Finnovia – Suomalaisen idean tie

09.02.2014 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Finnovia – Suomalaisen idean tie

Kohisemme tuotannon, työpaikkojen ja tekemisen siirtymisestä aasiaan ja afrikkaan. Pelkäämme tulevaa ja pauhaamme muutoksen tarpeesta ja rakenteiden uudistamisesta. Silti käyttäydymme usein kuin kumisaappaita puristava kehitysmaa. Millaisen arvon ja arvostuksen saavat aineettoman osaamisen kehittäjät, mahdollistajat ja kouluttajat?

Kerron esimerkin. Noin vuosikymmen sitten Richard Florida kävi Suomessakin pauhaamassa luovan luokan noususta. Kuuluisa tutkimus pohtii toimintaympäristön merkitystä ja rakenteita luovan luokan ja teollisuuden syntymiselle. Hetkellisen kohinan vaimettua ryhdyimme pöhisemään jostain toisesta kiinnostavasta asiasta. Aika vähän olemme saaneet aikaiseksi merkityksellisiä muutoksia?

Aika vähän arvostamme aineetonta osaamista. Kuka huolehtii suomalaisten uusista omistuksista, yrityksistä, patenteista ja tavaramerkeistä? Sehän on Patentti- ja rekisterihallitus, lyhennettynä PRH. Kustannuspaikka valtion kapenevassa kassassa. Toisella tavalla nähtynä PRH on suomalaisen aivopääoman Fort Knox. Aivovarantojen syntymä- ja säilytyspaikka.

Miksi annamme niin vähän arvoa järjestelmälle, joka tuottaa aineetonta pääomaa, osaamista ja arvoa suomalaisille? Eikö design- ja osaamispääkaupunki Helsingissä PRH:n paikka olisi Kiasman tiloissa ja nykytaiteen, jossain tyylikkään rosoisessa teollisuuskiinteistössä vaikkapa Suvilahdessa? Eikö juuri osaamisen arkistot ja reseptiikka tulisi nostaa kansakunnan kärkipaikalle?

Minulla on ehdotus. Ei tehdä PRH:sta Finaviaa van Finnovia. Suomalaisen idean tie. FIN matkalaukun tunnukseksi, INNO kertomaan uudesta ajattelusta ja VIA avaamaan luovia latuja yli rajojen. Nostetaan aineeton osaaminen ajattelumme kärkeen. Saamme työtä, tekijöitä, arvoa ja arvostusta maailman ympäri. Suomalainen osaaminen kuolee vain jos annamme sen kuolla. Teollisen tuotannon kirkon ajasta on noustava aivojen ja aivoitusten aikaan.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Helena Kaartinen
2014-02-09 10:30:32

Meillä on tietoa. Meillä on taitoa.Nyt vaan tekoihin:
Via Viisasta vanhemmat! Opiskelijoita laatumerkillä FIN, kesä-ja osa-aikatöihin työpaikoille INNOstamaan ajattelua ja poistamaan havuja digi- ja somekulttuurin tieltä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Teemu Malinen
2014-02-09 13:41:44

Morjens Ville, minusta idea on loistava!

Halpaa tuotantomaata Suomesta ei saa väännettyä millään ilveellä, joten aivotyön ja korkean lisäarvon osaamisen tuotteistaminen lienee Suomelle joka tapauksessa luontevampi tie.

Ja jos aivovaranto olisi paremmin tuotteistettu, framilla ja näitä saisi jollain mekaniikalla ammennettua vaikkapa uusiin start-upeihin, niin se tekisi varmaankin hyvää kv. kilpailukyvyllemme!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-11 20:30:18

Vähän liioittelin kiinteistöistä jne. mutta olen samaa mieltä kanssasi. Arvostamisella on väliä! ja sen tulisi näkyä kansallisella tasolla. Aalto, Tekes, Sitra & Finnovia! Siinäpä meille värisuoran paikkaa! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.