Kasvun rajattomat mahdollisuudet

12.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Kasvun rajattomat mahdollisuudet

Kirjoitin alunperin Digitalistiin ajatuksistani kollektiivista, muutoksesta ja tulevaisuudesta…

Käyn viikottain puhumassa yritysjohdon kanssa digitalisoitumisesta ja sen aiheuttamista muutoksista ja mahdollisuuksista liiketoiminnassa.

Huomaan yleisöni ajattelevan matkan alussa kotisivuja, verkkokauppoja tai olemassa olevien prosessien sähköistämistä. Hyviä ajatuksia nekin. Itse yritän kuvata ja mallintaa uuden liiketoiminnan rajattomia mahdollisuuksia eri toimijoille.

Kerron yleensä muutaman sanan Digitalist Networkistä -esityksissani.

Näytän miten verkosto toimii mediana ilman toimitusta tai mainontaa, tapahtumageneraattorina ilman perinteistä tuottajaorganisaatiota ja järjestönä ilman juridista rakennetta ja jäsenyysmallia.

Tietysti voisimme myydä mainoksia sivustolle, pyytää rahaa osallistumisista tapahtumiin tai myyjä jäsenyyksiä perinteisten järjestöjen tavoin, mutta halusimme nostaa riman hieman korkeammalle.

Halusimme näyttää eikä väittää miten verkko yhdistää ihmisiä, ideoita ja ajatuksia yli rajojen.
Digitalisaatio on tuhoava voimavara suljetuille liiketoimintamalleille, organisaatioille ja rakenteille. Mullistuksen jalkoihin jäi jo musiikki ja elokuvateollisuus, media, kauppa ja matkailu etsivät itseään myllerryksen keskeltä, eikä muutoksessa näy pieniäkään laantumisen merkkiä, päinvastoin. Seuraavaksi modernisoituvat palveluyritysten asiakaskokemukset, koulutus, oppiminen ja kädet ristiin julkinen sektori.

Tehokas tiedon jakaminen, matalat markkinointikustannukset, elämykselliset kokemukset ja tehokas tapa kehittää sopivat täydellisesti verkostomaisille ja rajattomasti kasvumahdollisuuksia sisältäville toimialoille.

Olemme nähneet miten piskuiset peliyhtiöt pohjolasta ovat nousseet dominoimaan globaalia kehitystä. Olisi hienoa nähdä suomalaisia isoja avauksia terveydenhoidossa, teollisuudessa, oppimisessa ja finanssisektorilla. Latu on auki ja osaamistakin olemassa. Nyt tarvitaan vain omistajien ja johdon aitoa kiinnostumista muutoksen mahdollisuuksista.

Kohta vuoden täyttävä Digitalist kollektiivi elää, kasvaa ja kehittyy nopeasti. Seuraavaan Digitalist Future Media Forumiin ilmottautui jo yli 400 ihmistä. Uudet yrityskumppanuudet IBM:n johdolla liittyvät kollektiivin tukijoihin. Mukaan mahtuu vielä muutama pienempikin.

Mitä verkostossa sitten tapahtuu? Mediassa, tapahtumissa, somessa ja ryhmissä törmäytetään ihmisiä, yrityksiä, ideoita ja uusia ajatuksia. Mitä ihmisten kohtaamisista syntyy? Ajan kanssa uusia ihmisiä, mutta ennenkaikkea kauppaa, asiakkuuksia, työpaikkoja ja uusia yrityksiä.

Moni yrittäjä ja yritys on jo löytänyt uuden suunnan elämälleen osana Digitalist-yhteisöä, useampikin löytänyt uusia asiakkuuksia. Uusia työpaikkoja on sekä syntynyt että välitetty. Tämä kaikki yhteisön sisulla ja äärimmäisen pienillä taloudellisilla resursseilla.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Haaveilemme digitaalisen Suomen rakennusliikkeestä, joka verkostonsa kautta tarjoaa parhaan tavan rakentaa digitaalisia ratkaisuja kansainvälisille markkinoille. Hahmottelemme avainhenkilöiden rekrytointia ja löytämistä kollektiivin avulla, etsimme sopivaa tapaa kouluttaa parempia digitalisteja ja ennen kaikkea haluamme luoda yhdessä yritysten kanssa Digitalist Venture Gardenin uusien digitaalisten liiketoimintamallien luomiseksi perinteisille toimialoille.

Minulle Digitalisti on ihminen, joka suhtautuu positiivisesti teknologian integroitumiseen arkeen ja sen luomiin mahdollisuuksiin elämässä ja yrityksissä. Digitalistit pohtivat ja ratkovat yhdessä digitalisoitumiseen liittyviä haasteita ja luovat uutta liiketoimintaa.
Reilu vuosi sitten Suomessa jokainen kohtaamani näkijä ja asiantuntija piti ajatustani verkossa toimivasta verkostosta tarpeettomana. ”Ei kannata, ei tarvita.” Mielestäni asia on juuri päinvastainen.

Uuden luomiseksi on näytettävä eikä pelkästään väitettävä.

Jatkamme valitulla polulla maailmaa, jäseniämme ja yrityskumppaneita kuunnellen. Tervetuloa mukaan digitalisoimaan Suomea pikseli kerrallaan. Jos tunnet asian omaksesi, ryhdy vaikuttamaan tai tuo yrityksesi mukaan joukkoon siniseen.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.