Kuluttaja johtaa verkkokauppaa

02.12.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kuluttaja johtaa verkkokauppaa

Seuraan suomalaisen kaupan ajatuksia liiketoiminnasta verkossa hyvinkin läheltä. Muutos on tunnistettu, uusia toimintamalleja etsitään ja ymmärrys verkosta paranee päivä päivältä. Hienoa kun saimme Citymarketin mukaan tarjoamaan elintarvikkeitakin verkosta. Hyvä avaus vaikka palvelusta huomaakin kiireen ohjaavan tekemistä.

Liiketoiminta verkossa on vasta pieni kasvava piste johtajan horisontissa. Merkittävän siitä tekee vauhti jolla digitalisoituminen nakertaa vanhoja rakenteita. Musiikki, media, matkailu ja moni muu liiketoiminta on yllätetty housut kintuissa. Dataliikenne –keskustelusta päätellen teleoperaattoritkin ovat yllättyneitä oman verkostonsa käytöstä. Verkko tulee ja tällä kertaa se on totta.

Yritysten johdon näyttää olevan vaikea ymmärtää, että digitalisoituminen on ennen kaikkea kuluttajien ostokäyttäytymisen, palveluiden käytön ja kaupan rakenteiden murros. Kuluttajat tankkaavat kovalla vauhdilla koteihinsa internet-yhteydessä olevia pelikonsoleita, televisioita, puhelimia ja tabletteja. Onko joku sitä mieltä, ettei niiden mahdollisuuksia oteta käyttöön tai hyödynnetä? Hyvät ja toimivat yhteydet lisäävät erilaisten palveluiden käyttöä huomattavasti. Uudet kuluttajat löytävät verkon mahdollisuudet päivittäin.

Kuluttaja on ovela ja vaikeasti ennustettava hahmo muuttuvassa kulutusympäristössä. Kuluttamisen valta siirtyy sohville. Jokaisella on sylissään tai taskussaan ostokäyttäytymisen optimointiin sopiva laite. Kaupalle on vaikea käsittää, ettei kaupoille lähdetä enää välttämättä fyysisesti ollenkaan. Pyörähdys Zalandossa, Henkkamaukassa, Verkkokaupassa tai Gigantissa riittää. Ei tarvi tuhlata kallista aikaansa parkkihalleissa. Usealla johtajalle tuntuu olevan vaikea hahmottaa, että jos ei ole mukana televisioiden harkintalistalla, ei sitten sitä kauppaakaan tahdo syntyä.

Kuluttajien ostokäyttäytyminen näyttäisi muuttuvan eniten juuri ostoprosessin alkupäässä. Mistä kannattaa ostaa, mihin hintaan saat mistäkin ja mistähän saisi heti mukaansa. Hyvät palvelut kuten Verkkokauppa.com vastaavat kaikkiin näihin kysymyksiin. Mitä muut ostavat, mitkä ovat arvostelumenestyksiä ja mistä myymälästä saat tuotteesi heti mukaan. Vertaa mielessäsi tätä kokemusta Prisman tai Citymarketin vastaaviin. Paljon on työtä edessä tulevillekin vuosille.

Kuluttajat näyttäisivät shoppailevan ja vertailevan asioita verkossa aktiivisesti. Todellinen kivijalan painajainen on se, ettei kauppakaduille tai –keskuksiin tule lähdettyä ollenkaan. Vielä pahempaa on hypistelevä Nespresson -maistelija, joka tilaakin sitten myös keittimen suoraan verkosta.

Jokainen yritys tarvitsee itselleen myös kivijalan verkossa. Se on paljon paljon muutakin kuin sähköinen jakelutie. Verkko on kultainen kaikille jotka tajuavat henkilökohtaisten ostoskanavien arvon. Hyvä kauppa kulkee taskussasi, palvelee henkilökohtaisesti verkostoissa ja toimittaa haluamallasi tavalla. Kaupan toimintaympäristö ei ole ollut koskaan näin kiinnostava ja uusia mahdollisuuksia täynnä. Nyt nähdään kenen liiketoimintamalli on toimivin.

ps. Ajatusharjoituksena mieti mistä ja miten sinä hankkisit seuraavan television. Mistä etsisit, ketä harkitsisit ja miten synnyttäisit päätöksesi.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Arhi Kivilahti (@ArhiKivilahti)
2013-12-02 10:09:31

Hyvä pointti, että liiketoiminta verkossa on pieni piste johdon horisontissa (tai tunnelissa). Se on juuri sitä. Toisaalta pian siitä voi muodostua lähestyvä juna.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikilla alueilla digi ei nakerra perusliiketoimintaa yhtä voimakkaasti. Digi ei siis ole patentti-ratkaisu kaikkeen.
Jopa verkkokauppa.com on loppujen lopuksi valtava kivijalka-ketju, jolla on paljon informaatiota verkkosivuillaan. Kivijalka on kuitenkin se mihin hekin pohjaavat menestyksensä, ei verkko.
Väittäisinkin, että kivijalan merkitys korostuu entisestään verkkokaupan kasvun myötä. Sen rooli muuttuu ja sijainti korostuu.
Siinä olen täysin samaa mieltä, että verkko on kultainen kaikille. Kultaisuuden pitää kuitenkin kummuta syvemmältä kuin itse teknologiasta. Miksi yritys on olemassa? Onko se tarjoamassa mahdollisimman paljon mahdollisimman halvalla vai onko se mahdollisesti avustamassa ihmisiä tekemään oikeita valintoja tai ehkä jotain aivan muuta? Näillä kaikilla vaihtoehdoilla verkon merkitys on erilainen.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-02 10:51:33

Kiitos Arhikommentista... Verkkokauppahan oli aluksi verkkokauppa. Kaikki menestyvät verkkokaupat muodostavat myös kivijalkoja. Varusteleka, Neutrauta, Yoox, jne. Varastoja on purettava ja ihmisiä palveltava. Tämä onnistuu kaikilta joilla on asiakassuhde kunnossa ja hyvä asiakaskokemus. Yksipuolisesti jakelevilla ja myyvillä tämä usein hakusessa... menestyvissä verkkokaupoissa näyttäisi myös oleva yhteisöllisiä piirteitä. Olen samaa mieltä kanssasi että digitalisoituminen uudistaa ennenkaikkea yrityksen kulttuuria ja strategiaa, aplikaatio on siinä sitten perässä. terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Arhi Kivilahti (@ArhiKivilahti)
2013-12-02 13:25:42

Verkkokaupan kehitys muistuttaa Searsin nousua postimyynnin pioneerina 1800-luvun lopulla (1888). He ravistelivat toden teolla kaupan rakenteita ja saman peruslogiikan päälle nyt Amazon ja muut verkkokauppiaat rakentavat.
Katalogin ("the Consumers Bible") menestyksen myötä yhtiö siirtyi tavaratalo-businekseen 1920-luvulla. Nyt he ovat samalla tavalla kuin muutkin uuden haasteen edessä.
Kaupan muutoksen aaltoja tulee ja parhaat säilyvät pidemmässä juoksussa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri
2013-12-03 15:48:31

Tänä päivänä mielestäni hyvin kummallinen ilmestys on Bauhaus. Kyseinen yritys ei juurikaan pidä alennusmyyntejä, ei asiakaskortteja, äärettömän tylsät ja jokseenkin informaatiottomat nettisivut, ei edes tietoja minkä merkkisiä tuotteita myyvät. Tulos ja liikevaihto näyttävät vain kasvavan vuosi vuodelta (lähde: Taloussanomat.fi). Onko selitys pelkästään imagossa ja tuotekirjossa?

Itse selailen suomalaisia ja ulkomaisia nettikauppoja pääasiassa uusista harrastusvälineistä haaveillessa. Jotkut nettikaupat ovat käsittämättömän suosittuja ottaen huomioon niiden äärettömän huonon laadun. Ilmeisesti laaja hintahaitari ajaa kuluttajia juuri sinne halvimpaan ja halvin ei näe tarpeelliseksi parantaa nettikauppaansa, koska nykyiselläkin pärjää riittävän hyvin. Ilmeisesti edullisen/halvan kaupan imagolla saa pidettyä riittävän määrän nykyisiä asiakkaita ja houkuteltua uusia. Toisaalta löytyy niitä helmiäkin, joilla on mahtavat nettikauppasivut hyvällä haulla ja selkeillä tuotesaatavuuksilla, höystettynä asiakkaiden tuotekommenteilla ja suhteellisen edullisilla hinnoilla. Suomalaiset nettikaupat näiden osalta ovat pääasiassa joko suhteellisen kalliita ja/tai kymmenen vuotta sitten tehtyjen näköisiä. Onneksi suomestakin löytyy muutamia valopilkkuja, mutta vain muutamia. Jos joku vielä uskaltaa tänä päivänä vedota suomalaisen nettikaupan nopeampaan toimitukseen tai parempaan reklamaatio-hoitoon, niin on mielestäni ajastaan reilusti jäljessä. Toivon, että kotimaiset nettikaupat saisivat parannettua asemaansa ulkomaisiin nähden.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-12-03 19:18:47

Minulle on piirtynyt Bauhausista kuva erittäin laajasta valikoimasta, agressiivisista hintatarjouksista ja kohtuullisen edullisesta hintatasosta. Bauhausiin on kiva mennä koska siellä on vaihtoehtoja. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Kalle Niemi (@kaheniem)
2014-07-28 09:33:23

Tämä artikkeli pureutui hyvin B2C-liiketoiminnan murrokseen, mutta näkisin että sama murros on esillä myös B2B-puolella, joskin siellä se tajutaan vielä hitaammin ja monella osa-alueella ollaan vielä B2C puolta pahasti jäljessä.

Kait siinä on sitten taustalla joku ajatus siitä, että kun yrityksenä myydään yritykselle (ei siis ihmisenä ihmiselle), niin eihän sen tarvitse olla hauskaa ja helppoa. Eikä ainakaan synnyttää minkäänlaisia tunteita, kun päätökset tehdään 100 % järjellä. Asiallista ja virallista. Sehän on työtä ja tulee näyttääkin työltä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.