Marginalisoitko tulevaisuutesi?

05.09.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Marginalisoitko tulevaisuutesi?

Sain arvokasta palautetta kirjoitukseeni teleoperaattoreiden tulevaisuudesta. Useampikin sanoi

”kyllähän näitä lähes kaikkia tehdäänkin…. Jossain.”

Niin tehdäänkin, sormiharjoituksina pk-yrityksissä tai miniatyyreinä tarjoaman laidalla. Keskustelun aloittaminen auttaakin pääsemään kiinni itse pihviin.

Miksi yritysten uudet palvelut ja innovaatiot marginalisoituvat yrityksen strategiassa? Väitän asian johtuvan strategiaprosessin ja suunnittelukulttuurin vanhanaikaisuudesta. Yrityksissä lähdetään suunnittelemaan ja tekemään asioita kuten on viimeksi tehty, takapeilistä tuloksia katsoen ja markkinatilanteet ja uudet mahdollisuudet unohtaen. Suurimman osan yrityksistä ei ole tarkoituskaan luoda uutta vaan suorittaa samaa vanhaa tai saada vähän enemmän aikaiseksi samoilla resursseilla.

Juuri tämän takia uudet toimijat ja kansainvälinen kilpailu pääsee sisään haastamaan toimijoita.

Esimerkkejä voi luetella lähes jokaiselta toimialalta lentoyhtiöistä, median kautta kauppaan ja teollisuuteen.

Yritän aina aloittaa tai ravistella yrityksiä strategiaprosessin alussa täydellisen maailman ajattelulla. Mitä tekisimme jos saisimme jumalan valtuudet? Millainen yritys olisi täydellisessä maailmassa. Kiinnostavinta keskusteluissa on se, että jos saisimme valtuudet aloittaa alusta tai tyhjältä pöydältä, aika moni tekeisi asiat ja yritystoiminnan aivan eri tavalla. Miksi siis ylläpidämme vanhaa uudistumatta maailman, kilpailun ja asiakaskäyttäymisen mukaan? Vastaus lienee helppouden haluamisessa. Tehdään sitä mitä ennenkin niin saadaan optimoitua helppous niin henkilökohtaisella kuin yritystasollakin.

Entäs sitten markkinoiden avaaminen uusille ajatuksille? Lähes kaikki yritykset markkinoivat sitä mitä kaikki jo tietävät. Mistä syntyy ajatus teleoperaattorille liittymien mainostamisesta? Tuotelähtöisyydestä ja tottumuksesta, harhaluulosta että markkinointi on yhtä suuri kuin markkinointiviestintä. Tämä taas kielii todellisen markkinointistrategian puutteesta. Kuinka moni operaattori on pohtinut montako liittymää, päätelaitetta ja palvelua kuluttajamaisesti ostavat yrittäjä voisi tilata kotiinsa, mökille, veneellä ja autoonsa? Ei yksikään, koska jokainen päätyy häiritsemään arkea liittymätuputuksella ja hintatiedoilla. Tuputuksen tilalle tarvitaan joustavia yhteydenottoja ja elämäntavasta lähteviä tarjouksia. Itse voisin helposti ostaa 3-4 saippurasiaa Wlanin varmistamiseksi kaikissa osoitteissa ja kulkupeleissä.

Jos yritys mainostaa tuotettaan, voi helposti arvata yrityksen strategiassa lukevan myyntitavoitteet yrityksen tuotannolle, ei yrityksen potentiaalia ja roolia asiakkaiden elämässä, markkinoilla ja arjessa. Markkinalähtöinen strategiapolku nimittäin johtaisi merkittäviin muutoksiin yrityksen markkinoinnissa. Aika moni oivaltaisi yrityksen asiakaspalvelun olevan kustannuspotin sijaan yrityksen tärkein asiointi ja myyntikanava. Aika hassulta tuntuu ettei Elisan asiakaspalvelu millään vastaa vaikka sieltä kuinka yrittäisi asioita ostaa. Olen pohtinut onko Veli-Matti Mattila tilanteen tasalla kun yritys ei tunnu viestivän asiasta, vaikka kuluttajat maksavat päivittäin palvelusta joka ei toimi. Erikoista toimintaa ainakin minun maailmassani.

Yrityksissä tulisi keskustella avoimemmin unelmista, ideoista ja mahdollisuuksista ilman muutoksen, työn ja kustannusten taakkaa.

Keräämällä strategian pohjalle kasan ideoita ja ajatuksia saadaan avainhenkilöt haastamaan itseään ja sitoutumaan tavoittelemaan enemmän kuin edellisenä vuonna. Yritys voi palvella asiakkaita rakkaudella ainostaan, jos sen omat ihmiset sitä aidosti ja sydämestään rakastavat.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Matti Hämeenaho
2014-09-06 13:56:25

Samaa olen ihmetellyt. Mielestäni kaikki johtuu siitä, että yleisesti ihmiset pelkäävät epäonnistumista, haluavat vain selvitä helpolla työpäivästä. On helpompaa tehdä vain sitä mikä jo osataan. Uusien mallien tekemiseen kun vaaditaan menemistä epämukavuusalueelle. Aika harva menee sinne jos joku ei ole vaatimassa ja vahtimassa. Kuka vaatii yrityksen pääjohtajaa jos hän tee sitä itse? Ei kukaan. Eli henkinen laiskuus pitäisi saada potkittua nevadaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mikko Marsio
2014-09-09 08:26:48

Ihailin jo kymmenen vuotta sitten Lego -yhtiötä joka oli uudistanut strategiassaan käsitteensä millä markkinalle se toimii. Aiemmin se oli määrittänyt markkinakseen lasten rakentamislelut, uusi määritelmä oli lasten leikkiaikamarkkina ja tänä päivänä se on "family edutainment".

Mitkä mahdollisuudet aukeavatkaan kun yritys ei katso maailmaa sisältä ulos vaan ulkoa sisään - uusi tuotteita, palveluita, teemoja, sisältöä, kokonaisuuksia, yms. Tänä päivänä Lego on niin maailman suurin kuin myös arvokkain leluyhtiö maailmassa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.