Perseennuolija

10.02.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Perseennuolija

Ihmisellä asuu sielussaan miellyttämisen tarve. Tarvitsemme ja ansaitsemme kannustusta omien hankkeiden ja elämänpolkumme edistämiseen. Meitä jokaista kohottaa omasta mielestämme ansaittu huomio. Olemme jokainen jollain tavalla pyrkineet antamaan vähän väritetyn tai parhaan mahdollisen kuvan itsestämme ja elämästämme. Miellyttämisen tarve on osa ihmisyyttä.

Suomessa jos jossakin vihataan ja pelätään leimautumista perseen nuolijaksi. Meitä ylempänä vaikuttavien, näkyvien ja suosittujen hahmojen mielistelyä tai miellyttämistä. Tuomitsemme ihmisten toiminnan tai tekemisen, jos se vähänkään haiskahtaa siltä, että sillä kalasteltaisiin jotain ”ylimääräistä” itselleen tai omalle toiminnalleen. Olemme niin jumissa leimautumisen pelossa, että arjen kiitokset ja usein ansaittukin huomio jää turhaan jakamatta. ”Kyllä ne tietävät.”

Ei tarvi kiittää on hyvin tyypillinen suomalainen sanonta. Miten niin ei tarvitse kiittää? Tuleeko kiitos tai toisen kiitollisuus ilmi tunteita kertomatta? Onko toisen auttaminen niin vähäpätöistä tai tarpeetonta ettei ainakaan siitä tarvitse arvostustaan kertoa? Millainen maailma olisi ilman kiitosta vapaaehtoisten ihmisten panostuksesta toisten hyväksi?

Ehdotan jokaisen nuolaisevan rakkaan tai arvokkaan lähimmäisen, työkaverin tai tuiki tuntemattoman persettä heti näin maanantaiaamuna.

Tee itsellesi palvelus ja kerro kaverillekin miltä yhteistyö, -elämä tai samassa bussissa istuminen tuntuu. Olemme paljon rikkaampi kansa kun uskallamme jakaa ajatuksiamme ilman pelkoa leimautumisesta vähempiosaiseksi.

Olen järjestelmällisesti vastustanut tätä suomalaisen vaikenemisen instituutiota blogissani. Kirjoittanut arvostamistani arjen sankareista, esimerkillisistä toimijoista, omista esikuvistani. Kirjoituksiini ovat tähän mennessä päässeet mm. arjen sankariniArman Alizad, Tuomas Enbuske, Mika Ihamuotila, Mika Anttonen, Saku Tuominen, Monocle, Apulanta, Kotiteollisuus, Apple ja yli kymmenen eri yritystä 2020-ajatuksissa. Mikähän syy minulla olisi nostaa esiin omia esikuviani? Pitävätkö kaikki ajatteluani niin yksinkertaisena, että ajattelen saavani heiltä jotain vastalahjaksi? Pohdi asiaa ja nuolaise samalla lähimmäistäsi.

Olen järjestelmällisesti yrittänyt rohkaista itseäni epämukavuusalueelle, rikkomaan tabuja, nostamaan mielipiteitä ja kirjoittanut välillä rosoisestikin näkemyksistäni. Avoin päiväkirjan täyttäminen verkossa on valinta, joka on antanut minulle sisällöllisesti paljon enemmän kuin se on ottanut. Olen halunnut käyttää tietoverkkoa ajatusten vaihtamiseen, uusien ihmisten löytämiseen, liiketoimintaan ja itseni kehittämiseen. Hienoa jos kaiken voi tehdä samalla jotain hyvää muillekin jakaen – sharing is caring yes?

Monia ärsyttää pilvipalvelujen käyttö ajatusten aktiiviseen jakamiseen. Retweetit, ryhmät, kanavat ja kotisivut peittyvät villen spämmistä. Käyttäytymisessä on paljon anarkiaa suomalaista vaikenemista kohtaan, ärsyynnyn ihmisten halusta käyttäytyä normimaailmassa ”oikein” ja hyödyntää somea sipistelyyn. Turhaudun yritysten pelosta kohdata mielipiteitä, asiakkaita tai uusia asioita. Olen uhrannut oman nimeni näyttääkseni että verkossa voi vaikuttaa lähes kuka tahansa.

No miksi sitten jakaa ja pingailla niitä ihmisiä joille on asiaa tai haluaa asiansa osoittaa? Eikö työtä kannata kysyä siltä, jolla sitä on annettavana? Eikö rahaa saa sieltä missä sitä on? Eikö maailman parantamiseen kannata vaikuttaa heihin, jotka asioista päättävät?

ON absurdia olla pingaamatta ministeri, vaikuttaja, omistaja tai toimitusjohtaja jos hänelle on asiaa. On typerää piipittää omassa elämässään jos sisäisesti riehuu palava halu tehdä muutosta. Jos sinut leimataan nuoleskelijaksi, mitä sitten? Mahdolliset hyödyt ja paremmat tulokset toivottavasti peittoavat hetkellisen häpeän tunteen. Miksi jättäisit vaikuttamatta omassa mielessäsi hyvän asian puolesta?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

piirimyyja
2014-02-10 07:35:08

Toisen vilpitön huomioiminen on vaikea taiteenlaji suomalaiselle. Voi olla jopa helpompaa kehua tuntematonta kuin työkaveria, vaimoa tai omaa veljeä tai siskoa. Takapuolen nuolemisella tarkoitettaneen yleensä oman edun tavoittelua, mutta onhan sekin parempi kuin jatkuva päänaukominen. Fiksujen ihmisten kehuminen saa hyvälle tuulelle, niiden kehuminen jotka eivät ole saaneet niinkään merkittäviä tuloksia, mutta tuntuvat puhkeavan kukkaan, kunhan heitä vähän kannustaa saa aikaan aivan mahtavan fiiliksen. Kehut siis Villelle, joka Don Quijotemaisesti jaksaa jakaa omaa innostustaan siitäkin huolimatta että muutamalle jotka eivät ole mitään niin merkittävää saaneet aikaiseksi (vaihdoin tuon lauseen kusipään tilalle) se tuottaa suurta hankaluutta heidän elämäänsä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 20:29:19

Kihoteistä ;) en tiedä mutta tätä polkua on kiva purkaa ja taivallusta kiinnostaneiden kanssa yhdessä talloa. Matka on määränpää ja seura usein ratkaisee, eikö?! Koen tällä tavalla saavani jopa enemmän kuin antavani. Antaminen alkaa tuntua saamiselta kun matkalla on muitakin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommi Hermunen (@TommiHermunen)
2014-02-10 12:03:27

Just viikko sitten joku anonyymi kirjoitti netissä, että mä olen profiloitunut Ville Tolvasen perseennuolijaksi. Mahtavaa! Ihana kirjoitus Ville, aivan huippua! Diggaan sun tyylistä <3

Onks se nyt sit niin vaikeeta kehua ihmisiä? Ei ole. Onko iso juttu kysyä siltä, kuka tietää? Ei ole.

Hyvä Ville! Oot mun suosikki some-punkkari ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 20:26:44

Jäi nuorena julkisesti riehamatta, joten ehkä nyt on sitten sen aika! Punk's not dead!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne Lindfors
2014-02-10 16:08:31

Toisten huomioiminen ja pingaaminen on mielestäni täysin ok niin kauan kuin on rehellinen. Eli kehuu ihmisiä, jotka ansaitsevat kehuja, ei pelkästään henkilöitä, joiden mielistelemisestä on itselle jotain hyötyä.

Minäkin olen omassa blogissani kehunut Tolvasta monta kertaa ja lainannut hänen ajatuksiaan. Tämän olen tehnyt pelkästään siksi, että pidän hänen ajattelustaan. En suinkaan siksi, että itse jotenkin hyötyisin.

Ja mitä tulee pingaamiseen ja omien ajatusten ja bloggausten jakamisen: mitä pahaa siinä on, jos haluaa teksteilleen lukijoita? Eihän kenenkään ole pakko niitä lukea tai pingeihin reagoida.

Kaiken kaikkiaan loistava kirjoitus ja hyvää herättelyä Tolvaselta, jälleen kerran.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 20:26:13

Olen itsekin pyrkinyt olemaan täysin rehellinen enkä kehumieni ihmisten kanssa pääosin mitään liiketoiminnallista harrastakaan. Kaveri yritän olla kaikkien kanssa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kirzi
2014-02-10 20:54:48

Tämä oli pakko lukea jo otsikon takia. Hyvä kirjoitus!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 20:25:26

Kiitos semantiikan ja otsikko-journalismin sekaan yritin ujuttaa asiaa. Miellyttämisen, mielistelyn rinnalle tulisi rohkaistua kehumaan rohkeasti. Tuntuu että kaikki mainitseminen kaatuu aina mielistelyn piikkiin... Muista lähimmäistäsi!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Virkkula (@TeeVirkkula)
2014-02-10 23:08:39

Tämä on semantiikkaa, mutta kun sanojen rakastaja olen... Minulle perseen nuoleminen on aina tarkoittanut ja tulee vastakin tarkoittamaan sellaista kehua, joka annetaan hyötymismielessä. Jollain tavalla asettaudutaan alisteiseen asemaan ja sieltä lipaistaan, ei itselle niin kovin mieluista ruskeaa rakoa, mutta koska palkinto saattaa olla luvassa, voi nenäänsä nyrpistäen pistää kielensä tähän saastaisempaankin vakoon.

Mitä tulee kirjoituksen varsinaiseen sisältöön, olen täysin samaa mieltä. Me kehumme ja kiitämme toisiamme niin harvoin, että kun kehu tulee kohdalle, siihen suhtaudutaan epäluuloisesti. "Jotainhan se kärttää, kun tuolla tavalla kiittelee."

Kehut ovat kuin viini. Mitä liberaalimpaa politiikkaa niiden jakelussa noudatamme, sitä sivistyneemmin opimme niitä käyttämään ja vastaanottamaan.

Nimim. Beaujolais nouveau 2014 R-kioskeihin!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 05:19:34

Hei! Kiitos loistavista kommenteista.Tunnustetaan vähän. Kyllähän tässä nyt käytettiin vähän otsikkojournalismia hyväksi... anarkistisessa hengessä, yritin olla asiaa raflaavalla otsikolla. JA kyllähän tollainen otsikointi myy.

Ajatuksena oli pohdituttaa miellyttämisen, mielistelyn & kehujen harmaata välimaastoa. Välillä tuntuu että ansaitutkin kehut tuomitaan perseennuollenaksi, mielummin vaietaan kuin mainitaan. Tätä protestoin. Hyvällä itsetunnolla rakennettu ihminen voi kehua tuiki tuntemattomia. Ja toisinpäin.

Tarkoitus ei ollut johtaa sanoilla harhaan vaan viljellä niitä leväperäisesti. En viitsi osallistua semantiikka keskusteluun muissa blogeissa mitämikin tarkoittaa vaan pyrin konstruktiivisesti antamaan jokaisen päättää kantansa.

"Taide on kuluttajia eikä artisteja varten."

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.