Ahneus

03.03.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ahneus

Olen aktiivinen. Innostun, ideoin, suunnittelen ja toteutan. Vähän kaikkialla elämässäni. Välillä meinaa mennä elämä maitohapoille. Pohdin paljon suhdettani elämään, elämiseen ja sen kehittämiseen.

Törmäsin viime viikolla erinomaisen hyvässä keskustelussa mielenkiintoiseen käsitteeseen. Nimittäin ahneuteen. Voisin sanoa olevani enemmänkin ahne elämälle kuin ahne elämässäni. Ne tosin saattavat olla samakin asia jollekin. Annan semantiikan suosiolla muiden pähkittäväksi. Pidän konnotaatioiden luovasta soveltamisesta. Kun ei muutenkaan osaa kirjoittaa, mitä väliä sanojen merkityksillä on? Jokainen ymmärtää tavallaan.

Olin herkässä iässä vaihto-oppilaana USA:ssa, jolloin Wall Street ja Gordon Gekkon legendaarin puhe ahneudesta https://www.youtube.com/watch?v=R8y6DJAeolo väritti vahvasti ajankuvaa ja teinienkin elämää aina Arkansasissa asti. Elokuvalla, ja sen aikaisilla muillakin ”ryysyistä rikkauksiin -tarinoilla” oli suuri merkitys myöhemmin opiskelupaikkaa valitessani. Kauppakorkeakoulu oli listalla ensimmäisenä. Kauppa, kansainvälisyys ja vaikuttaminen kiinnostivat jo nuorella iällä. Wall Street teki lähtemättömän vaikutuksen.

Olen ahne elämälle. Tarkoitan sitä että haluan kokea, tehdä ja kokeillä paljon asioita. Olen myös kuluttajana ahne. Arvostan hyvää ruokaa, haluan maistaa hyvän viinini ja matkustaa aina kuin se on järkevää ja mahdollista. On hienoa heittäytyä uusiin seikkailuihin, oppia uusia asioita ja yrittää elää kuten opettaa. En pidä mallia mitään muuta valintaa parempana, mutta tunnistan omani.

Törmäys ahneuden kanssa sai minut pohtimaan asiaa. Miksi käsitteenä asia oli minulle outo ja vähän vaikeakin. Minäkö muka ahne? Ahne huomiolle, ahne tilaisuuksille, ahne uusille mahdollisuuksille, ahne elämälle. Kyllä. Totta se on. Elämän ahneus ohjaa ja vie eteenpäin.

Mitä hyvää ahneudessa on? Olen valmis aina yrittämään, tekemään työtä antamatta periksi ja uhrautumaan muidenkin ahneuksiin. Ahnehtimalla uutta muutkin saattavat saada jotakin. Jakaminen on välittämistä kuten on ollut tapana sanoa.

Mitä vikaa ahneudessa on? Liika elämä tahtoo välillä ottaa turhan koville. Raskas työ ja raskaat huvit. Liika ruokakin närästää. Kohtuudessa on tekemistä. Ahneen elämä on tasapainoilua riittävän ja liiallisen välissä. Ehkä jatkuva halu lisätäkin asioita on ahneutta.

Mitä mahdollisuuksia ahneus tuo? Ahneus mahdollistaa paremman maailman. Uskon vahvasti olevani omalla tavallani maailman parantaja. Kukin tavallaan mutta minäkin mukana. Ahneus auttaa luopumaan häpeästä ja ottamaan riskejä. Uuden, elämän ja kokemusten ahneus rohkaisee kohti tuntematonta. Ahneelle viimeinen päivä on aina paras päivä kohti uusia seikkailuja uusissa ympyröissä.

Millaisia uhkia ahneus synnyttää? Onko onni elämässä vaakalaudalla mikäli ahneus vaatii jatkuvasti uusia asioita? Onko elämysjunkie mihinkään tyytyväinen? Kun käärinliinoissa ei ole taskujakaan, jääkö elämälle ahneelle mitään mukaansa elämän tuhansista tarinoista? Millaista on elää elämälle ahneen kanssa. Tässäpä riittää miettimistä. Oletkohan sinäkin ahne? Et tietenkään, mutta mieti asiaa vielä kerran uudelleen. Miten ahne elämälle itseasiassa sittenkin olet?

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.