Anna joulupukki neliveto kaikille

21.11.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Anna joulupukki neliveto kaikille

Tänä vuonna kirjoitan sinulle kaikkien yritysjohtajien puolesta. Vie heille vähintäänkin neliveto. Tiedän, toive kuulostaa kummalliselta, kun se sisältää sekä muutosta että osaamista, mutta olisiko joulu kultaisin tälläisten arvopohjaisten lahjojen avulla?

Jos jotakin yrityksille ja asiakkailleni toivon, se on oivallusta kaupallisen johtamisen merkityksestä. Arki kyllä täyttyy askareiden ohjaamisesta eikä moni saa hetkenkään rauhaa ilman jatkuvia osumia tuulettimeen. Kuinkahan moni toimitusjohtaja toimii yrityksensä korjausmiehenä ja henkilöstöjohtamisen varaventtiilinä? Joulupukkikin tietää, että toimitusjohtajan tehtävä on toteuttaa strategiaa, johtaa yrityksen toimintaa ja tulevaisuutta. Mitä siitä tulee jos johto koko ajan sinkoilee tulipalojen perässä? Tasapainoista johtamista tarvitaan. Kasvuyrityksen johtaminen vaatii lentotaitoja.

Johtamisen neliveto on parempi ja tehokkaampi kuin haravajärjestelmä lotossa.

Silti siinä on kysymys vähän samasta asiasta. Pitkällä aikavälillä todennäköisyys menestyä ja onnistua paranee huomattavasti. Neliveto tarkoittaa ammattimaista kaupallista johtamista. Neliveto tarkoittaa yrityksen kaupallista osaamista. Neliveto tarkoittaa yrityksen brändin, myynnin, asiakaskokemuksen ja tukipalvelujen jatkuvaa intohimoista kehittämistä. Neliveto tuottaa yritykseen arvoa. Wikipedia sanoo nelivedosta:

Neliveto tarkoittaa moottoriajoneuvossa vetotapaa, jossa kaikki neljä pyörää vetävät. Toisin sanoen esimerkiksi auton moottorin tuottamalla voimalla pyöritetään yhtä aikaa kaikkia auton renkaita. Nelivedosta käytetään muun muassa termejä4WD (engl. four-wheel drive), 4×4 (engl. four by four) ja AWD (engl. all-wheel drive).

Nelivedon pääasiallinen tehtävä on perinteisesti ollut pitokyvyn parantaminen liukkailla alustoilla ja näin parantaa auton etenemiskykyä. Tähän liittyy tietty nyrkkisääntö: mitä enemmän autossa on vetäviä pyöriä, sen parempi etenemiskyky sillä on.

Nelivedon alkuperäinen idea on antaa parempaa pitokykyä markkinasta olosuhteiden vaihtuessa. Juuri tästä hyvässä brändissä on kysymys. Nokian brändi oli niin vahva että varsinkin yritykset tilasivat Suomessa N-sarjan puhelimia vaikka osa niistä olisi selkeästi saanut jäädä kaupan hyllylle. Hyvä brändi suojasi Nokian markkinaosuutta jo ennen romahduksen alkua.

Hyvä brändi ei synny hetkessä.

Siksi sinun on laitettava heti markkinointi kuntoon. Älä selittele vaan laita asiat paikalleen. Sinulla on vahva brändi vasta sitten kun saat sille markkina-arvoa tai joku muu haluaa sen.

Myynti voi onnistua tai kauppa käydä, mutta tehtäväsi on rakentaa jatkuvasti avointa ja tehokasta myynti- ja markkinointikulttuuria. On aivan sama kuka BMW:n avaimet autokaupassa luovuttaa, sillä tavara on myyty kauan ennen kuluttajan astumista liikkeeseen. Irrallinen myyntiorgnisaatio vanhentuvilla opeilla on vaarallinen asia. Lopeta myynnin johtaminen ja ryhdy johtamaan myyjiä.

Johtajalla on oltava voimia laittaa yrityksen asiakaskokemus kuntoon. Organisaatio ei voi itsenäisesti päättää, miten asiakkaitaan palvelee. Vanhat asiakkaat, heidän suosituksensa ja onnistumisen arjessa määrittelevät sekä henkilökohtaisen että yrityksen tulevaisuuden.

Et tiedä miten pitkälle epäonnistuminen kaikuu.

Koko yrityksesi maine ja tulevaisuus on vaarassa. Miltä tuntuu olla palavan lautan johtaja? Sitäkö varten itsesi uhrasit urasi ja yrityksesi puolesta?

Yrityksesi on jatkuvasti kehityttävä. Tämä ei tarkoita pelkästään myyntiä, kasvua, liikevaihtoa tai tulosta. Yrityksesi on kasvettava kulttuurissa, osaamisessa, toimintamalleissa ja tekemisessä koko ajan markkinnan ja asiakkuuksien edellä. Kuinka moni Suomessa menetti Nokian alihankintaa tai osuutensa Ikealle? Miten niin sinä pärjäät ensi vuonna? Missä markkinasi on kolmen vuoden kuluttua.

VAIN järjestelmällinen ja aktiivinen kehittäminen voi tuottaa tuloksia.

En epäröi pyytää joulupukkia suomalaisten yritysten avuksi. Niin vaikeaa tuntuu tasapainoisen ja lineaarisen kaupallisen johtamisen tekeminen olevan. Ei jätetä toimitusjohtajaa yksin asian kanssa. Jokainen yrityskin on yhteisö, joka yhteen pelatessaan on enemmän kuin yksikään yksinään. Tämä lienee insinöörillekin selvä asia nelivedon ideasta.

Jos pidit tästä, niin saattaisit tykätä myös tästä https://www.villetolvanen.com/2011/12/30/myynnin-banaanivaltio/

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.