Digiajan viestintä­revolveri

09.03.2014 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Digiajan viestintä­revolveri

Meneekö aikasi markkinointimateriaalien väsäämisessä? Onko yritykselläsi vaikeuksia tuottaa referenssitarinoita? Etkö saa yrityksesi avainhenkilöitä julkaisemaan ajatuksiasi? Tuntuuko somettaminen aivan liian vaikealta arjessa? Sinulla on ongelma.

Yrityksestäsi puuttuu integroitu viestintä- ja markkinointistrategia, joka määrittelee sisällön tuottamisen, dokumentoinnin sekä julkaisemisen prosessit. Usko prosessiin, se on hyvä renki, mutta äärimmäisen huono isäntä.

  1. Pystyäksesi rakentamaan systeemin, sinun on tiedettävä MITÄ yrityksesi haluaa sanoa. Avainviestit syntyvät johtamalla yrityksen visiosta, missiosta, tavoitteista ja strategiasta tarina. Tarinan tulisi kuvastaa yrityksesi tuottamaa lisäarvoa asiakkaille. Ei siis mitä yrityksesi tekee, vaan mitä se saa aikaiseksi. Suurin osa suomalaisista organisaatioista puhuu itsestään eikä lisäarvostaan asiakkaille. Tarina kiteyttää yrityksesi ajatuksen tulevasta, tekemisestä lisäarvosta ja osaamisesta. Asiakkaasi ei halua tietää mitä osaat, vaan mitä voit saada asiakkaalle aikaiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Haastavaa, mutta ehdottomasti sen arvoista.
  2. Yrityksesi tuottaa lisäarvoa asiakkaille joka päivä. Saadaksesi todistusaineistoa, sinun on luotava prosessi jossa tarjoukset, dokumentaatiot, presentaatiot ja tarinat onnistuneista asiakkuuksista luovat yhtenäisen materiaalipankin. Materiaalipankkiin pitäisi saada pilveen uutta tavaraa jos ei päivittäin niin ainakin viikottain.
  3. Dramatisoi viestisi. Tämä tapahtuu luomalla kuvamateriaalia, videoita, ääniä ja yhdistelemällä niitä kiinnostavalla tavalla. Muista että vastaanottaja ottaa vähintään puolet pois siitä mitä esität ”myyntipuheena” Joudut siis dramatisoimaan tekemistäsi kunnolla. Esimerkiksi vaikkapa Audin vanha TV-mainos jossa autolla ajettiin ylös hyppyrimäkeä.
  4. Tarvitset median. Media on kanava jota voit hyödyntää todistusaineistosi jakamisessa. Medium eli media on kanava jolla levität sanomaasi. Yrityksesi ylivoimaisesti tärkein kanava on domainisi verkossa. Sinne syntyvää materiaalia voit levittää somessa, pr:llä tai maksetulla markkinoinnilla. Hyvä puoli oman kanavan käytössä ja julkaisemisessa on myös se, että sisältö elää ja joskus myös leviää verkossa.
  5. Synnytä, julkaise, levitä. Tee tätä jos ei päivittäin niin vähintään viikottain. Tärkeämpää yrityksen brändäämisessä on jatkuva vaikuttaminen kuin satunnaiset ilotulitukset. Hyvä brändi on kuin kaikuluotain joka lähettää yhdenmukaista, relevanttia ja kiinnostavaa viestiä tasaisin väliajoin.
  6. Mittaa ja kehitä taukoamatta. Katso viikottain miten kävijämääräsi verkossa kehittyvät. Se on hyvä mittari myös muiden kanavien toimenpiteiden aiheuttamille vaikutuksille. Katso lineaarista kehitystä ja vertaa kuukausia vuosien välillä. Luo yksinkertainen dashboard jossa näet sometuksen, oman kanavan ja viestinnän vaikutuksia. Etsi vertailukohtia. Verkossa paljon on paljon eli isosti näkyvät toimijat myös viestivät paljon. Lisää uusia kanavia, testaa ennakkoluulottomasti vaikkapa Instagramia tai mitä tahansa uutta. Katso vaikutukset ja karsi kokonaisuutta. Pysy terävänä ja valloita asiakkaasi maailma.

Dia1

 

 

 

 

 

Ps. Ihan samoja asioita yritettiin jo kymmenen vuotta sitten. Harvalla yrityksellä on omat prosessit kunnossa. Miksi päästämme itsemme niin helpolla?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Pasi Räihä
2014-03-09 08:12:56

Asiaa! Oikeanlaisten digi-seriffien ja da vincien löytäminen työyhteisön ytimeen on huipputärkeää ja siksi myös haastavaa. Tärkein yhdistävä tekijä monille yrityksille näissä talkoissa on tavoitteen puuttuminen. Ajatellaan ehkä että some on jotain jota nyt vaan tarvitaan ja tekeminen on sitten sillä tasolla. Eikö olisikin tehokkaampaa asettaa revolveriampumataulun keskiöön tavoite? Ne sydämet jotka pitää hurmata, tarkempine aikatauluineen ja kaikkineen. Se toki kuulostaa kaikki niin kovin ryppyotsaiselta ja työnteolta. Vähemmillä paukuilla tarkemmin maaliin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Christoffer Nordberg
2014-03-09 13:07:08

"Ps. Ihan samoja asioita yritettiin jo kymmenen vuotta sitten. Harvalla yrityksellä on omat prosessit kunnossa. Miksi päästämme itsemme niin helpolla?"

Siksi, että ihminen on luonnostaan laiska. Asiakas miettii aina ostaessaan esim asiantuntijapalvelua: mitä minä tästä hyödyn ja mitä sinun minun työnäni tarkoittaa, vasta sitten mietitään yrityksen asioita. Esittämäsi malli on juuri noin. Se vaatii kuitenkin paljon töitä tekijältään, aivan samalla tavalla kuin esim asiakassuhdemarkkinointi, liiden perkaaminen, tapaamiset, tarjoukset jne. On paljon helpompaa tehdä esim markkinointian niin että "laittaa rahat Googleen...", on sitten evidenssiä siitä että jotain tehdään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-03-09 15:38:34

Näin muuten on! ihmetyttää yritysjohdon into jakaa näitä rahoja poltettavaksi ;) Ei ihme että markkinointia ei arvosteta kun kukaan ei tiedä/ymmärrä mitä rahalla saa. Poltetaan rahaa ja kun firma tekee tulosta niin ajatellaan että "tämähän toimii." ...on meillä vielä matkaa, vapautta on vain umpihanki!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Kanerva
2014-03-09 19:39:41

Erinomainen sisältöstrategian kiteytys. Erityisen hienoa, että nostit case storyt, jotka äärimmäisen tärkeitä, mutta harva yritys osaa rakentaa niistä tarinoita, joitka tuovat lisäarvoa lukijalleen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-03-10 06:10:06

Kiitos Kimmo! Tarinat ratkaisevat. Osittain siksi olen niin innostunut retoriikasta ja myös sen kesäkoulusta :) Tarinoita tehdään joka päivä. Markkinointi ei vaan osaa rakentaa prosessia, jossa tarinoita synnytetään ilman keisarileikkausta. Fiksu markkinoija rakentaa myllyn joka suoltaa tarinaa kun sitä tapahtuu!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Linkama
2014-03-09 23:57:54

Väitän, että suomalaisyritysten valtaosan johto, sitä enemmän mitä raskaammasta B2B:stä on kyse, pitää markkinointia ns. välttämättömänä pahana (markkinointihan äskettäisessä kyselyssä sai parhaat arvosanat KUSTANNUSKURISTA). Alimiehitys ja alimitoitettu budjetti lisättyinä toisarvoisilla tehtävillä ja johdon väheksynnällä pitävät huolen siitä, että mitään ei tapahdu. "Kyllä hyvä tuote itsensä myy" – ja koko ajan luetaan teollisuuden yhä huonommasta kansainvälisestä menestyksestä. En kadehdi teollisuuden markkinoijien asemaa.

Vaikka pelaankin osin omaan pussiini, väitän vielä lisää. Jos markkinointiviestien laatimista ulkoistettaisiin nykyistä enemmän, siitä olisi kustannustaan merkittävästi suurempi hyöty. Jopa luutuneen johdon kynnys ulkopuolisen esittämien näkemysten alas ampumiseen on korkeampi kuin oman talon väen ideoiden tappamiseen. Voitaisiin jopa saada jotain aikaan. Villen to-do-lista on täyttä asiaa, mutta kertokaa minulle yksikin suomalaisfirma, joka näin tekee. (Peli- ja some-lafkoja ei lasketa.)

Kekkosella on tähän yhteyteen vallan sopiva sitaatti: Saatanan tunarit.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-03-10 06:11:21

Olet Kimmo oikeassa. Itse olen kamppailut asian kanssa myös 15v. Voin sanoa että V-ituttaa. Tekeekin mieli itse ryhtyä markkinointiin tai rakentaa markkinointia. Toisaalta juuri Tolvanen, Rooma ja Digitalist taitavat olla näyttöjä tästä?! Yritän elää kuten opetan. Sitä suosittelen muillekin. Älä väitä vaan näytä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.