerrotaan meidän henkilöstölle ja asiakkaille uudella tavalla. Nämä taikasanat melko varmasti takaavat, ettei hankkeesta ole muiston rippeitäkään kahden kolmen vuoden kuluttua. Jotain muuta ehtii kasvaa tilalle tai tarina jää elämään johtoryhmän ja hallituksen muistoihin.

2. Muutoksen kytkentä strategiaan ja kaikkiin toimintoihin. Pakota niin hr, myynti, markkinointi kuin johtokin määrittelemään muutoksen aiheuttamia muutoksia lyhyellä ja pitkällä aika välillä. Mitä muuttuu heti, mikä jää taakse, mitä sadan päivän aikana ja mitä tulevina vuosina. Rakenna muutosstrategiasta kehityssalkku ja vastuuta johtoryhmän jäsen tai vastaava johtamaan muutosta. Voit harkita muutoksen johtamiseen myös kaltaistani vuokrajohtajaa ajamaan uudenlaista ajattelua organisaatioon. Usein ulkopuolisen on sekä helpompi luoda, että myydä uutta ajatuksia yhteisön toimintaan.

3. Johda muutosta määrätietoisesti. Aseta muutokselle konkreettiset tavoitteet kun uusi tarina, uusi asiakasviestintä, uudet tuotteet, uusi ilme jne. siten että hallitus tai johtoryhmä voivat konkreettisesti seurata edistymistä ja muutoksen aiheuttamia ongelmia. Ole sinnikäs uuden toimintatavan kautta ja sen kanssa.. Organisaatiolla ja ihmisellä on vahva taipumus palata vanhaan tai innostua jostain uudesta asiasta. Muutos on kuin hento taimi, jota on suojeltava ja suojattava arjen iskuilta. Myös ihmisten omat agendat vaikuttavat muutoksen onnistumiseen.

4. Kytke muutokset toisiinsa ja kommunikoi uuden tarinan kautta. ”osana uutta visiotamme” tai koska haluamme olla maailman xyz yritys tuomme uuden, päivitetyn, vahvistetun tai edullisemman tuotteen tai palvelun nykyisille ja uusille asiakkaillemme. Katso esimerkkejä ekosysteemeistä ja heidän tavoistaan luoda vanhoille ja uusille käyttäjille uutta ja päivitettyä. Kytke tuotteet ja asiakkuudet ketjuun ja yritä voittaa suurempi osa asiakkaan lompakosta.

5. Älä anna periksi. Ole järkkymätön muutoksen ajamisessa. Ole kova niin itsellesi, ympäristöllesi kuin tavoitteellesi. Rakenna 12 tai 36kk ohjelma siten, että se on riittävän haastava henkilöstölle, mutt onnistuminen mahdollisuuksien rajoissa. Palkitse muutoksen nopeutumisesta tai asioiden ylittymisestä. Nosta ja käsittele epäonnistumiset ja viivästymiset yhdessä, avoimesti ja ajoissa. Voita itsesi, ympäristösi ja asiakkaasi tekemään kanssasi entistäkin enemmän, parempaa ja vähemmällä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Kristiina Sarén
2014-09-17 14:13:59

Totta puhut Ville.
Kun esittelin meidän "liparetta" muiden yritysten myyntijohtajille niin se sai positiivista ihastelua osakseen. Kaikilla on todennäköisesti halua mutta tekeminen puuttuu?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-09-17 14:15:28

Siinäpä sen salaisuus. motivaation, tahdon ja toiminnan yhdistäminen. Se saattaisi olla samalla modernin johtamisen käsitys? puss! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri
2014-09-19 11:54:36

Yep, Ville, eihän tuohon voi mitään lisätä, (tai voi, mutta olisi vähän hiusten halkomista) mutta kun se ongelma ei oikeastaan ole siinä etteikö nämä herrat tai rouvat tietäisi näitä asioita. Jospa nyt lisään tähän kuitenkin, että ihan niinkuin oikeesti, jos joku ei tiennytkään, niin sitten äkkiä järjestämään kriisikokous.

Ok, haaste on kaksi osainen. a) Asioita ei tunnisteta ja allekirjoiteta, siis niin että tosissaan sitoudutaan ne tekemään. Sitten b) otetaan se ensi askel ja sitten tajutaan, että emme osaakaan tätä hommaa oikein. Lisään valitettavasti tähän vielä kohdan c), ja se on että sitten hädissään haetaan joku ns konsultti apuun, ja siinä todetaan vaan että asiat eivät muuttuneet miksikään, eli meillä on nyt uusi kokemus ja konsultilla on rahat.

Oikeastaan näen asian näin. Miltei kaikki yrityksen ongelmat tai haasteet liittyvät markkinointiin, mutta vielä vahvimmin myyntiin. Kaksi aluetta mitkä ovat enemmän tai vähemmän hakusessa miltei kaikilla suomalaisilla yrityksillä. Ja en tiedä mitä tähän sanoisi, mutta aina kun tuon tämän asian esille, alkavat katseet harhailla. Selvästikään kukaan ei toivo että ottaisin juuri nämä aiheet esille. Sikäli huono juttu, koska jos kiinnitettäisiin huomiota näihin, ja saatais ne jotenkin uomalleen, niin se samalla korjaisi suurimman osan kaikista muistakin haasteista. Samalla se loisi uutta uskoa ja nostaisi motivaatiota. Henkilökunta olisi valmis tekemään myös ei-suosittuja tehtäviä. Eli juuri niitä tehtäviä mitkä tiedetään että pitäisi tehdä mutta jostain syystä ei vain saada. Tavallaan vastaus kaikkeen löytyy myynnin kehityksestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.