Luova johtajuus

22.12.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Luova johtajuus

Pohdiskelen luovan johtajuuden käsitettä. Asema, toimenkuva tai pelkkä titteli on tuttu mainostoimistojen maailmasta. Siellä aiheesta taitaa olla yhtä monta tulkintaa kuin on yrityksiä ja silmäparejakin. Mielessäni luova johtaminen saa uusia ulottuvuuksia.

Teknologiayritys Reaktor teki mielenkiintoisen avauksen määrittelemällä itsensä luovaksi teknologiayritykseksi. Mikäli oikein tekstiä ja videota tulkitsin, luovuudella tarkoitetaan tässä kykyä luoda poikkeuksellisen hyviä ratkaisuja sekä palvelun käyttäjälle että tarjoajalle. Parempaa businesta toimivien palveluiden kautta. Hyvä ja mielenkiintoinen avaus. Samalla yhtiö määritteli kaikken tärkeimmän, eli yrityskulttuurinsa toimivan start-upin tavoin. Olen pitkään ihaillut yrityksen kykyä miellyttää sekä henkilöstöä, että yrityksen asiakkaita samankaltaisella viestillä. Toivottavasti ei kallistu mielistelyn puolelle.

Yhdistän luovan johtamisen tarpeen mainostoimistoja enemmän kaikkien brändien tarpeisiin. Lempiaiheeni missä markkinointi menee, mikä on hyvää juuri nyt ja mitä ei pitäisi tehdä (kuten käyttää rahaa) viipyilee luovan johtamisen nurkilla. Miten tekisimme niin hyviä asioita ja palveluita ettei niiden markkinoitumisesta tarvitsisi maksaa erikseen?

Olen omassa ajattelussani vakiinnuttanut kysymyksen hyvästä brändistä seuraavanlaiseen haasteeseen. Mikäli yrityksesi ostettaisiin, mikä olisi brändin merkitys ja haluttaisiinko se säilyttää? Tällä testillä pääsee aidosti hyvän asiakaskokemuksen, arvon ja brändin jäljille. Kuinka moni teollisuusyritys saisi säilyttää brändinsä? Kuinka moni palveluketju jatkuisi itsenäisenä? Miten rakennetaan brändi, jonka kilpailijat haluavat pois markkinoilta? Siitäpä pohdintaa kulmahuoneeseen. Onhan se harvoin hieno hetki kun joku tulee ja haluaa ostaa osaamisesi vaikka väkisin.

Jokaisella brändillä tulisi olla oma luova johtajansa. Pohdin onko se modernin markkinointijohtajan tehtävä vai rinnakkainen? Markkinoinnin on ehkä enemmän saatava tuloksia aikaiseksi liiketoiminnassa. Luovan johtamisen tehtävä pitää asiakaskokemus, -suhde ja tekeminen relevanttina ja kiinni strategiassa. Aika monessa talossa taitaakin brändi vesittyä oman henkilöstön miellyttämiseen… taitaa se alan johtava ratkaisutoimittajakin kummuta oman väen mielistelystä.

Voiko luovan johtamisen ulkoistaa tai hoitaa talon ulkopuolinen? Varmasti. Moni sanoisi kyllä ehdottomasti ei. Silti kysymyshän on samaan aikaan laajasta osaamisesta, kokemuksesta, mutta myös kyvystä katsoa merkkiä ulkopuolisin silmin. Amerikassa ainakin Apple teki tai tekee brändiä talon ulkopuolella, Nike Digital ja RGA toimivat yhteisen yrityksen kautta.

Mieleni tekisi suositella asiakkailleni luovan johtajan palveluksia. Itseänikin tuollainen tehtävä kiinnostaisi. Pelkään kuitenkin asian organisoituvan väärällä tavalla. Hyvän tavoitteen kaatuvan valtapeleihin ja sisäiseen sekoilemiseen. Katsotaan mitä maailma tuo tullessaan. Varmaa on että asiakaskokemus, palvelut ja markkinointi hitsautuvat tulevina vuosina kokonaisuudeksi, joka vaatii poikkeuksellisen vahvaa osaamista ja johtajuutta asioiden kehittämiseen.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.