Elämässä menestymisen taidot

01.02.2014 | Kasvu | Ville Tolvanen

Elämässä menestymisen taidot

Aika moni meistä miettii, että pitäisi saada sitä, tätä ja vähän tuotakin. Tuollainen olisi juurikin kivaa! Toisille elämän valttikortit on jo jaettu, eikä vallitsevan ohella mikään muu tunnu olevan mahdollista. On vain tehdyt valinnat, vastuut, välineet ja rajallinen aika käytettävissä. Sitten on vähän niitä, jotka näkevät pelkästään mahdollisuuksia ympärillään. Miten nämä ihmiset saavat niin paljon aikaiseksi?

Kaikki lähtee asenteesta. Uskallatko menestyä ja oletko valmis satsaamaan riittävästi menestyksesi saavuttamiseksi? Menestystä on myös sairauksien voittaminen tai arjessa selviäminen. Tilastojen mukaan perhe saa olla enemmän kuin onnellinen pysyessään yhdessä läpi katoavaisen elämän. Asenteen toinen puoli on motivaatio. Haluatko asiaasi riittävästi synnyttääksesi unelmasi. Itse olen kärsinyt olemisen sietämättömästä keveydestä. Vapauksia ja vaihtoehtoa on niin paljon liikaa ettei oikein osaa motivoitua riittävästi mihinkään. Toiveet ovat ristiriitaisia ja korvien välissä syntyvä kiehunta täysin tarpeetonta.

Eräs ystäväni kysyi miten pystyt analysoimaan omaa osaamistasi niin hyvin? Hänen oli hyvin vaikea tunnistaa vahvuutensa, mahdollisuutensa, uhkansa ja heikkoutensa. Kerroin ryhtyneeni vuosia sitten miettimään itseäni, tekemistäni ja elämääni samoilla työkaluilla, joilla tohtoroin tai muotoilen asiakasyrityksiäni, omistuksiani ja Digitalistin kaltaisia harjoitteita. Kuulostaako karmivalta? Ei suunnitelmallisuuden, johtamisen ja mittaamisen tarvitse olla tuskallista. Sitähän kaikki menestyvät huippu-urheilijat, artistit, kirjailijat, ja muut tekevät. Tasapainottavat tavoitteita, suoritteita, suuntaa ja tekemistä.

Yrittäminen ja Liike-elämä on koko ajan enemmän huippu-urheilun kaltaista. Menestyvin pitkällä aikavälillä ei välttämättä ole se, joka tekee eniten, on lahjakkain tai motivoitunein. Menestystä syntyy yhdistelemällä riittävästi tietoa, taitoja ja suoritteita. Voittava kombinaatio on harjoitteen, laadun ja levon yhdistelmä. Eniten saa se, joka tasapainottaa elämäänsä parhaiten.

Miten voisit aloittaa elämäsi johtamisen? Pohdi ensimmäisenä sanojesi, haaveiden ja tekemistesi suhdetta. Mitä sait viimeisen kolmen kuukauden aikana aikaiseksi? Kirjaa saavutukset, suoritteet ja ajankäyttö. Muistele liikunnan, levon ja tekemisen suhdetta. Itse huomaan heti palautumisen totaalisen puuttumisen häiritsevän muuten hyvää suorittamista. Mieli ei diggaa kun keho ei pysy kyydissä.

Tutkimalla suoritteiden ja harjoitteiden määrää pohdi ensimmäisenä ovatko haaveesi realistisia. Oletko oikeasti matkalla kohti paratiisiasi vai johonkin ihan muualle? Olisiko aika pohtia tavoitteet uudella tavalla? Vai teetkö jotain muuta mitä sanot tekeväsi? Onko sinulla lopulta suunnitelmallista tekemistä ollenkaan? Miten metsässä voi vahingossa erehtyä maaliin? Eikai lottovoitto voi olla ainoa malli menestymiseen? Kysymyksiä, joiden tehtävä olisi laittaa aivosi juttelemaan itsellesi.

Tavoitteet saavutetaan palastelemalla tekeminen kohtuullisiksi ja sopivankokoisiksi annoksiksi. Annoksen muuttaminen liian isoksi kostautuu aina. Siksi vuoden alussa yllättäin kuntosaliurheilun aloittaneet ovat juuri nyt tekemässä tilaa tavoitteellisille liikkujille. Aikansa painoaan pudottavat keräävät kyllä rasvansa takaisin. Kriminaali palaa rikospaikalle. Vankilaan joutunut palaa sinne aivan turhan usein uudestaan. Emme ole sitä mitä sanomme, vaan sitä mitä aiheutamme itsellemme ja ympäristöllemme.

Suunnitelmallinen tekeminen, tavoitteellisuus, tulokset ja menestys on varattu niille ihmisille, jotka sitä aidosti haluavat. Muiden kuin motivoituneiden on turha pohtia tai haikailla asiaa jolle ei itse ole valmis. Jätä itsesi rauhaan. Ihminen on itsekäs savannieläin, joka nauttii hyvästä ateriasta, nokosista ja turvallisuuden tunteesta. Älä syyllistä itseäsi. Tunnista itsesi ja pohdi onko paikkasi riippumatossa vai menestyskentillä. Molempi parempi. Olet oman elämäsi herra.

Lisää itsetutkiskelua:

https://www.villetolvanen.com/2013/05/17/voiko-aikaa-hallita/

https://www.villetolvanen.com/2012/06/14/elamanhallinta/

https://www.villetolvanen.com/2012/02/27/elama-on-teos/

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Monica Javanainen
2014-02-01 11:52:37

Jes ja jotakuta lainaten: "Menestys on matka, ei määränpää." Pitäisi myös osata siirtyä matkan suunnittelusta itse matkaan, joka usein vaatii isoja päätöksiä, muutoksia ja vanhoista tottumuksista irtaantumista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ilkka O. Lavas
2014-02-01 12:20:44

Juuri näin. Kaikki lähtee itsestä, halusta ja asenteesta. Loppu on tekniikkaa ja järjestelmällistä toteuttamista.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Veli-Matti Vema Ahonen
2014-02-01 12:34:41

Elämän onnellisuus riippuu hyvin pitkälti näistä asioista...

Itsearvostuksen kuusi pilaria:

1. Tietoisena eläminen
Pyrkimys aktiivisuuteen ja tosiasioiden kohtaamiseen, tässä ja nyt -asenne.

2. Itsensä hyväksyminen
Et vähättele itseäsi, et suhtaudu itseesi liian kriittisesti, hyväksyt vahvuutesi ja heikkoutesi.

3. Vastuullisuus
Tiedostat vastuusi teoistasi ja tavoitteistasi, et syyttele muita, vapaudut muiden ihmisten odotusten kahleista.

4. Itsevarmuus
Kunnioitat omia halujasi ja tarpeitasi, olet valmis puolustamaan itseäsi ja kunnioittamaan itseäsi.

5. Tavoitteellisuus
Asetat itsellesi tavoitteita ja pyrit noudattamaan niitä, kykenet itsekuriin ja osaat keskittää voimasi.

6. Eheys
Tekosi ovat arvojesi kanssa yhdenmukaiset, olet sanojesi mittainen, osaat myöntää virheesi, korjaat ja hyvität sen, minkä olet rikkonut.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-01 14:15:59

Viime vuosi oli poikkeuksellisen täyteläinen ja kiireinen. Olin todella uupunu loman alkaessa 18.12. Toivuttuani viikon verran aloin terapoimaan itseäni ja tilannettani. Kävin läpi vuoden huippukohtia, matkoja, suorittamista ja tuloksia. Olin aivan rikki. Sitten kirjoitin itselleni lohduttavan "kirjeen" jossa kertasin hyviä asioita. Pari viikkoa muissa asioissa olen taas oikein hyvässä iskussa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2014-02-01 16:10:15

Kylläpä vain olet totuuden lähteillä. ihminen on onnellinen kun hyväksyy itsensä ja on sinut ympäristönsä kanssa. Pitää olla unelmia, mutta onnellinen elämä on niiden tavoittelua ja itse unelma on sivuasia.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Olavi Ruohomaa
2014-02-03 11:35:51

En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta elämässä monille tulee tilanteita, joissa asenne ei auta yhtään. Vakaviin kuolemaan johtaviin sairauksiin tai dramaattisiin poliittisiin muutoksiin elinympäristössä emme voi vaikuttaa. Usein myös pienemmät asiat , kuten yrityksen johdon tekemät strategiset virheet voivat estää sinua jatkamasta hyvin hoitamaasi pestiä. Minun on vaikea uskoa että kaikille autokauppiaille tai kiinteistövälittäjille olisi iskenyt samanaikainen asennevamma. Myynnin heikkouteen on aivan muut syyt.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-02-03 15:23:07

Kannattaa keskittyä miettimään niitä asioita joihin voi vaikuttaa! Muiden pohtiminen vie energiaa väärään osoitteeseen...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Saskia
2014-02-03 19:31:43

Hyvä kirjoitus! Olen itse pohtinut tätä paljon mm. postauksessani http://www.havahtuminen.fi/ajatuksia-vaivannaosta/ Tosin tuntuu että aihe ei ole vielä todellakaan loppuun kaluttu, esimerkiksi tuo oma asennemuutos asioiden sivustakatsojasta toimijaksi. Että miten se toteutetaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.