Metropoli 2020

10.11.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Metropoli 2020

Helsinki, Vantaa ja Espoo on yhdistettävä. Suomi ansaitsee oman metropolinsa kilpailemaan kansainvälisestä huomiosta, investoinneista, työpaikoista ja turismista. Siirrymme tuotantotaloudesta palvelukulttuuriin ja yrittäjätalouteen jossa peliyhtiöt, käsityöläiset ja muut itsensä elättävät ansaitsevat toiminnalleen henkeäsalpaavan näyttämön maailman katolla, Itämeren tiukassa syleilyssä.

Saarivaltiollamme on edessään halutessamme loistava tulevaisuus. Kannattaa tutustua erilaisiin visioihin vuosikymmenen lopun pääkaupungistamme. Lentoliikenteemme lähes kaksinkertaistuu, lentokentän alue paisunee samalla pikkukaupungiksi, kaupunkeihin suunnitellaan uusia asuinalueita, rautateitä, merkittäviä rakennuksia ja kymmeniä- tai satojatuhansia uusia asukkaita. Monelle uuden rakentaminen on välitön uhka elämän ja saavutettujen etujen menettämiseen. Isossa kuvassa kilpailemme kuitenkin hyvinvoinnista kaikkien muiden maailman kaupunkien kanssa. Siksi on mietittävä miten tuotamme lisää hyvinvointia ja ylläpidämme hyvinvointiyhteiskunnan luoman luksustason palvelutarjonnan.

Haluaisin rakentaa Metropoli2020-ajatusta pilvipalveluna verkkoon. Olisi hienoa kerätä yhteen osoitteeseen ajatuksia tulevaisuuden pääkaupungista, linkittää erilaisia hankkeita kokonaisvisioksi ja julkaista erilaisia näkemyksiä kehittämisestä. Kokonaiskuva voisi vähentää yksittäisten hankkeiden vastustusta ja lisätä uskoamme menestyviin suomalaisiin? Samalla voisimme verrata hankkeiden uskottavuutta ja järkevyyttä muullaa maailmalla nähtyihin visioihin. Yhdessä voisimme olla enemmän tässäkin asiassa.

En ole törmännyt hyvään hajautettujen ideoiden visualisoimiseen kykenevään ohjelmistoon. Löytyisiköhän jostain valmis sellainen?  En ole varma olisiko itselläni aikaa toimia palvelun julkaisijana. Löytyisiköhän jostain hankkeelle puuhanainen tai -mies? Haluaisko joku uhrautua uuden metropolin rakentamiseen? Olympialaisetkin Suomessa ovat hieno visio, mutta mielestäni metropoli2020 rakennetaan ihan asukas, yrittäjä, yritys ja rakennus kerrallaan. Meillä on tässäkin asiassa itsellämme kaikki menestyksen avaimet. Tarvitaan vain riittävästi legoja, visiota ja tahtoa tehdä siitä totta. En näe ajatuksessa mitään haitallista, esteitä ja vastustusta kylläkin. Mitä jos aloittaisimme keskustelun asiasta? Hyvistä jutuista tahtoo syntyä vahvoja ideoita. Ideoista syntyy suunnitelmia ja hyvillä suunnitelmilla on taipumus toteutua.

Kuka laittaisi kanssani ensimmäisen kiven liikkeelle? 

#V 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Ville Tolvanen
2013-11-10 11:53:54

http://fi.wikipedia.org/wiki/Metropolialue

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-11-10 15:51:48

Asiasta syntyi jo pientä keskutelua Twitterissä #metropoli2020 tunnuksella. Varasin myös varalta metropoli2020-osoitteen. Pertti Korhonen kommentoi ideaa seuraavilla sanoilla:

Hienoa Ville! pari konkreettista hanketta listalle:
- hiilikasat pois Helsingistä ja Espoosta ja tilalle vähiiliset energiaratkaisut
- metron kehittäminen kunnolliseksi tynkämetro-pisararata ja muun silpuksi sijasta

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-11-11 07:34:08

Meidän asukkaidenhan tämä kivi on laitettava pyörimään, koska poliitikoilla ja virkamiehillä ei ole siihen kykyä, tahtoa tai halua yhdessä tehdä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-11-11 07:45:31

Mika Helenius kommentoi Linkedinissä: "Brändin rakentaminen on aivan eri asia kun kunnallinen suuruden hulluutta tavoitteleva poliittinen Metropolihanke. Ymmärrän näkökulman Ville, mutta brädi ei ole politiikasta kiinni vaan toimijoista ja kyvystämme luoda brändiä yhdessä, joka sekuntti, minuutti, päivä ja kuukausi. Ihmiset, organisaatiot, kultuuri, tapahtumat, toiminta ja yritykset luovat brädin - ei politiikka. "

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mika Patrakka
2013-11-12 14:59:04

Hyvä aihe ja olen samaa mieltä kommentoijien kanssa! Siksi twiittasinkin aiheeseen jokuaika sitten, että eduskuntaa ei kannata tähän sotkea. Eduskunnan rooliksi jääköön auttaminen resurssien hommaamiseen siten kun "asukkaat ja eri toimijat" sen tarpeen ovat määritelleet. Metropoli tänne pääkaupunkiseudulle tarvitaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jaana Pylvänen
2014-04-18 06:29:04

Olen mukana. Jos mielimme menestyä, on sisäinen kilpailu ja tiedonpanttaus lopetettava. Kilpailu on muualla kuin täällä peräpohjolassa ja tarvitsemme yhteisen yrittämisen ilmapiirin.

Pyrimme jo pk-seudulla jakamaan yrittäjyyden ja kasvuyrittäjyyden edistämiseksi kaikkea mahdollista tietoa, tilaisuuksia jne apua yrittäjyyttä miettiville ja jo tiiminsä sitouttaneille tai kasvuvaiheessa oleville (yhdessä yliopistot, incubaattorit, yrittäjäjärjestöt ja julkiset rahoittajat). Open.newcofactory.fi ja linkit yhteisöjen välillä alareunassa.

Minusta asiaa voidaan edistää tällä hetkellä erinomaisesti myös julkishallinnon kanssa (elinkeinojohtajat) kunhan ei turhaan oteta kuntaliitoksia mukaan keskusteluun. Juuri Korhosen mainitsemia konkreettisia tavoitteita tarvitaan.

Entäs verovapaa alue, jossa uudet yritykset alkaisivat maksaa veroa vasta kun osinkoa jaetaan?

Entä crowdsourcing, jossa kuka tahansa voi ehdottaa ongelmaa ratkaistavaksi, ja kuka tahansa voi ilmoittautua sen maksajaksi ja kuka tahansa voi ilmoittautua tekijäksi? Yhteisöissä on voimaa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.