Valintojen Tonava

27.12.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Valintojen Tonava

Kaikki valinnat on tehty. Arvat elämän onnistumiseen heitetty. Isot valinnat koulutuksesta, ammattitaidosta ja elämänkumppanista toteutettu. Elämä on sitä mitä se antaa ja miten sattuu onnistumaan. Vaihtoehdot on jo kerran käytetty. Tai toisin ajateltuna valintoja on enemmän kuin paljon tekemättä ja hyvä hetki oivaltaa jokaisen tekevän valintoja elämän liukuhihnalla päivittäin.

Kannattaako yrittää vai käydä töissä? Aina välillä olisi houkuttelevaa antaa muiden valita kuinka paljon ja miten tuloksia yritetään ja saadaan aikaiseksi. Olisi hienoa olla vaikkapa markkinointijohtaja yrityksessä, joka aidosti haluaisi valloittaa maailmaa ja uskoa Tolvasen ja Digitalistin oppeja. Keskittäminen ja keskittyminen kiehtoo, olisikohan se oikea valinta itselle ja työyhteisölle?

Tarvitseeko töissä oikeasti käydä ollenkaan? Hyvinhän sitä näyttäisi pärjäävän ilman luottotietojakin yhteiskunnan ulkorajoilla. Suomessa on niin suuri keskiluokka että me kaikki taidamme mussuttaa samaa äitien tekemää ruokaa ja Salattuja Eläimiä veroprosentin suuruudesta riippumatta. Pitäisiköhän ottaa ja irtisanoutua kerralla lähes kaikesta?

Kannattaako omistaa yhtään mitään? Näin myrkyllisten lahjapaperien ja kovamuovituotteiden kulta-aikana pohtii mitä järkeä on täyttää tunnemaailmaansa tavaroilla, joita ei kuitenkaan ehdi käyttää eikä sen takia todellisuudessa tarvitse. Pitäisiköhän vapauttaa itsensä tavaratalosta ja elää yksinkertaisemmin. Ihminen voi olla vain yhdellä neliöllä kerrallaan, kuinkahan monta niitä on todellisuudessa omistettava turvallisuuden tunnistamiseksi?

Ei kannattaisi syödä ja juoda näin paljon vuoden pimeimpänä aikana. Siitä ei tahdo seurata oikein mitään hyvää. Joulun valinta voisi olla myös pidättäytyminen ylenpalttisista valinnoista. Ei ihme että kuntosalit taas täyttyvät tulevalla viikolla uusien valintojen aloittajia.

Moni valitsee olevansa ympäristönsä vanki. Lapset, työ, raha ja parisuhde rajoittavat valintojen lukumäärää. Vastuu painaa vapauksia enemmän. Silti valintoja on hyvä pysähtyä pohtimaan ajatellen, että on täysin vapaa valitsemaan. Uskon jopa onnen olevan valinta. Onni on sitä mitä elämässään valitsee. On ehkä syytä nauttia siitä mitä valitsee tai valita toisella tavalla. Niin voi sanoa olevansa onnellinen.

Jokainen päivä on valintoja täynnä. Jokaisen päivän sisältö on valinta itsessään. Tartu päivään. Valitse se mitä todellisuudessa edustat ja tutki tarkasti mitä oikeasti haluat. Luomun tunnistamiseksi kannattaa pohtia valintoja välillä ilman rajoja. Vasta vaihtoehtojen syvällinen tunnistaminen antaa varmuuden oikeiden valintojen arvaamisesta.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri Koo
2013-12-27 08:58:56

"Vasta vaihtoehtojen syvällinen tunnistaminen antaa varmuuden oikeiden valintojen arvaamisesta." Tuohon loppulauseeseen kiteytyy koko artikkelisi. Tavallaan, ei olisi muuta tarvinnut sanoakaan. :) Ja olen itse puhunut samasta asiasta tästä vinkkelistä; jos ajattelet että pitäiskö ostaa luomu tomaatteja vai ei, niin oikeesti, kuinka monta tomaattia aiot tänään syödä? Ai että kaksi-kolme? No, mikä ero on hinnassa parilla tomaatilla, siinä että ovatko luomua vai ei? Itse asiassa en edes tiedä, mutta tiedän että se on niin vähän että sillä ei ole merkitystä jos olet "syvällisesti tunnistanut vaihtoehtosi".

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-07 10:09:26

Näin on Harri! Jutun sanoma oli juurikin tuo syvällinen tutkiminen, tottumusten kyseenalaistaminen ja totuuden etsiminen. "Lyhyesti kirjoittaminen on vaikeinta." Välilä kestää vuosia päästä yhdenkin ajatuksen ytimeen ;) Jatketaan harjoituksia. Kiitos osallitumisesta!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-12-27 10:23:25

Voimme jokapäivä valita onko päivämmme hyvä vai huono. Me itse päätämme annammeko ympäristön päättää päivästämme vai me itse. Jos joka päivä ottaa pannuun samat asiat, valitse ne pois elämästäsi ja jatka kohti uusia seikkailuja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Raido H.
2013-12-31 14:55:25

Valintojen lukumäärä vähenee myös olennaisesti olemalla lapseton, työtön, rahaton ja sinkku. Esimerkiksi Huimalaan tai Ähtäriin ei välttämättä kannata lähteä, ainakaan karkkipussi kourassa.

Valinta jo sinänsä on prosessi missä eliminoidaan tarpeettomat ja väärät vaihtoehdot. Kannattaako sellaisten perään itkeä? Jos ne nuoruuden väärät valinnat kuitenkin vielä harmittavat niin: Mieluummin näin kuin "naru kaulaan". Toisaalta (näin isänä, töissäkäyvänä, keskiluokkaisena aviomiehenä ajatellen), tämäkin on joskus tuntunut ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta..

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Anne Lindfors
2014-01-10 09:16:39

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Se innoitti minut pohtimaan voiko onnellisuuden valita. Kirjoitin aiheesta kolmiosaisen postauksen blogiini: http://pelastamaailma.wordpress.com/2014/01/05/voiko-onnellisuuden-valita/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.