Kuinka media vaikuttaisi verkossa?

30.11.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Kuinka media vaikuttaisi verkossa?

Internet on muodostumassa kovaa vauhtia ihmistenväliseksi verkostoksi. Selvitysten mukaan matkapuhelimiakaan ei tarvittu, eikä niiden maailmanlaajuista suosiota osattu ollenkaan ennustaa. Tekstiviestit räjäyttivät ihmisten välisen dataliikenteen matkapuhelinverkoissa. Sosiaalinen media on mielessäni osa samaa jatkumoa. Ihminen nauttii vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa ja viihtyy kun saa itse luoda ja vaikuttaa sisältöihin.

Sosiaalisuus muuttaa mediakenttää. Yrityksillä ja perinteisillä medioilla on selkeitä haasteita löytää paikkansa verkostoissa. Tuntuu hassulta kun ”Raisio seuraa sinua,” Twitterissä vaikka selvästihän siellä on joku ihminen, joka Raision puolesta nappia painaa. Samoin kummalliselta tuntuu kun kasvoton yritystili hoitaa asiakaspalvelua. Paljon hienompaa on tunnistaa vaikkapa Finnairin –viesteistä että Akuhan se siellä nyt rummuttaa. Toimitukselliset kasvot antavat viestille sielun.

Verkostot luovat perinteisille medioille uudenlaisia haasteita. Voisi väittää kuluttajien luomien verkostojen valvovan medioiden toimintaa. Räikeimmät toimitusten ylilyönnit arvioidaan ja puretaan auki nopeasti eri yhteisöissä. Moni kannustaa toimittajia ja päätoimittajia osallistumaan keskusteluun myös omasta tekemisestään. Olisi syytä pohtia, voisiko media avata toimituksensa ovet myös tulevien juttujen, lähetysten tai sisältöjen suunnitteluun? Miten fanijoukot, lukijat ja kriitikot valjastettaisiin entistäkin vahvemman mediakokemuksen luomiseen? Uusi aika vaatisi uusia asenteita toimituksissakin.

Lineaarisuus häviää mediakokemuksista. Kanavauskollisuus katoaa televisiosta, radiosta ja muistakin virtamedioista. Taksikuskikin sanoi kaiken menevän kotona levyllä ja koko perheen sieltä poimivan sopivia nautintoja maun ja tilanteen mukaan. Useat radio-ohjelmat on noukittavissa jälkeenpäin mikäli varsinaisen lähetyksen sattuu missaamaan. Some suodattaa parhaat jutut ja jakelee ne tehokkaasti eteenpäin. Koitapa sunnuntain Hesarin lukemista Twitter kautta. Saat parhaat palat suodatettuna ja kommentoituna eteesi varsin kätevästi. Moni noukkii rusinat pullasta ja luottaa omaan verkostoonsa etäistä tai suljettua toimitusta enemmän.

Menestyvän median on opittava kytkemään kulutuspisteitä toisiinsa. Mitä huomenna tai seuraavaksi tapahtuu on vähintään yhtä tärkeää kuin tämänkin aamun uutiset, vitsit tai viestit maailmalta. Eteenpäin katsova media linkittää juttuja sarjoihin, muodostaa kanaville verkostomaisia sisältötahroja ja palvelee hetkeä ja tulevaa. Amerikassa mediat hehkuttavatkin aina tulevia kohtaamisia urheilussa eivätkä eilisen ottelun tuloksia. Kiinnostavampaa on se, mihin ollaan matkalla, eikä miten ottelut päättyivät eilen.

Täydellinen avoimuus, median uudelleen rytmittäminen ja eri kanavien kytkentä vaikutustahroiksi näyttäisi olevan vahvin tapa vaikuttaa verkossa ja verkostoissa. Ajatus lineaarisesta sisällöntuotannosta eri alustoille johtaa romukoppaan. Verkostojen kuningas on kuluttaja, joka poimii sisältöjä tilanteiden ja tarpeidensa mukaisesti. Vahvimmat ohjelma- ja sisältöbrändit pöllivät ja luovat parhaat mediakokemukset.

Lisää aiheesta myös https://www.villetolvanen.com/2013/06/13/journalismin-tulevaisuus-sharingiscaring/ ja https://www.villetolvanen.com/2013/04/24/miksi-kaikki-radiot-ovat-samanlaisia/ sekä https://www.villetolvanen.com/2012/10/14/median-tulevaisuus/

 

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Olli Manninen
2013-11-30 09:30:32

Oivaltava kirjoitus. Jonkin verran media jo osallistaa yhteisöjään ideoimaan juttuja, mutta enemmän joukkoistamista juttujen kehittämisessä saisi olla. Luultavasti kyse on vallasta. Median vanhoillinen koulukunta haluaa edelleen olla muuri ja suodatin sisältöjen ja lukijoiden välissä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-11-30 09:31:24

Arvioin mielessäni että suurin osa medioiden toimituksessa on oikeastaan verkostojen ulkopuolella, suljettuja. yksin kylmässä, eilisessä. ... V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.