Mitä jos IT onkin halpaa kuin saippua?

14.05.2014 | Blogi | Ville Tolvanen

Mitä jos IT onkin halpaa kuin saippua?

Yritin kirjoittaa markkinoinnin muuttuvasta kentästä otsikolla ”Mainostoimisto keksi internetin.” Pieleen meni. Ainakin mainosmiesten mielessä. Sain kuulla olevani persu, itsepromootion lahjakkuus ja edustavani keisarin uusia vaatteita. Tosin paljon tuli kiitoksiakin, kuulumisia keskusteluista johtoryhmistä, yhteydenottoja ja kymmenkuntatuhatta sivulataustakin. Ensimmäistä kertaa markkinointitoimiston johtaja syytti omien mielipiteiden markkinoinnista. Hullu maailma tämä kevättä käyvä Suomen niemi.

Käännetään asetelma hyvän strategin tavoin toisinpäin. Verkon ja verkkoliiketoiminnan kehitystä ohjaavat kiistatta kuluttajat, erilaiset heimot ja heidän arvostamansa brändit. Käyttäjä on tärkein sponsori verkossa. Muille jää vähän tai ei juuri ollenkaan tilaa elää. Internet vihaa keskinkertaisuutta, sisäpiireille rajattuja maksumuureja ja informaatiokatkosten linnakkeita. Mielenkiintoisimpia otteluita nähdään vielä Facebookin ja Twitterin välillä jossa viimeksi mainittu näyttäisi viihtyvän Googlen hakukoneissa ja indeksoitumisessa kun taas naamakirjan sisämarkkinoilta ei paljon hakukoneisiin tahdo tarttua.

Kerron kärkeen oman ajatukseni väärinkäsitysten vähentämiseksi ja alatyylisten viestien minimoimiseksi. Olen ajatellut asiakaskokemuksen, käyttäjäkokemuksen (UX) ja holististen palvelukokemusten voittavan käyttäjien sydämet. Ajattelen asiakastietojen, -palvelun ja aidon palvelemisen siirtyvän seuraavaksi verkkoon rytinällä. Kauppasovellus verkossa ei ole verkkokauppa vaan verkossakin kaupasta on tehtävä asiakkaalle viihdyttävä kokemus. Uskon sähköisen viestinnän johtavan sähköisen kaupan kasvuun, asioinnin ja vaikuttamisen nopeaan kasvuun. Tilaa kaikelle muullekin jää ainakin jossain muodossa.

Uskon sähköisten hankkeiden markkinoiden kasvavan rajusti seuraavan viiden vuoden aikana. Uskon myös integraation tulevan voimallisesti mukaan kehittämiseen. Holistisia asiakaskokemuksia ei tunnu syntyvän ilman massiivista tiedon jalostamista ja integraatiota. Se on tupannut olla kohtuuttoman kallista ja vaativaa hommaa.

On olemassa toinenkin skenaario. Pilvipalvelut ohittavat yritysten legacy-järjestelmät ja ohjelmostointegraation tilalle tulee näppärä joukko pilvipalveluita verkosta. Salesforce, WordPress, Basecamp, Google ja jotain muuta yhdessä tarjoaa lähes kaiken mitä isompikin toimija verkossa tarvitsee. Pilvipalveluiden tietoturvasta ja köykäisyydestä puhuvat lähinnä he, joilla on eniten menetettävää ohjelmistolisenssien ja integraatiohankkeiden kehittämisessä.

Jostain syystä It-markkinat ovat käsittämättömän paikallisia Suomessa. Paljastettakoon tässä, että olemme kevään aikana hankkineet itselle ja useille asiakkaillemme koodia Bukarestista, Romaniasta. Ongelmat ovat olemattomia. Palvelu loistaa, dokumentaatio on hyvää, kommunikaatio toimii ja hinta on enemmän kuin kilpailukykyistä. Basecampilla johdetaan hankkeita, jossa toimittajia on useita ja osallistujiakin asiakkaalla lähes tusina. No Problem!

Suomessa rakastetaan koodaamista. Kaikki pitää tehdä alusta, itse ja tiettyä tarkoitusta varten. Päivitykset onnistuvat huonosti, asiakkaalle uudistukset ja ylläpitäminen tulee kalliiksi. It-hankkeita määritellään hetkeä eikä asiakkaan elämää ja uusiutumista varten. Kertakäyttökoodista on päästävä eteenpäin. Vastaus on SMAC-pohjaiset ajatukset ja ratkaisumallit. SMAC-ajattelua vähemmän tuntevien kannattaa Googlata aiheesta. Social, Mobile, Analytical Cloud on enemmän tätä päivää kuin huomista.

Irvailin pari vuotta sitten kaiken mitä yrityksen perustamiseen, rakentamiseen ja johtamiseen tarvittavan onnistuvan mökiltä yhdellä matkapuhelimella. Suomalainen IT-markkina luottaa asiakkaan kyvyttömyyteen ostaa kansainvälisesti, ymmärtämättömyyteen ja jäykkiin rakenteisin. Voi olla että ATK-kakun jatkuvan kuorruttamisen sijaan vaihdetaan ajokkia. Miksi turhaan mennä mersulla kun Teslakin on keksitty? Kannattaa katsastaa vähän kauempaakin tilanteiden kehittymistä. Järjestelmiä rakennetaan jossain muuallakin kuin Länsiväylällä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Johannes Puro
2014-05-14 06:18:45

"Salesforce, WordPress, Basecamp, Google ja jotain muuta yhdessä tarjoaa lähes kaiken mitä isompikin toimija verkossa tarvitsee. "

Toisaalta erilaista työtä helpottamaan on syntynyt valtava määrä sovelluksia jotka tuovat lisäarvoa toimintaan eri kulmista. Esimerkkeinä vaikkapa mobiili tietoturva, paikkatieto, ja erilaiset BI-sovellukset. Puhumattakaan yrityskohtaisista räätäleistä kehityksistä tai toimialakohtaisista ratkaisuista jotka pyrkivät tunnistamaan tietyn asiakasryhmän prosessit ja tarjoamaan suoraan tarpeeseen vastaavaa ratkaisua.

Runsauden takia sovelluspalvelujen hallintaankin on syntynyt palveluja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Kolehmainen
2014-05-14 08:21:17

Nopsana kommenttina paikallisuuteen:

Ainakin meidän arjessamme yksi suurimpia haasteita palveluiden suunnittelussa ja rakentamisessa on hyvien tekijöiden löytäminen. Hyvä ei enää riitä, mikäli halutaan laatu ja vauhti ylös yhtä aikaa. Pitää olla tosi hyvä. Tämä taas johtuu esimerkiksi seuraavista asioista: 1) kun mennään yhtään isompaan hankkeeseen, kasvaa ratkottavien asioiden kompleksisuus tänä päivänä aikamoiseksi 2) palvelun, osion tai ominaisuuden kasaaminen ja julkaiseminen on vasta ensimmäinen ja usein jopa varsin pieni askel. Jatkuvalla kehittämisellä innovoinnin, oppimisen, testaamisen ja aktiivisen analytiikan kautta on paljon enemmän merkitystä.

Tekijöiden hyvyyden lisäksi merkittäväksi tekijäksi nousee läsnäolo. Olen aika vahvasti sitä mieltä, että paremmat lopputulokset, varsinkin jatkuvan parantamisen puolella, saadaan tekemällä töitä asiakkaan kanssa yhdessä. Kortteli, kerros tai jopa seinä ihmisten välillä voi olla merkittävästi luomista, vauhtia ja laatua heikentävä tekijä. Moderneilla työkaluilla voidaan tuoda tähän paljonkin helpotusta, mutta toisaalta strategisesti merkittävää työtä ja vauhdikkaita taktisia päätöksiä on ainakin minun mielestäni huomattavasti helpompi tehdä kasvokkain. Mielestäni tämä johtuu siitä, että usein meillä ei ole lähellekään kaikkea tietoa päätösten tueksi, mennään intuition varassa (kuten usein kuuluukin) ja tällöin kasvokkainen kommunikaatio helpottaa asiota hitosti. Ilmeet, eleet, äänenpainot ja muu kertovat paljon varmuudesta päätösten käsittelyssä ja tulkittavaa hiljaista tietoa saakin paljon enemmän kuin vaikkapa Slackissa tai Hangoutissa.

Summarum: periaatteessa se on ihan se ja sama, mistä tekijät tulevat. Tämä on kuitenkin luottamusbisnestä ja usein paikallinen preesens on kertakaikkiaan helpompi löytää ja kasata + läsnäolo helpompi järjestää, kun mennään jatkuvuuden moodissa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki
2014-05-14 17:29:23

Salesforce ja Wordpress ovat hyviä esimerkkejä myös siitä, mikä suomalaisille IT-yrityksille on kovin vaikeaa: valmiin ekosysteemin päällä ratsastaminen. Suomessa on tapana pelata vaan omaa peliä ja katsoa mihin se riittää. Kun kuitenkin katsotaan Basecampin, Zendeskin tai Droboxin tapaisia menestystarinoita, niiden taustalla on alusta lähtien ollut myös integraatiot muihin järjestelmiin. Niistä ei synny uutta siiloa ellei asiakas välttämättä halua. Sen sijaan niistä saa täydennystä olemassaoleviin järjestelmiin jolloin riski pienenee, kokonaisworkflow säilyy miellyttävänä ja saadaan kuitenkin olennaista uutta kohtuuhinnalla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.