Yrittämisen menestystarina

17.12.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Yrittämisen menestystarina

Eilen pidettiin ensimmäinen Digitalistien avoin yrittäjävalmennus, muotoilupäivä. Tilaisuus muistutti kirjaamaan omat teesini yrittämisen ongelmista ja ratkaisuista niihin. Menestyvä yrittäjä ei jätä yrityksen tulevaisuutta sattuman varaan. Parhaat venyvät hoitamaan niin yrityskulttuurin, strategian, toimintamallin kuin tuotteen, jakelun, myynnin ja markkinoinninkin.

Kaivelemalla Suomen menestyvimpiä yrityksiä huomaa niiden useimmiten olevan erinomaisen hyviä useammassakin asiassa. Ulkoistamisessa, asiantuntipalveluiden käytössä, fokusoitumisessa omaan tekemiseensä ja kilpailuedun luomisessa.

Suurin harha yrittäjillä on kysyntä. Kuulen usein yrittäjien sanovan tekevänsä niin hyvää työtä, että menestys synnyttää kysyntää. Näin ei valitettavasti välttämättä tapahdu ollenkaan. Yritys on yhtä hyvä kuin sen viimeinen single. Jokainen asiakas on hankittava kovalla työllä uudestaan ja asiakkuuksia on puolustettava. Kysyntä on piilevää ja aktiivisimmat myyjät hakevat kaupat.

Yrittäjät epäonnistuvat, koska eivät ymmärrä mitä heidän menestysreseptistään puuttuu. Yrittäjiksi hakeutuvat itseensä uskovat ihmiset, jotka innostuvat omasta yrittämisestään, ideastaan eivätkä välttämättä hallitse koko liikkeenjohdon kirjavaa kenttää. Markkinointi, myynti tai itse asiassa koko palvelu tai tuote jää tekemättä. Huomio tempautuu yrittäjän kannalta mukaviin, mutta yrityksen kannalta toisarvoisiin asioihin. Oikeat asiat jäävät tekemättä.

Yritän kannustaa yrittäjiä muotoilemaan ajatuksiaan ja yrityksiään kattavan suunnitelman avulla. Kirkas strategia yhdistetään toimintamalliin sekä myyntiin & markkinointiin. Väliä ei ole sillä mitkä kaikki asiakohdat ovat selvillä, vaan kuinka hyviä ne ovat. Eri osa-alueiden kehittäminen vaatii jatkuvaa vertailua eri yritysten kesken, kehittämistä ja ulkopuolisten apua.

Kirjatusta ja elävästä 1080°-suunnitelmasta on apua myös yrittäjän jaksamisessa. Jatkuvan muutoksen ja paineen alla on hyvä muistuttaa itseään mitä olikaan tekemässä. Rakas suunnitelma tavoitteineen auttaa keskittymään ja heikolla hetkellä siihen on hyvä palata. Versioimalla voittavaa suunnitelmaa se kehittyy paremmaksi ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

Olen itse yrittänyt elää kuten opetan. Suunnittelen jatkuvasti sekä Rooman & Digitalistin tulevaa. Ensi vuosi ja pidempikin aikaväli alkaa olla aika kirkkaana mielessä. Samoin kilpailuedut, toimintamallit, palvelut, myynti ja markkinointi. Kaikki ei ole valmista, hyvä suunnitelmahan on tekemistä vaille, mutta erinomaiset lähtökohdat on vuoteen 2014 käsillä.

Ja työkalut löytyy tästä http://www.slideshare.net/VilleTolvanen/1080-business-model

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Torsti Tenhunen
2013-12-17 09:12:08

Ville, työkalusi on perusteellinen ja tietyssä elinkaaren vaiheessa erinomainen. Mutta aloittavalle yrittäjälle työkalusi on liian perusteellinen ja paperinmakuinen. Lisäksi se sopii paremmin palveluyritykselle kuin tuoteyritykselle. Minulla on ehdotus - tehdään yhdessä vielä parempi. Luulen että voisimme KoppiCatchin kokemuksella ja osaamisella auttaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2014-01-07 10:12:31

Tästä täytyy Torsti vielä todeta että kysymyshän työkalussa on ajatusmallista ja sen muokkaamisesta tilanteeseen ja vauhtiin sopivaksi. Jännittänä ovat yrittäjät kokeneet muotoilupäivät ja yhteistyön! paperinmakua on vaikeaa allekirjoittaneeseen liittää. V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommi Hermunen
2013-12-17 10:28:10

Ville - tykkään tavastasi ajatella!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-17 16:59:32

Torsti, tämä sopii mainiosti! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.