Lisää tehoa johtamiseen

16.09.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Lisää tehoa johtamiseen

Viime keväänä erään pörssiyrityksen liiketoimintajohtaja kysyi minulta: ”Voisitko ottaa vastuullesi yrityksemme markkinoinnin suunnitteluprosessin johtamisen, kumppaneiden valinnan sekä kehittämisen?” Naurahdin ääneen ajatukselle markkinoinnin johtamisen ulkoistamiselle.

Asia ei ole uusi. Vuosien aikana olen ollut useamminkin erilaisten ulkoistamistapausten kanssa tekemisissä. Harvoin tosin toimintojen johtamisen ja kehittämisen ulkoistamisessa. Alan lämmetä ajatukselle. Esimerkiksi kokenut markkinoinnin johtamisen osaaminen on niukkuus, jota yrityksen on vaikea ja ehkä turhan kallistakin hankkia. Ehkäpä päivän viikossa viipyilevä strategia- tai kehitysjohtaja organisaatiossa on juurikin paras ja nopein tapa injektoida osaamista ja tuloksia toimintaan.

Organisaation osaamista ja menestystä ei määrittele enää se mitä se saa tehtyä vaan mitä se saa aikaiseksi. Olemme ainakin osittain menestyksellä ulkoistaneet tietojärjestelmien, infrastruktuurin ja tukipalveluiden tuottamista ja kehittämistä.

Mikä on modernin yrityksen ydintä? Onko se ennustettava ja vakaan liiketoiminnan pyörittämistä vai jatkuvaa muutoksen ja osaamisen kehittämistä? Alan kallistua ajatukseen yrityksestä jatkuvan muutoksen ja osaamisen kehittämisen ekosysteeminä. On fakta, että yli sata vuotta toimineet yritykset ovat keksineet itsensä uudelleen kerta toisensa jälkeen ja ovat tilastollisesti parhaita ennustamaan ja johtamaan muutoksia markkinoilla, kilpailutilanteessa sekä toimintakulttuurissa.

Miksi yrityksen pitäisi tuottaa tai tehdä mitään itse tai omilla kiinteillä resursseilla. En ole ihan varma kyllästykseen mainitun Applen ydinosaamisesta. Onko se innovaatioiden yhdistämistä vai mitä se on. Taatusti se ei ainakaan ole pelkkä elektroniikan kehitys- ja valmistusyritys.

Onko yrityksessä enää mitään pyhää ”joka on pakko osata ja hoitaa itse?” Miksi ei kytkisi yrityksen arkeen ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet juuri strategian, liiketoiminnan kehittämisen tai henkilöstön johtamiseen? Onko tämän päivän ulkoistaminen sittenkin jo sanamukaisesti tehostamista ulkoa tulevan paremman lopputuloksen ja osaamisen muodossa? Taitaapa olla näin.

Kysyn usein asiakkaalta miten yritystä johdettaisiin, jos se aloitettaisiin uudestaan tänään tyhjältä pöydältä. Kukaan ei ole koskaan sanonut, että tekisimme asiat uudestaan juuri tällä samalla tavalla. Mielestäni se osoittaa sekä jatkuvan kehittämisen haasteen, että mahdollisuuden. Yhteisö ei ole staattinen organisaatio vaan dynaaminen organismi, joka heijastelee ja reagoi ympäristönsä tarpeisiin. Juuri tällä tavalla yritän johtaa myös Digitalist Networkiä, jonka Future Media Forumiin ilmoittautui jo 500 ihmistä. Kuuntelemme herkällä korvalla ympäristöä ja yritämme reagoida nopeasti tunnistettuihin tarpeisin.

Verkostoimaisuus taitaa olla modernin yritystoiminnan ydintä. Tälläisiä jättiläisiä ovat Suomessa mm. Outotec ja SRV. Samanlaista kehitystä näen monella muullakin toimialalla. Samaan aikaan verkostomaiset toimijat hankkivat luontevasti palveluita ulkopuolisilta myös oman toimintansa kehittämiseen. Taidan ottaa ehdotukset vastuun kantamisesta vakavasti. Vuokrajohtajuus on osoittautunut kaikkein toimivammiksi malliksi lyhyidenkin kehitysprojektien toteuttamisesta. Miksipä emme tekisi siitä jatkuvasti tuottavinta toimintamallia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula
2014-09-16 04:59:47

On mielenkiintoinen ajatus, että yritys ulkoistaisi johtamisen ja varmaankin olisi toimiva ratkaisu ainakin projektijohtamisessa, mutta jatkuvan laajemman johtamisen ulkoistaminen on yritykselle valtava riski, joka vaatii myös valvontaa ja sitouttamista.
Ei kai minkään yrityksen perustehtävänä ole palkata ihmisiä töihin...paitsi henkilöstövuokrausyrityksen.
Digitalistista on mahdollisuus rakentaa yritys, jossa on töissä vain pari ihmistä ja kaikki palvelut ostetaan kumppaneilta.
Onnea valitsemallasi tiellä, olkoon voima kanssasi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Böök
2014-09-16 05:02:43

Hyviä yritysjohdon "ikuisuus-peruskysymyksiä" Jos osaamista ei organisaatiossa ole entuudestaan, niin koulutetaanko nykyistä vai hankitaanko ulkopuolelta, eli rekrytoidaanko vai etsitäänkö ulkopuolinen ammattiauttaja?

Nerokas kysymys sinänsä esitettäväksi "kuinka yritystä johdettaisiin, jos aloitettaisiin puhtaalta pöydältä?", Kysymys ajaa mielenkiintoisella tavalla tutkimaan nykyistä kulttuuria sekä matkaa miten tähän tilanteeseen on tultu? Miten meidän tulisi toimia toisella tavalla?

Mitä markkinointi- ja brändijohtamiseen tulee, niin eikö kysyjä näin selkeästi kerro, ettei markkinointiajattelua ole kirjoitettu yrityksen dna:han, eikä se näin kenties ole strategisesti tärkeä agenda. Tai ainakin vaikea sellainen. Markkinointiajattelun muutosvauhti on nopeaa, joten minkälaista osaamista tilanne ja kulttuuri siihen tilanteeseen vaatisi?

Uskaltaisin näppituntumalta väittää, että useimmiten kauan markkinoilla olleiden yritysten strategiatyö on iästään huolimatta sinänsä ketterää sekä ennustavaa. Lisäksi markkinoinnin näkökulmasta heillä on mandaatti ja mahdollisuus jalkauttaa toisinaan "sisältä ulos" strategiaa. Heillä on kärsivällisyyttä ja perspektiiviä mukautua markkinoihin, mikä yhdessä neljänneksessä tapahtuu pientä ei toivottua muutosta esimerkiksi markkinaosuuksissa.

Markkinoinnin vuokrajohtajuus ei ole uusi ajatus, mutta kokemusteni mukaan hankala lähestyttävä, sillä edellisen sukupolven markkinointiala itsessään on osittain onnistunut tekemään siitä hieman mystisen ja ennenkaikkea kankean toiminnon. Toisinaan hyvinkin tärkeän ja mahtipontisen. Jota siis on vaikea kuvitella "noin vain ulkoistettavan". Mutta onneksi markkinoiden ja olosuhteiden asettamat kulttuuriltaan verkostomaiset, ketterät yritykset näkevät mahdollisuuden vuokraosaamisesssa.

Nykyaikaisten markkinointiosaajien tulee yhdessä ja entistä voimakkaammin julistaa sanaa moderneista tavoista toimia sekä liikuttaa osaamista ja kokemusta rajattomasti. Avoimuus ja jakaminen rikastuttaa kaikkia osapuolia. Näin tulemme näkemään pieniä ja suuria menestystarinoita.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anu Turkia
2014-09-16 08:33:18

Kiitos tärkeästä ja ajankohtaisesta kirjoituksesta!
Ulkoistettua johtamista ja muutakin työtä yrityksissä tehdään enenevässä määrin. Hienoa, että siitä aletaan myös keskustella. Olen nähnyt jo toteutuneita esimerkkejä, myös toimitusjohtajuudesta, jossa ulkoistettuna palveluna ostettu tekijä kykenee tarvittavaan uudistamiseen paremmin kuin "sisäinen" tekijäjoukko. Onnistuneita esimerkkejä löytyy myös myynnistä. (Ja taloushallinnosta tietysti, missä tämä on jo tuttua juttua.)

Palveluiden ostaminen kumppaneilta on viisasta ja madaltaa yrittäjän riskejä. Varsinkin aikoina, jolloin työntekijän palkkaaminen tuntuu yrityksen pahimmalta riskinotolta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.