Provosointi

14.12.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Provosointi

Provosointi on hyvä tapa houkutella ihmisiä ja yrityksiä muutokseen. Ajattelen usein ihmisten heräämisen, innostumisen ja uuden mahdollisuuden näkemisen vaativan intohimoista uskoa välillä olemattomaankin.

Maailmassa on aivan liikaa asioita. Siksi tuntuu, että ilman hyvää provosointia uudet mahdollisuudet menevät ainakin yritysjohdolta täysin ohi. Sanonkin usein ylimmän johdon ohittavan kaikki bussia pienemmät törmäykset. Siksi provosointi tekee idealle saman kuin Marshall sähkökitaralle. Varmistaa idean tuntuvan munuaisissa asti.

Mielessäni ideoita pitää myydä ja välittää samalla herkkyydellä, jolla Toni Wirtanen tai Dave Grohl käskevät kitaroita välittämään tunteita. Idean myynnissä on vähän samaa taikaa kuin elävässä musiikissakin. Parhaat Brucet ja Bonot laittavat koko stadionin hytkymään omasta intohimosta lähtevästä kommunikaatiosta.

Provosoidun itsekin helposti. Minut on kohtuullisen helppo saada ärsyyntymään tai innostumaan uudesta. Intohimo, tunteen ja innostuminen aiheuttavat cocktailin, jossa menee turhat, laskelmoidut, hyvät ja yleiset asiat sekaisin. Tunne ottaa vallan ja tunteista saattaa olla valitettavan lyhyt matka vääriin sanoihin.

Osa ihmisistä pitää provosointia täysin turhana asiana. Kehittämisen kuulemma onnistuvan paremmin silittelemällä. En ole koskaan nähnyt minkään uuden syntyvän ilman intohimoa, erimielisyyttä, keskustelua, mielipiteitä ja yhteistä halua synnyttää parempaa. Hyvää sparrausta ja provosointia tarvitaan. Provokaatioita ei oikein mihinkään.

Provosointi sotketaan usein ärsyttämiseen, oikeassa olemiseen tai omien asioiden pakkomyyntiin. Olen asiasta täysin eri mieltä. Provosointi on osa konstruktiivistä ajattelua, jossa vastaanottajalle jätetään paljon tilaa muodostaa itse mielipiteensä asiasta. Enhän minä eikä kukaan mukaan pysty päättämään muiden tunteita tai ajatuksia. Provosoimalla saadaan myös tunteita ajatusten tueksi. Miltä uusi tuntuu? Voittaisimmeko muutoksen pelon ja ryhtyisimme kokeilemaan uutta? Mitä saisimme uudella aikaiseksi? Pieni provosointi päivässä pitää tappiot loitolla.

Rakastan ihmisiä, jotka provosoivat omalla brändillään jatkuvasti julkisesti. Donner, Oksanen, Röyhkä, Cheek, Enbuske, Alizad, Sarasvuo, ja moni muu. Ilman heitä elämä olisi todella tylsää. Iso käsi hyvälle provosoinnille!

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Tommi Hermunen
2013-12-14 12:08:16

"Provosointi sotketaan usein ärsyttämiseen, oikeassa olemiseen tai omien asioiden pakkomyyntiin. Olen asiasta täysin eri mieltä."

Minä olen asiasta täysin eri mieltä.

Nyt mennään jo psykologisen semantiikan puolelle. Ärsyttäminen on ärsykkeen synnyttämistä. Ärsyke on aistinvarainen kokemus. Ärsyke voi olla pieni tai suuri, lempeä tai raivostuttava, kuten pilvenvarjo poskella tai avokämmen poskella.

Provosointi on aina ärsyttämistä, eli ärsykkeen synnyttämistä. Oikeassa olemisen tai omien asioiden pakkomyynnin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, ellei ärsyttäjä itse niin halua. Omien asioiden pakkomyynti ei ole vain ärsyttävää, se on myös ympäristölle vaarallista.

Ympäristölle vaarallinen - miljöfarlig.
Ärsyttävä - irriterande.
Tvättas separat.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Peter Pankakoski
2013-12-15 05:40:39

Tismalleen samaa mieltä Tommi Hermusen kanssa! Hyvä Tommi! Juuri tätä me kaivataan!

Hyvä esimerkki siitä, että joka v:n kerta kun Tolvasen persettä ei nuolla pää hänen pakaroiden välissä, niin äijä on hiljaa ja puhisee pää punaisena jossain nurkassa. Tämä kirjoitus selvästi siis provosoi herra Tolvasta, johon hän reagoi hiljaisuudella. Tolvanen "näpäytti" olemalla vastaamatta. Hän haluaa viestiä ulkomaailmalle "tämä ei ansaitse kommenttiani". Vaikka totuus on, että Tolvanen menettää yöunensakin siitä kun joku kertoo hänen omasta "totuudestaan" poikkeavan mielipiteen.

Tälle tyhjän tyrkyttämiselle ja wannabeviisastelulle olisi saatava loppu. Maailmassa on aivan liikaa tällaisia Tolvasen tapaisia sirkuspellejä, jotka erityisesti näin joulun alla intoutuvat "herkistelemään" ja kuvittelevat olevansa viisaita miehiä joita Suomi kaipaa.

Kunpa Tolvanenkin tekisi jotakin hyödyllistä energiallaan, eikä haaskaisi sitä mielisairaiden kirjoituksien tekemiseen ja tuhoutuneena syntyneistä ideoista puuskuttamiseen. Onhan se hienoa että on digitalist-tarra profiilikuvan edessä tai digitalist-viiri Hopeasompa-lusikan vieressä kirjahyllyssä, mutta missä se vaikutus on? Miten maailmamme on muuttunut näiden klownien vetämän sirkuksen johdosta? Ei mitenkään. Ei Tolvanen ainoa ole, näitä on muitakin, tässä pari esimerkkiä

Kova uho oli päällä, että joka viikko tulee jotain mahtavaa kuratoitua dataa: https://twitter.com/digibusters Mitä tuli? Ei mitään. Seuraajia muutama sata. Ketään ei kiinnosta. jos digitalisteilla on joukoissaan "Suomen parhaat asiantuntijat" vähän joka alalta, niin miksi he eivät tee tästä digibusterista menestystä yhdessä yössä?

Kaveri sai ilmaisen mainoksen Hesariin, jonka hän mogasi: https://twitter.com/iloveespoo 54 seuraajaa. Miksi edes ne sadat ja sadat tai tuhannet "digitalistit" eivä supporttaa poikaansa ja seuraa häntä - vaikka teepaitaa eivät tilaisikaan?

Luusereita koko remmi. Mutta silti hyvää joulua Ville, Vänni, Sofia ja Nysse. Chillatkaa hyvät ihmiset jouluna ja miettikää oletteko työntekijöitä vai yrittäjiä. Näillä on vissi ero.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommi Hermunen
2013-12-16 10:09:04

Moikka Peter,

En nyt tarkoittanut ihan tuotakaan. Mielestäni Suomessa on liian vähän niitä, jotka uskaltavat olla omalla naamallaan jotain mieltä asioista. Ville tekee hyvää työtä nostamalla asioita keskusteluun.

Halusin sanoa, että provosointi on ärsyttämistä, mutta ettei ärsyttäminen ole paha asia. Jos ei ärsytä ketään, on tehnyt jotain väärin. Silloin ei kannata edes yrittää, sanan kummassakaan merkityksessä.

Sen sijaan että olisin leimannut Villen ärsyttäväksi, toivoin häntä olemaan vieläkin ärsyttävämpi. Kirjoituksen perusajatus oli hyvä, mutta tuntuu, kuin Ville varoisi vieläkin sanojaan. Voin toki olla väärässä.

Olen Peter kanssasi ainakin yhdestä asiasta täysin eri mieltä:
"Juuri tätä me kaivataan!"

Tulkintasi siitä, että haluaisin hiljentää vaihtoehtoisia ratkaisua ehdottavat henkilöt, oli väärä. Sellaista me emme kaipaa. Vaihtoehtoisia ratkaisuja täytyy pystyä ehdottamaan. Se, että kirjoitat Villen blogiin kommentteja perseen nuolemisesta on sama, kuin kirjoittaisit Cheekin youtube-videoon kommentin "homo".

Ville, lippu korkealle! Vaikka sitten Digitalist pöytäviiri, jos ei muuta ole käsillä ;)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Perttu Seppälä
2013-12-16 10:29:55

Hei Peter Pankakoski,
Nasevaa ja provosoivaa vastinetta! Olisin halunnut seurata tuotoksiasi lisää. En kuitenkaan löytänyt sinua verkosta ollenkaan? Oletko kirjoittanut varmasti nimesi oikein?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Raido H.
2013-12-16 12:57:01

"Pieni provosointi päivässä pitää tappiot loitolla". Eli myönnät itsekin ettei "Mainstream":in kultaista keskitietä kulkevaa venettä kannata hirveästi keikutella. Ei ihme ettei ylin johto innostu hirveästi villeistä ideoista. Ja jos myynti- ja/tai kehitysjohtajan työkuvaan sellainen innostuminen ehkä kuuluukin niin aina löytyy tasapainottavana elimenä CFO. Tai viime kädessä henkilöstöjohtaja: muistuttamassa montako työntekijää yrityksessä oikein on.

"Provosointi" ja "provokaatio" ovat muuten synonyymejä. Siis: tarvitaanko sitä vai ei?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-16 13:54:10

Nimimerkillä kirjoittaminen on sellaista vastatuuleen kusemista. Oma aika palaa eikä kukaan kuuntele.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tommi Hermunen
2013-12-16 19:59:13

Lämmittää kuitenkin hetkellisesti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.