Menestys, Muutos ja Markkinat

14.01.2014 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Menestys, Muutos ja Markkinat

Pohdin menestymisen suhdetta muutoksiin ja markkinoihin. Kävin läpi lähes kaikki pitkät konsultointisuhteeni, omat yritykseni ja tilanteet aiemmissa työpaikoissa. Mietin mikä mahdollisti onnistumiset, mikä meni metsään ja miten uusia asioita saatiin aikaiseksi.

Uudet menestystarinat tuntuvat syntyvän aikaisten markkinamuutosten hyödyntämisestä liiketoiminnassa. Markkinamuutosten ei tarvitse olla dramaattisia käännöksiä tai rakennemuutoksia vaan enemmänkin muutoksia asiakkaiden käyttäytymisestä. Markkinamuutosta voisi kuvata jonkin uuden asian mahdollistumisena.

Kylpyhuoneremonttia ei toteuteta ostamalla materiaalit ja työ erikseen vaan suoraan Laattapisteen palvelusta. Verkkokauppa.com menestyy monikanavaisesti vaikeassakin toimintaympäristössä. Palveluyritykset konsultoivat asiakasta aiempaa aikaisemmassa kehitysvaiheessa pelkkien toteutusten sijaan.

Markkinoiden mahdollisuuksia tulisi peilata yrityksen nykyiseen toimintaympäristöön. Miksi yritys menestyy? Miksi asiakkaat ostavat yritykseltä? Miksi asiakkaat eivät osta? Menettääkö yritys asiakkuuksia? Mitä myynti osaa ja millainen asiakastyytyväisyys yrityksellä on? Aika moni yritys menestyy siksi että sen markkinat yksinkertaisesti kasvavat. Työtä on joka vuosi enemmän tarjolla.

Osa yrityksistä on markkinoita uusivia, jotka kasvavat kokonaismarkkinoita huomattavasti nopeammin. He tekevät asioita perinteisiä toimijoita paremmin. Yksi tuhannesta tai vähemmän yrityksistä uudistaa koko markkinoiden ajattelua. Menestyminen syntyy kokonaan uudesta tavasta ajatella arvon synnyttämistä. Näin tapahtui esimerkiksi Supercellin tapauksessa. Uudenlainen tapa antaa ilmaiseksi ja koukuttaa pelaajia maksamaan matkan varrella räjäytti pankin.

Yritys menestyy jos se tekee asiat oikein. Yritys kasvaa, kehittyy ja etenee jos se tekee oikeita asioita. Omistajat rikastuvat reilusti jos yritys onnistuu sekä tuottamaan, kehittämään että etenemään markkinoilla uuteen positioon. Näin tapahtuu tilastollisesti harvoin mutta jatkuvasti.

Valmistaudun uusiin muotoiluhaasteisiin. Yritän virittää itseni, asiakkaani ja yhteisen ajattelun tasolle, joka arvostaa nykyistä tekemistä, hahmottaa toimintaympäristön rajoitteet ja mahdollisuudet ja pyrkii oivaltamaan yrityksen todellisen potentiaalin. Menestysreseptiä ei voi tyhjästä arvata, mutta sen elementtejä voi tutkia, yhdistellä ja paketoida luovalla tavalla. Niin syntyy markkinasta erottuvia ja muutoksia edistäviä menestyjiä.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.