Apple opettaa luusereille digiajan markkinointia

10.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Apple opettaa luusereille digiajan markkinointia

”Vain luuserit maksavat markkinoinnista”

Tämä on yksi lempilausahduksistani liittyen markkinoinnin osaamiseen ja kehittämiseen. Se ei tietenkään pidä aivan absoluuttisesti paikkaansa. Todellisuudessa kaikki menestyjät sekä markkinoivat, että mainostavat. Minäkin mainostan sekä itseäni että yrityksiäni aina aika ajoin.

Olen halunnut lausahduksella herätellä suomalaisia yrityksiä keskustelemaan markkinoinnin tehtävästä, tavoitteista, toimintamalleista ja uudistumisesta. Aika monessa erityisesti btob-firmassa markkinoidaan samalla tavalla kuin 80-luvulla, vaikka Gorban ajasta Neuvostoliitosta tuntuu maailma jollain muulla tavalla muuttuneenkin.

Olen tarkoittanut luusereilla yrityksiä, jotka ostavat itseensä kaiken huomion maksetulla medialla, eivätkä pysty itse käyttäytymään tai viestimään kiinnostavasti omissa kanavissaan, luomaan innostusta omiin tuotteisiinsa ja palveluihinsa tai synnyttämään keskustelua. Edellä mainituissa asioissa Apple on esikuva vertaansa vailla.

Apple saa ihmiset puhumaan ja markkinoimaan tuotteitaan.

Aivan kuten muotitalot tai muidenkin brändien pitäisi, Apple avaa markkinoitaan synnyttämällä tarinoita, vuotamalla ennakkotietoja, kutsumalla ihmisiä omiin tilaisuuksiinsa ja seuraamaan omia esityksiään. Applella on oma tarinansa, kulttuurinsa, ihmiset, media, show, hype ja kumppanit mukana tukemassa vahvaa myyntitarinaa. Koko yrityksen johto on lavalla myymässä yrityksen seuraavaa tulemista.

Missä mennään kehitysmaa Suomessa? Brändien tavoitteita ei määritellä, johto ei osallistu, ulkopuoliset eivät ehkä edes tiedä kuka yritystä johtaa ja surkeimmat kaatavat lähes koko budjettinsa urheilun tai jonkun muun maksetun kanavan sponsoroimiseen. Aivan jossain sotakorvausten jälkeisessä ajassa, jossa kuvitellaan, että banaanien kuvia pitää esitellä hesarissa, auto ostetaan lehtimainoksesta, internetiä ei tarvita ja kyllä asiakas tulee pankkiin sitten kun rahaa tarvitsee. Aivan hämmentäviä ratkaisuja kaiken kaikkiaan.

Silti Applekin mainostaa.

Kaikki menestyvät yritykset mainostavat.

Miksi mainontaakin saa harjoittaa kun muu pakka on kunnossa? Mainonta toimii kun sinulla on jotain kulovalkean tavoin leviävää kerrottavaa. Mainonta on tapa tiedottaa maailman parhaista asioista. Mitä Apple mainostaa? Sitä, että juuri he tekevät historian suurimman levylanseerauksen lahjoittamalla U2 uuden levyn ilmaiseksi kaikille heiden ITunes käyttäjilleen.

Ele on temppu muiden Applen ideoiden joukossa ja sen tarkoitus on näyttää yrityksen pystyvän asioihin, jotka eivät tulisi muille edes mieleenkään. Apple kannattaa mainostaa koska sillä on ASIAA, jonka he haluavat miljardien kuulevan. Applen vastakohta on suomalainen Neste Oil, joka palkkaa astronautteja esiintymään televisiossa ilman minkäänlaista kytkentää yrityksen strategiaan, tuotteisiin tai asiakaskokemukseen.

Filmi löytyy tästä.

Modernin maailman markkinointi lähtee yrityksen osaamisen valjastamisesta brändistrategiaksi joka asemoi yrityksen markkinoilla. Onhan sinulla manuaali, joka kertoo henkilöstölle ja sidosryhmillä tarinasi ja sen millä erotut, kilpailet ja voitat ihmiset puolellesi? Onhan? Ilman tarinaa ei ole mitään markkinoitavaa.

Onhan sinulla vuosittain tarkistettava ja päivitettävä markkinointistrategia, joka huomioi innovaatiot, muutokset ja mahdollisuudet markkinoinnissa ja säätää uudella tavalla käytettäviä varoja investoinneiksi kustannuksia harventaen. Näytä minulle se strategia.

Onhan sinulla markkinointisuunnitelma vuodelle 2015? Markkinointi on prosessi, joka tuottaa vain onnistuessaan määrässä, laadussa, ajoituksessa ja ympäristön yllättämisessä. Vain suunnitelman avulla tiedät mitä tavoittelet, mittaan onnistumista ja kehität toimintaasi.

Digiaika luo jokaiselle yritykselle mahdollisuuden olla oman alansa Apple. Hedelmäyhtiön menestyksen taustalla on intohimo maailman parhaisiin tuotteisiin ja toiminnan keskiössä asiakaskokemus. Huomasitko kuinka yrityksen TJ hehkutti KAIKKIEN yritysten funktioiden osallistuneen YHDESSÄ kellon kehittämiseen. Apple on toisin kuin Sony, Nokia, IBM tai kuka tahansa onnistunut johtamaan ITSEÄÄN sekä ekosysteemin luomiseen että integroituun asiakaskokemukseen.

Älä pelkästään mainosta, vaan markkinoi. Luo itsestäsi brändi ja ilmiö. Jos et osaa markkinoida, sano se ääneen ja hanki apua. Aloita kysymyksellä mitä meidän pitäisi tehdä. Kysy kumppaniltasi miten he itseään markkinoivat. Kysy kunnes uskot. Ilman onnistunutta markkinointia yrityksesi nykyhetki, tuleva ja historia ovat sattuman varassa.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Vesa Vilenius
2014-09-15 09:10:41

Hyvä kirjoitus Ville! Sisältömarkkinoinnin huumassa on syytä muistaa, että viestintään kannattaa sijoittaa myös rahaa silloin kun siihen on aihetta.

Erityisesti työnantajakuvaviestinnässä tuntuu korostuvan ajatus, että työntekijöiden tulisi hoitaa viestintä pyyteettömästi. Totuus on, että hyvästä työnantajuudesta kertominen vaatii myös aktiivisuutta ja aloitteellisuutta yritykseltä.

Bloggauksesi innosti jatkamaan juttua tästä näkökulmasta. http://www.t-media.fi/hyva-maine-suojaa-kolhuilta/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.