Yrittäjyyden arvo

18.02.2014 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Yrittäjyyden arvo

Tämä maa ei selviä ilman ihmisiä, jotka kantavat vastuuta yrittäjyydestä, riskistä, omasta ja muiden selviämisestä.

Miksi hyvinvointijärjestelmämme rankaisee yrittäjää? Käsitykseni mukaan yrittäjä maksaa sosiaalisturvastaan ja eläkkeestään huomattavasti työntekijää enemmän. En ymmärrä asian arvojärjestystä maassa, joka huutaa uusia yrityksiä, työpaikkoja ja tekemistä.

Olen ollut hyvin skeptinen demokratian suhteen. Siltin kiinnostuin mahdollisuudesta. Mitä vaatisi lakialoitteen tekeminen, joka vaatisi yrittäjille vähintään tasapuolista kohtelua työntekijöiden kanssa?

Moni päätyy vastuunkantajaksi, yrittäjäksi vasten tahtoaan. Joillekin se on ainoa vaihtoehto. Silti se on tapa jolla tämä maa jatkaa hyvinvointiaan ja pärjää jatkossakin. Yrittämällä.

Haluaisin tehdä jotain asian hyväksi. Mikä olisi paras tie edetä?

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Tiina Hentunen
2014-02-18 22:14:54

Hyvä Ville! Koska todellisia vaihtoehtoja ei puoluekentästä tai päättäjistä löydy, pitäisi varmaan koota tarpeeksi äänekäs mutta asiallinen yrittäjyyden ja yrittämisen puolta pitävä joukko. Mukaan tarvittaisiin niin uusia kuin jo menestyneitäkin yrittäjiä. Olisiko sinulla jo tarpeeksi kontakteja käynnistää tämmöinen hanke? Mukana ollaan jos olet kiinnostunut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

vesavirtanen
2014-02-18 23:07:08

Mukana myös! Yhteisövero, työntekijöiden sivukulut, yrittäjän sosiaali- ja eläkemaksut. Kaikkiin näihin sekä moneen muuhun asiaa tulisi saada kohtuus. Miksi meitä yrittäjiä rankaistaan?- Kuuluu nyt liian monesta suusta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Dick Lindertz
2014-02-19 00:45:03

Hyvä avaus Ville!
Meitä yrittäjiä on monenlaisia ja edustamme laajaa valikoimaa puolueita ja ideologisia suuntauksia, emme ole kovin yhtenäinen porukka ja en usko että tulemme sitä koskaan olemankaan (ja miksi edes meidän pitäisi olla, eiväthän palkkatyöläisetkään sitä ole). Meidän pitää kuitenkin saada yhdessä ilmapiiri muuttumaan niin että lainsäädäntö, asetukset, ”vakiintunut tapa” ja virkamies säännökset voivat muuttua niin että yrittäminen on yhteiskunnassa tasavertainen ja houkutteleva tapa ansaita elantonsa.

Kyse ei ole vain lainsäädännöstä vaan paljon syvemmästä asiasta, koko ajattelumalli jossa yrittäjä asetetaan yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle maksajan asemaan ”rangaistuksena” siitä että ”ei ole töissä” on perverssi, ja jos tätä ajatusmallia ei saada muutettua niin myöskään tasapuolisia lakeja ei saada läpi. Päätöksentekijät näkevät/kokevat asian usein mustana ja valkoisena, jos on yrittäjien puolella on palkkatyöläisiä vastaan ja ”vice versa”.

Eli Ville tässä on markkinoinnin ja positiivisen asennekasvatuksen paikka, meidän ei tule ainoastaan ajaa lakialoitteita vaan meidän pitää tehdä töitä jotta asenteet muuttuvat niin että nämä lakialoitteet menevät enemmistön tuella läpi ja johtava johonkin. Ja tämä työ on tehtävä ruohonjuuritasolta asti, sillä kansan syvien rivien mielestä olemme usein ” vinkuvia ja valittavia yrittäjiä”. Meillä on vielä paljon töitä jotta tämä vastakkainasettelu loppuisi ja myös mm. palkkatyöläinen ja virkamies kokevat että myös he voi tukea sitä että yrittäjämyönteinen lakialoite menee läpi.

Sori pitkä komentti :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

perttuah
2014-02-19 00:53:18

Todellakin nyt kaivataan tekoja yrittäjyyden puolesta! Eiköhän asian puolesta saada kasattua aika äänekäs porukka.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kim Lehtola
2014-02-19 06:49:17

Pidän suurimpana ongelmana sitä vastakkainasettelua, jossa huonoimmassa asemassa olevien tilannetta verrataan jatkuvasti parhaiten menestyneiden kanssa. Väliin mahtuu 95% muita yrittäjiä ja 95% normaalisti toimeentulevia.

Yrittäjällä on yhteiskunnassamme Y-leima otsassa. Jos elät olet riistäjä, jos et pärjää olet roisto ja jos menestyt, olet heikoimpia sortava talousrikollinen. Lakialoitteen saaminen läpi eduskunnassa olisi temppujen temppu, mutta edellyttää mielukuvan muokkausta. Niin kuin Ville itse toteat "ei se mitä me sanomme, vaan se mitä he sanovat".

Tämä olisi asia jota Suomen Yrittäjät ry:n tulisi ajaa, mutta valitettavasti siellä ollaan ay-liikkeen tavoin -70 luvulla.

#digitalist tyyppinen alusta tavallisille yrittäjätarinoille ja siihen mukaan riittävästi julkaisualustoja.

Olen mukana!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Liitola
2014-02-19 07:07:29

Juuri tätä Ville olen pohtinut muutaman vuoden. Suomen Yrittäjistä ei siihen ole, joten onko kansalaisaloite.fi:n paikka vai jonkun suuremman tempauksen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jouko Salonen
2014-02-19 10:45:22

olen joutunut ja saanut katsella näitä asioita molemmilla kentillä.
Käytännössä valmistautuminen seuraavan hallituksen hallitusneuvotteluihin on alkanut ja tämä aihe on varmasti asialistan kärjessä. Tarvitset Ville lobbari-hustlerin (=minut), joka tunkee itsensä kahden tulevien vaalien voittajapuolueen siihen työryhmään joka aloittelee tämän aihealueen vaaliohjelman kirjoittelua. 5-6 meitä samanmielistä ja meillä on tiimi joka pystyy hoitamaan koko jutun niin että tulee myös tulosta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle Launiala
2014-02-19 11:26:37

"Älä äänestä Kokoomusta"-malli.

Yrittäjähenkinen puolue puuttuu Suomesta kokonaan. Kokoomuksen olemassaolo "valtapuolueena" estää tehokkaasti sellaisen syntymisen, koska Kokoomus kilpailee samalla mandaatilla.

Mietitäänpä hetki, mitä tapahtuisi, jos lanseerattaisiin "Älä äänestä Kokoomusta", jossa kukaan ei oikeasti äänestäisi nimenomaan Kokoomusta. Kokoomuksen aikaansaapa siipi saisi motivaation aidosti arvioida irtiottoa konsensus-linjasta. Ensimmäinen irtiotto ja julistautuminen vaatisi korkean kynnyksen - toisaalta kaikki loput olisivat jo kiireessä tappelemassa "yrittäjä-puolue markkinasta".

Lopuksi kantaansa miettisivät kaikki sellaiset, jotka ylipäätään saavat mitään aikaan. Paikoilleen jäisi se "tyypillinen YT-neuvottelut selvittävä" siipi, joka ei tee yhtään mitään todellista.

Kokoomuksen agendalle tekisi parasta, että sen annettaisiin haastaa itsensä sisältäpäin. Evidenssin nykyistä Kokoomusta vastaan voi johtaa siiloutuneesta valtion-kirstu-resursoivasta tavasta ratkaista asioita.

Eli: jos riittävän iso porukka riittävän aikaisin toisi esiin, että ei aio äänestää Kokoomusta, se toisi riittävästi aikaa Kokoomukselle (ja potentiaalisille irtiotoille) muodostua yrittäjyyden asiaa ajavaksi voimaksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Kemppi
2014-02-20 18:42:22

Perusturva rahoitetaan verovaroin, eli se maksaa yrittäjälle ja työntekijälle ennakonpidätyksen verran. Ansiosidonnainen turva on yrittäjälle ja työntekijälle samanhintaista. Erona on se, että työntekijän maksusta valtaosan maksaa työnantaja. Yrittäjä maksaa itse myös työnantaja-osuuden. Yrittäjä saa toistaiseksi aika vapaasti valita turvansa (/maksujensa) tason.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle Launiala
2014-02-20 20:32:21

Näin, niinkuin teoriassa homma on hyvin. Nyt epävarmoina aikoina työntekijä pääsee ansiosidonnaiselle heti, kun "hommat loppuu" ja voi hakeutua uuteen paikkaan heti, kun sellaisen saa.

Yrittäjän on pakko pistää koko putiikki nurin:
http://www.syt.fi/index.php/fi/yrittajan-tyottomyysturva/milloin-yrittaja-on-tyoton

Tästä sitten voi sitten johdannaisena miettiä, että kuka niitä palkansaajiakaan sitten palkkaa, kun yritykset pitää ihan oikeasti ajaa konkkaan, että ylipäätään saa ruuan pöytään ja katon pidettyä pään päällä. Ihan kirjaimellisesti.

Nimimerkki: omaa kokemusta on - fiksu maksaa vuokrat ja ruuat ja antaa verorästien mennä ulosottoon. Ja sittenkin saa leiman otsaan. Makeeta kertoa sitten sille maksavalle asiakkaalle, että "joo ulosmittauksen mukaan maksat sitten sinne, niin kuin sanovat".

Mutta näillä mennään - toki tuntuuhan se hienolta maksaa sitten ne verorästitkin taas laskutettavasta pois, että voidaan kaikki nauttia mm. työttömyysturvasta tasapuolisesti!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kimmo Kemppi
2014-02-21 11:35:55

Jos yrittäjä saa elannon yrityksestä, niin hienoa! Silloin ei tarvitse laittaa yritystä nurin, että pääsisi työttömyysturvalle. Aika moni yrittäjä kuitenkin kituuttaa nälkäpalkalla toimintaansa vuosikaupalla, koska rakas lapsi on niin vaikea kuopata. Ymmärrettävää, mutta työttömyysturvalle päästäkseen pitäisi tietenkin lopettaa se kannattamaton toiminta. Sehän on selvä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle Launiala
2014-02-27 10:05:29

Tässä kommentissasi ilmeisesti ei ole sarkasmia mukana? Koitin herättää jo aiemmin ajatusta, johon kannattaa palata.

Kuka palkkaa ne työntekijät ja luo ne työpaikat, jos mm. pienyritykset pitää oikein ajamalla ajaa konkkaan, jotta se nälkäpalkalla kituuttanut taho saa yhteiskunnan toimeentulotuen vuokraan ja ruokaan?

Millaisia työpaikkoja tässä yhteiskunnassa tavoitellaan? Kuvitteleeko joku, että keskisuuria ja suuria yrityksiä syntyy suoraan ilman sitä vaihetta, kun ollaan se pienyritys?

Ja mitä vaihtoehtoja jää työttömälle aktivoitua, jos kukaan muu ei palkkaa - "kannattamatonta toimintaa ei ainakaan voi aloittaa, sehän on selvä."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle Launiala
2014-02-20 20:51:06

Toisaalta varsinkin pienyrittäjät ja itse asiassa useat sellaisilla töissä olevat ymmärtävät hyvinkin yritystoiminnan realiteetit. Kun laskutus/tuotanto/palkanmaksu on tarpeeksi selkeä ketju kaikille.

Yrittäjät ovat keskimäärin myös hyvinkin solidaarista porukkaa. Liittyy samaan asiaan, jonka kuulee käytännössä kaikkien yrittäjien suusta: yrittämisellä ei tienaa useinkaan niin hyvin kuin palkansaajana (samalla asiantuntemuksella), mutta saa vapauden tehdä liiketoimintaa siten, kuin haluaa.

Itseäni huolestuttaa nyky-yhteiskunnassa se, että solidaarisuus (ja se tyypillinen vasemman puolen ajattelu) tuntuu löytyvän aidosti sieltä yrittäjäkentältä. Sitä ei löydy lainkaan nykyisestä AY-liikkeen asenteesta, jossa ei ymmärretä, mistä se raha siihen palkkaan tulee.

Julkinen sektori on sitten ihan oma lukunsa. Kuntaliitosten 5v - 15v suojatyöpaikkaa on sen kokoluokan juttu, että pitäisi varmaan päästää joku kaupunki oikeasti konkurssiin ja katsoa, mitä sitten tehdään:
http://yle.fi/uutiset/lahes_ikuinen_irtisanomissuoja_ihmetyttaa_en_usko_etta_paattajat_ajattelivat_tallaista/6827563

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.