Kehittämisen lobotomia

26.01.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kehittämisen lobotomia

Tunnistan näkyväksi kasvavan esteen, joka hidastaa suomalaisten yritysten elpymistä, uusiutumista ja kilpailukyvyn ylläpitoa elpyvillä markkinoilla. Se on lähes viiden vuoden kehittämisaukko, joka on syntynyt viimeisten vuosien säätämisestä, pelosta, jarruttelusta ja tottumisesta tekemättömyyteen. Yksinkertaisesti sanottuna, yrityksissä tekemättömyyden ja kehittämättömyyden ajasta on tullut uusi normaali. Ei tarvi tehdä, uusiutua eikä ottaa riskejä kun firmalla ja taloudella menee huonosti.

Suomessa on paljon porukkaa, jotka ajattelevat markkinoiden palaavan ennalleen. Harha syntui 1993-2007 satumaisella nousukaudella, jolloin opittiin kuvittelemaan että kaikki onnistuu ja onnistuminen johtuu omasta erinomaisuudesta. Enemmänkin kysymys oli ja on usein kuitenkin markkinan voimakkaasta kasvusta, joka saa luulemaan itsestään liikoja. Edellisen kasvun aikana asioita kehittäneet kuvittelevat uuden kasvun syntyvän vanhoilla eväillä. Toimintaympäristön muutoksia, kuten digitalisoitumista, globalisaatiota, palveluiden merkitystä ja asiakassuhteita ei oteta huomioon myötätuulta odoteltaessa.

Moni odotteluun kyllästynyt on lähtenyt asiakasyrityksestä konsultiksi, palveluyrityksiin tai vaihtanut kokonaan alaa. Voisiko ajattella niiden lähteneen, joilla on varaa siihen? Ehkäpä paketin tai toisen työpaikan ottivat juuri he, jotka halusivat enemmän kuin vuotavilla laivoilla oli tarjottavanaan. Aika monessa talossa on johtoon noussut pitkään talossa palvelleita johtajia. Mitkä ovat muutosjohtamisen taidot oman talon kasvateilla? Välillä tuntuu että tarvittavien muutosten määrä on niin iso, ettei niitä kehtaa edes ääneen mainita. Tulee niin paljon tuskaa ja ahdistusta vastaanottajalle ettei ihmisyyden nimissä kehtaa asiasta puhua.

Ennustan suomalaisen kaupan, teollisuuden ja järjestötoiminnan markkinoille historian suurinta rakennemuutosta. Suhde asiakkaaseen, kilpailuetu, toimintamalli, arvoverkostot ja ansaintamallit on rakennettava kokonaan tai osin uudestaan. Olemme matkalla putkiremonttiin, joka saattaa tehdä kiinteistöissä lymyilystä mahdotonta. Katsotaan missä, miten ja ketkä heräilevät ensimmäisenä. Arvaan todellisen muutosjohtamisen, liiketoimintojen rakennemuutoksen ja osaamisen vallankumouksen olevan vasta aivan alkumetreillä. Melkein tekisi mieli väittää olevani väärässä. Silti mitä enemmän yritysten tekemistä suhteessa toimintaympäristöön mietin, sitä vakuuttuneempi olen usean olevan matkalla aivan eri suuntaan maailman kanssa.

Ps. Hyvää keskustelua aamun Hesarissa pitäisikö diplomatia digitalisoida? Mitäs politiikka olikaan? Yhteisten asioiden hoitoa. Mitäs sitten diplomatia? Olisiko parempi hoitaa asioita alykkäissä tietoverkoissa loputtomien raporttien ja kirjelmien sijaan.

ps2 Hyvää luettavaa yritysjohdolle: http://www.forbes.com/sites/ashoka/2014/01/24/2014s-most-valuable-employee-the-social-intrapreneur/

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

JiiKoo
2014-01-26 11:09:03

Selkärankaseminaari taisi olla kamala esimerkki. Pelkkää valitusta ja syyllistämistä ja "me on hävitty tää peli" -asennetta. Pääministeri valittelee samaanaikaan negatiivisesta ilmapiiristä, johon joku tutkija sitten toteaa ettei negatiivisuudelle ole mitään tieteellistä näyttöä. Avaisi lehden, niin näkisi...

Palkkajohtajat itkee, me aidot toimitusjohtajat uskotaan vielä itseemme, ja vähän jopa muihin..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne Lindfors
2014-01-26 13:29:08

Hyvin kirjoitat, jälleen kerran. Hienoa, että mainitset myös järjestömaailman. Joka rintamalla on tulossa isoja muutoksia, se on selvä. Vielä ei tarkkaan tiedetä, mitä ne tulevat olemaan. Viimeistään nyt kannattaa valita puolensa: haraako vastaan vai sukeltaako rohkeasti uuteen.

Vaikka muutos- ja kehittämishalukkuus ei aina suinkaan ole iästä kiinni, niin joskus sapettaa, kun nuorempia toimijoita ei kuunnella. Olen sivusta seurannut mm. useampaa järjestöjohtajan rekryprosessia, jossa 30 vuotta palvellut (kuka oikeasti on nykyään samassa työssä vuosikymmeniä!) johtaja jää eläkkeelle ja tilalle halutaan mahdollisimman samanlainen tyyppi jatkamaan samoja "hyviksi havaittuja" kaavoja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-26 13:52:07

Mitä eroa on medialla ja järjestöillä? Mediat viihdyttävät, järjestöt fasilitoivat. Saadakseen rahaa, huomiota, arvosta jne. järjestöjen on opittava median temppuja... ja pyörittämään yhteisöjä verkkomaailmassa. kilpailu huomiosta on kova! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-26 13:53:15

Luulen että moni perinteinen järjestö kuten kirkko tai partio on vielä "keltaisessa nesteessä" kun nykyiset nuoret kasvat aikuisiksi ja löytävät toisensta ja sisällöt verkosta... edellä mainitut loistavat poissaolollaan...V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne Lindfors
2014-01-26 14:20:01

Pätee myös sosiaali- ja terveysjärjestöihin. Yksi iso muutos on suhtautuminen jäsenyyteen. Nythän monen järjestön toiminta ja talous nojautuvat henkilöjäsenyyteen. Oletetaan, että ihmiset haluavat olla vuosia, jopa vuosikymmeniä saman järjestön jäseniä. Unohdetaan, että ihmisten huomiosta kilpaillaan todella rajusti (media, viihde, yritykset) ja että elämäntilanteet ja kiinnostuksen kohteet vaihtuvat. Jäsenyys varmasti kiinnostaa jatkossakin, mutta ei nykyisenlainen jäsenyys (se, että maksaa jäsenmaksun ja saa jäsenlehden postissa neljä kertaa vuodessa). Jäseniä halutaan olla erilaisissa verkostoissa ja yhteisöissä, joissa jaetaan tietoa ja tavataan toisia niin verkossa kuin livenäkin.
Uskon järjestöjen mahdollisuuksiin tulevaisuudessa, niitä kyllä tarvitaan, mutta nyt pitää olla hereillä, ettei pudota kyydistä!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pasi Immonen
2014-01-26 15:32:58

Itse olen lopen kyllästynyt vanhaan maailmaan, jossa pitkäjänteinen asiakassuhteen kehittäminen ei ole mitään. Asiakkaalle ei haluta tuottaa lisäarvoa vaan saada enemmän dollareita taskuun sillä verukkeella että eletään kvartaalitaloudessa. No, jossain kvartaalissa joudutaan miettimään minne ne asiakkaat katosivat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sanna
2014-01-26 16:16:04

Hienoa keskustelua ja oikeista asioista! Rakennemuutos on totta, ja mitä pikimmiten se aidosti sisäistetään, voidaan napata muutostuulista hallitummin kiinni.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Matti
2014-01-26 18:37:17

Moi,

Hyvä näkökulma tähän Jari Parantaiselta:
http://www.pollitasta.fi/2014/01/minun-toimialaani-ei-voi-uudistaa/

Matti

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.