Menestyvän yrittäjän matkaopas

15.01.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Menestyvän yrittäjän matkaopas

Miksi toiset yrittäjät menestyvät muita paremmin? Ovatko he onnekkaampia, tehokkaampia vai viisaampia omissa valinnoissaan? Vastaus on kyllä. Parhaat yrittäjät vähentävät epäonnistumisen mahdollisuutta yrittämällä suunnitelmallisesti, määrätietoisesti ja jatkuvasti omaa toimintaa, toimintaympäristöä ja markkinoita analysoiden.

Yrittäjät epäonnistuvat mielessäni kolmesta eri syystä. Suurin syy epäonnistumiseen se, etteivät yrittäjät itse ymmärrä mitä heidän menestysreseptistään puuttuu. Aiempi työtausta, koulutus tai elämänkokemus ei tarjoa apua uudenlaisen toimintaympäristön ymmärtämiseen. Jokaisen yrittävän tai yrityksiä omistavan tulisi pohtia peilistä ainakin seuraavia asioita:

  1. Onko yritykseni toimintaympäristössäni asioita, osaamisalueita, tai murroksia joita itse en osaa tai ymmärrä täydellisesti?
  2. Onko yritykselläni selkeä auki purettu toimintasuunnitelma, jota olen sitoutunut noudattamaan?
  3. Puhunko asioista joita en jostain syystä saa aikaiseksi? Vastaavatko haaveeni, puheeni ja tekoni ympäröivää maailmaa?

Menestyvä yritys vaatii onnistuakseen erinomaisen vuosisuunnitelman. Ainakin se parantaa todennäköisyyttä menestymiseen. Vuosisuunnitelman tehtävänä on suunnata, ohjata ja johtaa yrityksen toimenpiteitä. Hyvä vuosisuunnitelma toimii myös yrityksen jatkuvan seuraamisen työkaluna. Teemmekö sitä mitä meidän piti olla tekemässä vai mitä olemmekaan oikein tekemässä? Itsemme johtamisessa on meillä jokaisella haasteita. Siksi hyvä, läpinäkyvä ja johdettu suunnitelma auttaa pysymään kaidalla polulla ja palaamaan jokaiselle sattuvilta harharetkiltä.

Hyvä vuosisuunnitelma rakentuu nähdäkseni seuraavista osa-alueista.

  1. Mindmap yrityksen sidosryhmistä ja toimintaympäristöstä. Hyvä läpileikkaus yrityksen suhteista asiakkaisiin, toimittajiin ja kumppaneihin auttaa tunnistamaan yrityksen menestyksen kannalta keskeisimmät menestystekijät. Samaan tai jopa parempaan lopputulokseen voi päätyä myös Business Canvas – menetelmällä.
  2. Yrityksen määrälliset, laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet suunnittelukaudelle. Kuinka paljon, minkälaista, kenelle ja miten. Yritystoiminnan suurimmat kysymykset. Usein numerot onnistutaan arpomaan vanhoilta pohjilta mutta selkeiden toimintamallien luominen ja oman energian kohdistamisessa on haasteita. Suurin osa yrityksistä menestyisi varmasti huomattavasi paremmin sijoittamalla parhaiden asiakkuuksien kasvattamiseen tasavertaisen asiakaskohtelun sijaan. 20/80 sääntö pätee ja on usein itse asiassa 10/90. Kymmenes asiakkaista tuo valtaosan yrityksen tuloksesta.
  3. Asiakasanalyysi. Mitä kehitetään, mikä kasvaa ja mihin panostetaan? Hullua palvella kaikkia asiakkaita samalla energiavirralla. Ymmärrä kenen kanssa kannattaa tehdä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Pohdi mitä asiakkuuteen satsaaminen vaikuttaa nyt ja pitkällä aikavälillä. Viekö asiakassuhde elämääsi haluamaasi suuntaan?
  4. Rullaava budjetointi. Liikevaihto, kulut ja tulos kuukausittain. Huomaa lomakaudet ja mahdolliset lomapalkkajaksotukset. Itse teen rullaavaa aina 15 kuukaudelle. Siten kalenterivuoden vaihtumisesta aiheutuvat katkokset eivät katkaise tulovirtaa. Oivallan suunnitella tammikuun kassavirran jo hyvissä ajoin syys-/lokakuussa.
  5. Tärkein osa vuosisuunnitelmaa. Strategiset valinnat. Mitä tehdään ja mitä ei tehdä. Mitkä on ”voitettavat taistelut” ja mitkä kehityshankkeet halutaan vielä läpi. Miten varmistetaan liiketoiminnan tasevaikutus ja miten yrityksen asemaa markkinoilla vahvistetaan. Strategisia valintoja eli isoja linjauksia ei saisi olla viittä enemmän. Kymmenen asiaa on liikaa niin ihmiselle kuin yrityksellekin. Suurin osa jää tekemättä. Valitse siis vähemmän ja tee kunnollinen pääkallovala asioiden toteuttamiseksi.

Hyvän vuosisuunnitelman idea on varmistaa että yritys tekee oikeita asioita, tuottaa ja vie yritystä oikeaan suuntaan. Lue edellinen lause uudestaan. Tunnista oikeat asiat, varmista että teet niitä etkä jotain ihan muuta ja tunnista yrittämisen tavoite, johon olet matkalla.

Suurin osa yrittäjistä ja yrityksistä luo kysynnän sijaan tarjontaa. Kertoo mitä osaa, mitä voi tehdä tai mitä saisi olla. Tarjonnan ylittäessä kysynnän tulisi enemmänkin pohtia miten tehdä enemmän ja parempaa asiakkaalle entistäkin vähemmällä.

Haluaisitko apua yrityksesi suunnitelmalliseen kehittämiseen? Järjestämme tulevan kauden aikana erilaisia yrittäjäkoulutuksia ainakin Digitalist Network- verkostossa.

 

 

 

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.