Kiihota hunaja­purkilla

01.03.2014 | Markkinointi | Ville Tolvanen

Kiihota hunaja­purkilla

Sosiaalinen media toteuttaa kovaa vauhtia yhtä internetin suurimmista profetioista. Ihmiset ovat suoraan yhteydessä toisiinsa verkostojen verkostossa. Sehän olikin koko harjoituksen alkuperäinen tarkoitus. Verkottaa tutkimusmaailma toisiinsa liittämällä tietokoneet ja ihmiset yhteen verkkojen verkoston avulla.

Vaikeutamme ihmisten ja yritysten halua ja kykyä hahmottaa verkon mahdollisuuksia keksimällä ja luomalla uusia käsitteitä. Uusi ja vieras sana, usein vieraskielinen tai keksitty tekee soveltamisesta ja kokonaiskuvan näkemisestä erityisen haastavaa. Ihmiset eivät oikein tiedä miten toimia uudessa tilanteessa.

Huomaatko pysyväsi somessa ”välilöissä” ihmisten kanssa joita et ole tavannut vuosikausiin? Joidenkin kanssa ei edes törmätessä tarvitse kysyä mitä kuuluu kun pääkohdat hahmottaa jo avoimesta ja riittävän aktiivisesta päivittämisestä verkostoissa. Avun, uutisten tai kiinnostavien asioiden sattuessa ihmiset ovat tavoitettavissa, kanavalla.

Miten tämä verkkojen verkosto vaikuttaa yritystoimintaan? Se purkaa siiloja, nopeuttaa ja helpottaa ajatustenvaihtoa ja luo uusia liiketoimintamalleja. Internet muuttaa käsityksiämme asioista parhaimmillaan muutamissa minuuteissa.

Miten yritykset hyödyntävät tätä verkkojen verkostoa? Täyttämällä kanavia työntämällä viestejä itsestään, tuotteistaan ja keinotekoisilla kerro meille mitä juuri sinä haluaisit tehdä kuohukermalla…

Miten ihmeessä yritykset kuvittelevat olevansa kiinnostavia vouhkaamalla itsestään, tuotteistaan, osaamisestaan tai tekemisistään? Moni yritys käyttäytyy ihmisten verkostossa ikään kuin yrityksen johto olisi puettu idiooteiksi linnanjuhlissa. Huudetaan typeriä, itserakkaita viestejä ilman mitään ymmärrystä mistä vastaanottajat ovat kiinnostuneita. Voit pohtia sopivia esimerkkejä itse.

Rakenna yrityksestäsi hunajapurkki

Suosittelen yritysjohdolle ja markkinoinnin vaikuttajille enemmän luontofilmejä. Pohdi miten kukka saa mehiläisensä, delfiini rinnalleen suvunjatkajan tai leijona äänensä kuuluville. Eikö luonto kirjavine vaihtoehtoineen ja ajatusmalleineen olekin kiehtova? Erottautuminen, osaaminen ja hallitut toimintamallit paitsi turvaavat selviämisen, johtavat usein jopa hallitsemattomaan lisääntymiseen.

Koko maailma on kanavalla. Älä tee itsestäsi naurettavaa huutamalla siellä itsestäänselvyyksiä itsestäsi. Älä masenna meitä typerillä kilpailuilla, mainoksilla tai tyhjän vouhkaamisella. Viihdytä, kouluta, tarjoile ja palvele. Hyvä palvelu on parasta markkinointia. Tee siitä taidetta. Aidosti erottautumalla, jatkuvalla viestimisellä ja hyvällä tyylitajulla teet yrityksestäsi hunajapurkin johon tulevat niin tekijät, näkijät kuin asiakkaatkin. Riittävän sokerin ja sisällön avulla sinun ei tarvitse pohtia kohderyhmiä, keinoja tai käyttäytymistä joka päivä erikseen. Synnytät aidon brändin ja jonoa riittää ihan niin pitkälle kuin itse valitset.

Ps. Yksinkertainen ja erinomainen kuva verkon vaikutuksesta esimerkiksi myyntiin.

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikko Levälä
2014-03-01 14:43:44

Käyttökelpoisia pointteja. Kiitos!
Tuo VENN diagrammipari vanhasta ja uudesta tavasta kuitenkin mietityttää hiukan. Minulle on vaikeaa kuvitella että sosiaalisia verkostoja syntyisi ilman kylmäsoittoja, kontaktien arvottamista tai omien ideoiden (tuotteiden) esittelyä. Ja jos ei ole verkostoja, ei ole ketään jota voisi sitouttaa ja ohjata.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-03-02 06:57:11

Moi, Kiitos viestistä! Jäin itsekin pohtimaan kuvausta. Sosiaaliset verkostot leviävät ja kasvavat mielestäni parhaiten luomalla, jakamalla ja välittämällä hyvää sisältöä. Olen itse yrittänyt toimia esimerkkinä ja tuntuu toimivan vähintäänkin kohtuullisesti.

Eri asia on sitten voidaanko systeemiä vaihtaa toiseen yön yli? Jos ajateltaisiin näin. Myydään kuten ennenkin, mutta luodaa yritykselle vahva sisältöpohjainen vaikuttajaverkosto nettiin? Olisiko se hyvä "best of both worlds" -ajatus?

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

AP
2014-03-02 10:39:51

Olisi vähintäänkin kohteliasta, toisten ammattitaidon ja työn kunnioittamista, että kertoo lähteen, kun sisällyttää esimerkiksi kuvia omaan tekstiin (http://www.forbes.com/sites/markfidelman/2012/11/05/the-rise-of-social-salespeople/), eikö niin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-03-02 14:06:36

Onko mielensäpahoittelijat taas liikenteessä? kuten huomasit, lisäsin verkossa pyörivän kuvan ihan vaan ps. osastolle. en ajattelut sen edustavan suurempaa innovaatiota. mutta kiitos linkistä! ensi kerralla nimen kanssa. Kai sinulle on sellainenkin annettu?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

AP
2014-03-02 22:03:51

Hah :) Mikäli palautteen antaja on yhtä kuin mielensäpahoittaja niin sitten varmaan on. Nyt taisi kuitenkin käydä niin, että palautteen saaja pahoitti hetkellisesti mielensä. Jos tämä arvio meni hutiin niin pyydän anteeksi. Kirjoitettua tekstiä kun voi tulkita niin monella tavalla. Mitä tulee lähdeviitteisiin niin sillä, missä osassa tekstiä käyttää lainattua materiaalia, ei ole merkitystä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

#juristit
2014-03-02 23:09:12

Tolvanen rikkoo tekijänoikeuslakia. Toisten materiaaleja ei saa käyttää noin vain, vaikka lähteen mainitsisikin (vaikka se onkin blogeissa yleistä).

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.