Palkitaan yrittämisestä

12.09.2013 | Yrittäminen | Ville Tolvanen

Palkitaan yrittämisestä

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat yrittämiseen positiivisesti, mutta eivät halua itse yrittää. Vaarallista, työlästä ja hankalampaa kuin töissä käyminen. Tässä yksi esimerkki peikosta, jonka hyvinvointivaltio on saanut aikaiseksi. Peikosta kirjoitin artikkelissa meillä menee todella hyvin.

Innostun itse yrittämisestä, mutta pidän sitä enemmän rakenteellisena järjestelynä kuin elämäntapana. Saattaisin hyvin mennä töihinkin kunhan tietyt ehdot toteutuisivat. En näe minkäänlaista ongelmaa yrittää yritysten sisällä. Itse asiassa olen tehnyt paljon työtä yritysten sisäisten kasvuympäristöjen synnyttämisessä.

Miten yrittämisestä voitaisiin tehdä Suomelle kannattavampaa ja ihmisille kiinnostavampaa?

Yksinkertainen ajatus: Parannetaan yrittäjien eläke-etuja. Tehdään niistä parempia kuin työntekijöillä. Lasketaan vaikka yrittäjäeläkkeen tulovero Viron tasolle. Jos kerran tunnistamme, että yrittäminen sisältää riskejä, on työlästä, mutta kiehtovaa niin palkitaan yritysten synnyttämisestä, muiden palkkaamisesta ja riskin kantamisesta. Tehdään se siten että yrittäjän kannattaa tavoitella mahdollisimman suurta eläkepakettia. Saapahan sitten olla rauhassa jos sattuu olemaan hengissä.

Uskon siirtyvämme teollisesta yhteiskunnasta osaamisen, ihmisten, yritysten ja yrittäjien yhteiskuntaan. Yhä useammat ihmiset työllistävät itsensä yrittämällä yksin tai keksimällä itsellensä työpaikan. Tuotantotalouden suuryritysten merkitys hyvinvoinnissa vähenee. Tarvitsemme uusia ajatuksia kansalaisyhteiskunnan vauhdittamiseen.

Työaikalait, AY-liike ja keskustelu suomalaisesta työkulttuurista nojaavat liikaa 1900-luvun teolliseen yhteiskuntaan. Keksimme hyvinvointi-konseptin, joka tuli liian laiskaksi ja kalliiksi. Uutta vauhtia syntyy ajatuksia voitelemalla eikä tuhkaa levittelemällä. Koska nyt hyvät keinot ovat kalliit, kannattaa kokeille monenlaisia muutoksia samanaikaisesti. Rapatessa roiskuu varmasti ja hyvää syntyy empimistä enemmän.

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Aki Kiminki (@akikiminki)
2013-09-12 07:02:30

Asian ytimessä, Ville! Yrittäjyyteen kannustetaan kyllä juhlapuheissa mutta käytännön tasolla tuleekin monessa kohtaa esim. viranomaisilta märkää rättiä naamaan. Kun alkaa yrittäjäksi niin ottaa aina kohtalaisen henkilökohtaisen riskin ja lisäksi silloin putoaa aika tehokkaasti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle, siinä on aika omillaan. Ja mm. siihen kohtaan pitäisi juuri tätä kannustinta saada. Suomi kuitenkin pyörii yrittäjien toimesta.

Yrittäjiin suhtautumisessa esiintyy myös joitakin huvittavia stereotypioita ja suoranaista tietämättömyyttä, joita mediakin aktiivisesti viljelee, esim. yrittäjän saamat _verottomat_ osingot. Kuka muuten kertoisi medialle, että osinko on veroton vain jos ottaa jostain asiasta korvauksen "ilman kuittia"!

Lisääntynyt yrittäminen lisäisi myös innovaatioita ja liike-elämän dynamiikkaa, sillä "pakko on paras muusa". Ideoita, konsepteja, liiketoimintamalleja, verkostoja ja tiesi mitä huippua kyllä syntyisi - koska olisi pakko syntyä! Palkollisena moni tyytyy pelaamaan liian varman päälle ja silloin jää killer applicationit syntymättä...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-09-12 07:22:33

Yrittäjyydessä on sama ongelma kuin muussakin suomalaisessa asennekulttuurissa muutenkin: kaikki on kyllä sitä mieltä että hyvä homma, kunhan joku muu tekee sen. Yrittäjä voi vapaasti ottaa riskin, kunhan minun ei tarvitse, eikä sillä yrittäjänperkeleellä ole mitään asiaa tulla kyselemään minulta sosiaaliturvaa jos on paskasti firmaansa johtanut.
Vastaavasti jos naapurin ylimielinen kusipää-yrittäjä on pärjännyt hyvin, teen kaikkeni jotta sen osinkoja verotetaan raskaimman päälle, jotta korvaukseksi saan edes koston ihanan palkkion.

Fressiä on Ville ajatella että yrittämisestä saisi yrittämisestä eläke-etua, (SAK:ssa saadaan kyllä sydänkohtaus, mutta onhan siellä jengiä) uskon kuitenkin että aloittavan yrittäjän ongelmana ei ole eläkkeen saaminen vaan päivittäinen hengissäselviytyminen.
Rahoitus on useimpien bisneksien kulmakivi, ja siihen pitää luoda systeemi, jolla aloittava yrittäjä voi hyvällä liikeidealla daada rahaa, vaikka vielä ei takataskussa vakuuksia liikaa olekaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jukka Niemelä
2013-09-12 08:21:38

Ei lapsikaan opi syömään itse, jos mamma työntää silikonilusikkaa suuhun vielä rippikouluiässä. Rapatessa on roiskuttava. Heikoilla rantajäillä on kerran pudottava veteen ja täytettävä kumpparit jääkylmällä vedellä. Nakkikioskilla on auottava päätä ja otettava kerran turpaan. On kustava sähköpaimenpoikaan ja kiskottava kieltään irti jäisestä mattotelineestä. Yrittäjällä on mentävä päin helvettiä aina silloin tällöin. Liika paapominen ja curling-elämä, jossa tie tasoitetaan edessä joko kielloilla, rajoitteilla tai avokätisellä auttamisella, johtaa laiskuuteen. Se johtaa myös siihen, että tosi paikan edessä lamaantuu.

Muistelen pappani tarinaa siitä, kun hän palasi armeijasta 30-luvun alussa. Veljet olivat sillä välin myyneet rahapulassa kaikki työkalut. 15 vuotta myöhemmin sodasta palattuaan pirtti piti rakentaa sota-ajan ulkona lahonneista hirsistä. Siellä on tönö vieläkin mäen päällä ja vaja täynnä työkaluja - joista monet itse tehtyjä.

Yrittäminen on asenteesta kiinni. Ja vain siitä :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-09-12 08:23:52

Ostan Jukka täydellisesti

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Tuija Seipell
2013-09-13 07:42:30

Ei ylihuolehtivan yhteiskunnan keinoilla kannusteta yrittajia. Vain rohkeiden kannattaa yrittaa ja jos aina on oltava tukiverkko alla, sitten ei pida yrittaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

teppo
2013-09-25 16:43:52

Yrittäjyys sisältää aina riskin, se on totta - mutta miksi yrittäjäksi ryhtymällä "kriminalisoi" myös perheeseensä joka menettää Suomen käytännön mukaan myös sosiaaliturvansa? sitä en ymmärrä...
Suomi on kateellisten maa - ja virkamiesten maa... todellista tahtoa ja todellisia tekoja yrittäjyyteen kannustamisessa ei oikeasti ole, vain juhlapuheita vailla sisältöä. Tiedän miten yrittäjiin, varsinkin yksinyrittäjiin, suhtaudutaan, olen nähnyt urani varrella ns. pakkoyrittäjyyteen ajettuja jotka elävät köyhyysrajan alapuolella vailla apua ja sosiaalturvaa.
Suhtautuminen mm. Virossa yrittäjyyteen on paljon helpompaa, ja montaa työtä voi tehdä myös Virosta käsin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.