Sosiaalinen työpiste

04.09.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Sosiaalinen työpiste

Olen pitkään pohtinut oman työskentelymallini jakamista muiden kanssa. Olisi myös kiinnostavaa vertailla muiden kanssa heidän tavoitteitaan, työkaluja, ajatuksia ja tuloksia. Vain jatkuvalla kehittämisellä voi oppia itsestään, ympäristöstä ja maailman kyvystä ottaa vastaan uusia ajatuksia.

Yritän kirjoitukseni idean anatomia tavoin aina pohtia mikä on ajatus, idea ja mikä osa todellista toimintasuunnitelmaa. Käytän Mindmapping –tekniikkaa tulevan suunnitteluun. Piirrän karttoja kaikesta mahdollisesta. Ajattelumallin vahvuus itselleni on ulottuvuuksien ohella tuottavuus- ja aikaperspektiivin lisääminen malleihin. Mihin mahdollinen polku vie viidessä vuodessa, kuinka se tukee muita lähtöjä ja millainen tuotto-odotus polkuun sisältyy. Isoistakin kuvista olennainen ja kiinnostavin tuleva hahmottuu suhteellisen helposti. Työkalu helpottaa hahmottamaan olennaisen. Oma valintani on Mindnode.

Kirjaan kaikki ideani Evernoteen. Tykkään siitä ja käytän sitä rinnakkain Moleskinen kanssa. Omistan myös useita A3-kokoisia Moleskine -vihkoja joihin on mukava sotkea. Evernotessa on tulevat kirjoitusten otsikot, asiakkaat, todo ja laskutus, Moleskine kirjaa tajunnanvirtaa.

Työpisteeni on sosiaalinen ja sijaitsee koneellani. Minulla on noin 5 eri näkymää. Asiakaslista rullaavine budjetteineen excelissä, tavoitetasot ja tasevaikutukset samassa paikassa. Sitten on asiakastyöt Moleskinessä, kalvoina tai blogeina. Yritän mahdollisimman paljon tehdä asiakasdokumentaatiosta julkaistavia blogeja, joihin yleensä sotken eri esimerkkejä ja vähän todellisen asiakkaan nimen ja toimialan hukkaavaa materiaalia.

Pyrin kuratoimaan arkeani ja työtäni päivittäin. Idea on jakaa tunnelmia, kohtaamisia ja huippuhetkiä matkan varrelta. Viestit syntyvät blogissa tai twitterissä ja leviävät sekä Facebookkiin ja Linkediniin. Haluaisin käyttää myös Youtubea ja slidesharea enemmän, mutta jostain syystä ne ovat toistaiseksi telakalla.

En istu työpisteellä vaan kasvokkain asiakkaan kanssa. Pyrin hoitamaan suunnittelu- ja julkaisutyöt aamuisin ensimmäisinä kello kuuden ja yhdeksän välissä. Tapaamisissa menee päivä joskus pitkäksikin. Nautin ihmisten tapaamisista ja tiedon vaihtamisesta. Heikkouteni on siirtymien suunnittelu. Taidan olla vähän turhan optimistinen liikenteen sujumisesta pääkaupungissa. Turhan usein lähden liian myöhään ja saavun hetken myöhässä.

Arjen pakertaminen integroituu 52-12-5 suunnitelmaan, joka sisältää vuosittaiset tavoitteet sosiaalisen, henkisen ja fyysisen pääoman kehittämiseen, pitkät lomat sekä taloudelliset tavoitteet. En taida olla koskaan tarkkaan pysynyt koko suunnitelmassa, mutta useimmiten onnistumiset ovat ylittäneet tavoitteeni. Ihminen saa ihmeellisen paljon aikaiseksi kun jaksaa rakastaa suunnittelua, johtaa toimintaansa suunnitelmallisesti ja tekee mitä rakastaa. Ilman dedikaatiota ei ole motivaatiota eikä todennäköisyys onnistumiselle ole kummallinen. Vain vahingossa onnistuminen on vaikeaa, mutta hyvä suunnitelma ja sitoutuminen siihen takaa usein odotuksiakin paremmat tulokset.

 

Millainen on sinun tapasi tehdä työtä?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Matti Vesala
2014-09-04 19:29:42

Kiitos Ville, ideoita herättävä kirjoitus!

Sattui meikäläiselle otolliseen aikaan, koska olen etsikkoajalla uusien työtapojen suhteen. Hyppy 15000 ihmisen pörssiyhtiön johtoportaikolta kolmen ihmisen unelman keskelle muuttanee sitä, miten juttuja työstän... Työkalu- ja menetelmävalikoimaa ei enää muokkaa isot mallit ja prosessit. Ollaan uuden äärellä.

Isossa pörssiyhtiössäkin voi silti johtaa ja duunailla juttuja olemalla rehellisesti yksilöllinen digitalisti :) Vähän rohkeutta se vaatii, että johtajan työpöydällä rullaa Tweetdeck sulassa sovussa sosiaalisen intran feedin kanssa. Vähän enemmän rohkeutta vaatii jättää sähköposti kakkos- tai kolmosprioriteetille ja olla parhaiten tavoitettavissa verkossa. Kahden keskinen kommunikaatio f2f tai puhelin. Sähköpostiin päälle vielä brutaali filtteröinti esim cc-only viesteille, niin johan vapautuu aikaa kalenterista.

ERP:in käyttö on suuryrityksen johtajalle kuin hengittämistä. Sillä ei johdeta, mutta se mahdollistaa elämän. Se ei ole ajattelun kehittymisen kannalta olennainen lisäravinne. Lync ym eivät tuo mitään kilpailuetua sen enempää kuin ne alakerran neukkaritkaan. Tarpeellisia mutta jo itsestäänselviä kollaboraatiovälineitä.

Twitteristä tuli johtajana minulle keskeisin oppimisen ja jakamisen paikka, sekä tärkein "tilannekeskus". Linkedin taas on parempi, kuin mikään henkilöhakemisto tai HR-järjestelmä. Flipboard kaikkine kanavineen suoltaa virtaa, jossa lainehtii johtamisen kannalta huima määrä tilannetetoa ja näkemyksiä. Blogit ovat pitkään olleet parempaa ammattilukemistoa johtajalle, kuin mikään journalistinen sisältö.

Johtajana asetun mieluiten fyysisesti keskelle ihmisiä. Kotipesässä avokonttori tai mikä tahansa meluisa tila on minulle mieleisin. Rytmi ja tekemisen tunne pysyy päällä, tapaa koko ajan ihmisiä. Muu aika vietetään asiakkaiden kanssa f2f, oman tiimin tyyppien kanssa.

Tärkein luovan työn väline on aina ollut fläppitaulu! Kunnon tussit. Yksin neukkariin, ajatusta ja kuvia paperille. Vielä parempi tehdä sama muutaman ihmisen voimin, kokoontuneena tussit kädessä fläpin äärelle. Ei kovin digitaalista, mutta nautinnollistahan se on täyttää yhdessä fläppiä. Reissussa sen korvaa kunnon muistikirja. Siellä ovat myös omat ideat, parhaat valokuvattuina pilveen. Ehkä Evernoten aika vielä tulee, sitä en ole vielä tehokäyttänyt.

Oman blogin perustin ihan liian myöhään johtamiseni kannalta. Se kaduttaa. Moni puolittainen oivallus olisi vuosien saatossa ansainnut julkisen sparrailun verkossa.

Reflektoinnin paikka on ollut autossa. Se kolmivarttinen aamuin illoin on omaa aikaa, siirtymäriitti vapaa-ajalle. Oikein mehevän oivalluksen sattuessa soitetaan kaverille ja ajellaan kiertotietä kotiin :)

Jotain tällaista se on ollut. Innolla odotan muiden kommentteja postaukseesi etsiessäni uusia vempeleitä sosiaaliselle työpisteelleni.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Perttu Ahvenainen
2014-09-05 22:03:40

Oma esimerkki työpäiväni alkaa n.6.00 vajaan puolen tunnin kuntoilulla, jonka aikana kuuntelen jonkin podcastin jonka aihe usein on yrittäjyys, teknologia, myynti tai markkinointi.

Suihkun jälkeen siirryn etätyöpisteelleni ja aloitan usein joko itse julkaisemalla blogitekstin tai lukemalla ja kommentoimalla muiden hyviä tekstejä. Saatanpa myös markkinoida verkossa www.mentorintarinat.com kirjaani! Tämän n.30-40 minuutin hetken käytän verkossa vaikuttamiseen ja verkostoitumiseen.

Seuraavaksi työstän n. 1h omia muita sivuprojektejani.

Sitten siirryn varsinaiseen työhöni aistit ja keho avattuina. Aloitan pikaisella katsauksella päivän agendaan ja pyrin lyömään lukkoon MUST asiat jotka täytyy olla iltapäivällä tehtynä.

Saatan olla päivän aikana virtuaalisissa Lync tai Videopalavereissa jopa 4-5h. Saatan esimerkiksi aloittaa asiakas palaverilla Espooseen ja jatkaa videoneuvottelulla Karlskronan kanssa. Kahden minuutin siirtymän jälkeen hyppäänkin jo asiakaspalaveriin Kuopioon. Koitan myös varata vähintään 2h yhtämittaisia jaksoja kalenteriini keskeytyksettömään työhön, jotta päivät eivät täysin pirstaloituisi palavereihin.

Välillä siirrän videoyhteyden lennosta tablettiin tai kännykkään jos palaveri esimerkiksi venyy.

Työpäivän päätteeksi n. Klo 16.45-17.00 pyrin tekemään toisen n. 20min kuntoilun ja palatessani kotiin tavoitteeni on olla 100% läsnä perheeni kanssa. Tänä aikana pyrin "piilottamaan" kännykkäni ja paneudun täysillä läsnäoloon perheen parissa.

Lasten käytyä nukkumaan on hetki aikaa kotitöiden lomassa viettää aikaa puolison kanssa.

Myöhäisillasta pidän vielä 1h-1,5h hetken, joka täyttyy omien sivuprojektien edistämisestä, verkostoitumisesta ja pikaisesti seuraavan päivän suunnittelusta.

Paljon tulee siis tehtyä ja joku voisi sanoa, että lanka palaa molemmista päistä, mutta itse koen oikeastaan kaiken tekemiseni intohimona ja nautintona, olipa kyseessä omat proggikset, työ, liikunta, verkosto tai perhe.

Itse koen, että tuottavuuteni ja päiväni aikaansaannos koostuu neljästä erilaisesta palasesta:

1) tekemistä tukeva, etä- ja liikkuvan työn mahdollistava teknologiasta,

Tärkeää on se, että osaan melko hyvin hyödyntää työnantajani tarjoamaa huipputeknologiaa. Teknon hyödyntämisessä on toki paljon parannettavaa ja uskon, että pystyisin säästämään noin 30min enemmän aikaa päivässä vain tehokkaammalla teknologian hyödyntämisellä. 30min/ päivä lisää aikaa olemassa olevan teknologian tehokkaammalla hyödyntämisellä onkin loppuvuoden yksi tavoite.

2) fysiikka ja mieli

Pumppaan aamulla kehon ja mielen hereille podcast lenkillä ja pyrin nukkumaan vähintään 6h. Toki kiinnitän myös huomiota tavintoon.

3) ihmiset, ilmapiiri ja työtavat

Työni on entistä verkottuneempaa ja turvaudun kaikessa tekemisessä paljon verkostooni. Kysyn apua ja tarjoan apua vuorovaikutteisesti. Parhaana esimerkkinä loistavat tiimini, joissa saan oppia joka päivä nöyränä viisaammiltani uutta.

4) suunnitelmallisuus

Tässä itsellä paljon parannettavaa. Tässä parannuskohteena on tulossa esim se, että ryhdyn seuraamaan mihin käyttämäni aika kuluu kirjaamalla tunnit käytössäni olevalla älypuhelin tai läppärisdäni olevalla työajanseuranta sovelluksella. Kokonaisvaltaisella softalla voin mobiilisti tai jopa paikannustietoon perustuen kirjata koko vuorokauden tunnit olivatpa ne sitten liikuntaa, siivousta tai työtä ja näin hahmottaa tarkemmin ajankäyttöäni.

Tässäpä yhden digityöläisen avoin yhden päivän päiväkirja jota vapaasti saa ja pitää kommentoida!

#sharingiscaring

Perttu Ahvenainen @perttuah

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-09-06 03:49:16

Kiitos Perttu! Kiinnostavaa tuo sinun tapa liikkua jopa 2 kertaa päivässä, ehkä koitan itsekin tuollasita 2 krt lyhyempiä jaksoja...olen itse usein ipadin kanssa kuntopyörän päällä, mutta täytyy koitella tallenteitakin ... ehkäpä luen taas jonkun omankin blogin nauhalle!

Äänellä on loistava tulevaisuus digiaikana. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Perttu Ahvenainen
2014-09-06 05:22:12

Moi

Tuo 2 kertaa/ päivä on toki tavoite, mutta ei toki aina mahdollista. Tuon jälkimmäisen tavoite on irrottautua työstä ja valmistaa perheaikaan.

Täytyy sanoa, että olen kyllä äänen suurkuluttaja. Mm. Työmatkoilla muutan auton oppimis "labraksi" kuuntelemalla sisältöjä, joita kassaan ja etsin verkosta. Testaan myös audiokirjojen toimivuutta. Täytyypä jakaa omia audiopakettejani blogissa.

Työmatkalla ratissa pyrin myös soittelemaan paljon joko asiakkaille tai verkostolle.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Perttu Ahvenainen
2014-09-06 19:20:11

Mä voisin Ville lukee kaikki sun blogit audioiksi teemojen alle. Siten, että olis joku teemakohtainen jatkumo? Oodi liikkuville digitalisteille....

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-09-18 17:49:11

Tää olisi mahtava juttu! otin tästä muuten onkeen...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.