Vuokratulokset

24.05.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Vuokratulokset

Yrityksen johtamisen keskeisimpiä haasteita on kehittää uutta tai saavuttaa enemmän nykyisillä tai hallitulla kustannusten kasvulla.

Usein kehitystä estää myös oikeanlaisen osaamisen puuttuminen. Murrostilanteissa tarvitaan uuden johtajuuden ohella uudenlaisia työkaluja ja nopeita onnistumisia.

Olen odottanut hajautettujen toimintamallien ja jakamistalouden (sharing economy) keskustelun laajentumista Suomessa. Airbnb-vuokraajat muuttavat pikku hiljaa kilpailuasetelmia hotellimarkkinoilla, Tori.Fi haastaa kauppoja markkinapaikallaan ja Uber saapunee ennemmin tai myöhemmin Suomeenkin Taksiliiton kiukuttelusta huolimatta.

Pohdin aiemmin työn tuottavuutta ja varmaan satoja kertoja uudenluomisen haastetta. Muutoksen suurin este saattaakin olla siihen varattavat eväät. Kun uutta yritetään vanhalla kulttuurilla, osaamisella ja porukalla saattaa erilainen tapa tehdä asioita osottautua ylivoimaiseksi. Tarvitaan uutta verta, uutta ajattelua ja uudenlaista tapaa tehdä Stockmanninkin pelastamiseen. Ehkäpä juuri kulttuuri ja osaaminen ovat asioita, jotka tarvitsevat eniten ravistelua.

Tuotantotaloudessa kaikki yrityksen aineellinen ja aineeton pääoma rakennettiin yhtiön taseeseen. Hesari julkaisi juuri näkökulman, jonka mukaan jakamistalous tuhoaa kapitalismin periaatteita. Mitä jos juuri kiinteä ajattelu on muutoksen suurin este? Mitäpä jos uusi tehtäisiinkin kokonaan ilman kiinteitä rakenteita? Tälläisiä ajatuksia pohdimme mm. Digitalistissa. Tervetuloa joukkoon siniseen.

Kiinteiden kulujen muuttaminen joustaviksi saattaa olla tulevaisuuden kilpailukyvyn keskeisin perusta. Ei kerätä kuluja vaan osaamisverkostoja parempien tulosten synnyttämiseksi. Ainakin SRV näyttäisi menestyvän juuri nyt itseään suurempaa Lemminkäistä vastaan ja Constikin tekee hyvää työtä saneerauksessa hajautetulla toimintamallilla. Hajautetun toimintamallin ilmentymiä ovat myös mm. Franchising, lisensointi jne. liiketoimintamallit.

Tulosten joukkoistaminen yhdistyy mielessäni suoraan myös Suomessakin päätään nostavaan vuokrajohtamiseen. Vuokrajohtamisella ostetaan mitattavia tuloksia määritellyssä ajanjaksossa. Tärkeintä on pitää huolta, että osaamispääoma myös siirtyy ja jää yrityksen käyttöön vuokrajakson jälkeen. Näin varmistetaan tuloksia pelkkien kulujen ja organisaation sijaan. Lainattu johtajuus on paras tapa saada muutoksia nopeasti. Kirjoitin aiheesta vuosia sitten otsikolla https://www.villetolvanen.com/2012/10/31/haluatko-tuloksia/

Viimeisen neljän vuoden aikana olen tehnyt työtä palkkiolla, päiväpalkalla, tulonjaolla ja tuntipalkalla. Toimin useissa hankkeissa vuokrajohtajana vaativissa digitalisoitumiseen, strategiaan, muutokseen tai kehittämiseen liittyvissä muutoshankkeissa. Asiakas rakentaa projektin ja minä vastaan sen sisällöstä ja tuloksista. Parhaiten yrityksiä on muotoiltu päivän kahden panostuksella viikkotasolla. Asiakastyytyväisyys on yllätyksekseni ollut kaikkein suurinta. Asiakas tekee itse, mutta ostaa oikeita asioita ja saa uutta ja tuloksia aikaiseksi. Tämän täytyy olla konsultointimalleista parhaimpia.

Minä itte –asenne ja itsekäs alisuoritus eivät tuota parhaita tuloksia. Kataisen sanoin Suomen tulevaisuus ei löydy sen historiasta. Samasta puusta kasvaneet johtajat eivät osaa yrityksiä riittävästi uudistaa. Tarvitaan rohkeutta tehdä eri tavalla ja uskallusta ajatella uudella tavalla. Kustannusten lisäämisen sijaan on hankittava uusia tuloksia. Uskon sen syntyvän parhaiten vuokraamalla uutta osaamista. Ugh – Olen vuokrajohtaja.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Kiviranta
2014-05-24 18:45:00

Hyvä näkökulma, Ville. Tämä vaatii yritysjohdolta avarakatseisuutta ja uskoa siihen, että vastuuta todellakin voi jakaa. Ja molemmin puolista luottamusta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.