Elämä Nokian jälkeen

08.09.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Elämä Nokian jälkeen

Olipahan uutisviikko. Suomalaista taloushistoriaa suorana, rapakon takaa, annettuna, kerrottuna, kuvitettuna ja todennettuna. Pidän äärimäisen paljon sosiaalisen median kyvystä suodattaa, kuratoida, nostaa ja kiteyttää asioita. Tuhannet ihmiset yhdessä muodostavat aika tehokkaan uutiskoneen. Muutamassa tunnissa tiedossa oli informaatiota talon sisältä, ulkoa, Microsoftilta ja lukuisilta analyytikoilta. Hetkessä meistä kaikista kasvoi asiantuntijoita. Jokaisen mielipide onkin tärkeä. Vain jakamalla riittävä määrä erilaisia näkemyksiä pystymme kirkastamaan kokonaiskuvan.

Nokia-uutisen kaltainen tilanne on vaikea journalisteille. Noudattaako perinteistä tiedonvälittäjän roolia vai pyrkiäkö tuomaan oman näkemyksensä asiaan? Miten lähestyä asiaa jota tuhannet jo pureksivat? Mikä arvo on seuraavan päivän jutulla tai lehdellä? Kerrata vai kuratoida käytyä keskustelua? Siinäpä miettimistä maksumuurien taakse.

Julkaisin itse spontaanin ajatuksen RIP Nokia. Kirjasin sen itselleni muistoksi ja tarkoituksella sanoilla Rest In Peace. Nokian katoaminen kuluttajatuotteena on ollut väistämätöntä jo pidemmän aikaa. Juuri sehän meihin kollektiivisesti sattuu eniten.

Pölyn laskeudettua on kiinnostavaa keskittyä ”Nokian” jälkeiseen elämään. Tynkähän on kuin Sampo, joka sai paljon rahaa myytyään vanhan Postipankin tanskalaisille. Kassassa on rahaa ja Sampo porskuttaa. Ei tainnut nallen pisteet laskea onnistuneesta yrityskaupasta. Harhaudumme pohtimaan puhelimia ja E-Floppia jne. Katseen on syytä olla tulevissa sijoituksissa ja kasvussa. Nyt meni kannattamaton puhelinvalmistus, joilla on oli enää vähän sanottavaa suomalaiseen hyvinvointiin tai maailman markkinoille.

Voitetut rahat on aina sijoitettava uudestaan. Laiska raha vain menettää arvoaan. On todella vaikea uusia menestystarinoita. Hartwallit myivät oikeaan aikaan, mutteivät malttaneet olla palaamatta businekseen, nuoremmat Ehnroothit ovat yrittäneet rakentaa Tiimareista ja Turvatiimista uutta kivijalkaa suvun omistuksille. Sampo nurkkaa Nordeaa, mutta mihin ryhtyy Nokia? Elämme kiinnostavia aikoja.

Nokia-aalto oli hieno esimerkki kuinka tunteellisesti suhtaudumme meille tuttuihin ja tärkeisiin asioihin. Faktoilla ei ole väliä kun tuntuu pahalta ja hyppy tuntemattomaan pelottaa. Fakta on se että Nokia onnistui tekemään myös puhelimilla käsittämättömän pitkän menestykaaren, johon hyvin harva yritys on pystynyt. Muistellaanpa 90-luvun suuruksia Kodakia, Canonia, Sonya tai muita vastaavia. Ruotsalaisten Ericssonkin porsuttaa aivan mainiosti ilman päätelaitteita.

Meillä on nyt erinomainen valmius jakaa tietoa, käsitellä yhteistä maailmankuvaa ja kehittää uutta. Toivon Nokian järkytyksen synnyttävän paljon uusia ajatuksia. Seuraan kiinnostuneena kuinka Rovio rapautuu senioreiden karatessa perustamaan omia kasvutarinoitaan. Avasiko Rovio portit uudelle suomalaiselle menestysklusterille? Voisiko Roviosta spinnata 20 hyvää yritystä? Kestääkö Rovio itse teollistamien paineita? Tunne yrityksen sisällä täytyy olla vähintäänkin haastava. Pidetään peukut ja varpaat pystyssä.

Muistutetaan vielä kerran, että asiat ovat paremmin kuin koskaan. Korkealta on myös mahdollista Japanin tavoin pudota syvälle. Muutos ei lähde hallituksesta, yhteiskunnasta tai isoista yrityksistä. Muutos ja menestys kumpuavat jokaisesta suomalaisesta jotka laittavat itsensä niille alttiiksi. Kohtalo tottelee tekemistä ja meistä tulee juuri sitä mitä me yhdessä itsestämme rakennamme.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-09-09 20:28:27

Nokiassa merkittävää oli se, että se oli oikeastaan ensimmäinen onnistunut kuluttajamarkkinoille suunnattu tuotteistus. Nokian 90-luvun nousu oli valtava onnistuminen vaikka eväät eivät sitten loputtomiin riittäneetkään. Nokian alamäkeä taivastellessa kannattaisi siis samalla miettiä, eivätkö vaikkapa Fiskars ja Abloy ole vielä suurempia epäonnistujia kun eivät koskaan kansainvälisesti nousseet merkittäviksi tekijöiksi vaikka tuotteet oli toimivia? Mikä niissä meni pieleen?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-11 06:02:15

Tuossa on hyvä huomio ja selitys suomalaisten huonolle markkinointiosaamiselle. Eihän täällä yksinkertaisesti ole kasvanut sukupolvea joka osaa markkinoida maailmalle. Ruotsissa tai Tanskassa tilanne on aivan toisenlainen. Oikeastaan Nokian kaatuminen vasta osoitti suomalaisen kuluttajakaupan osaamisen kapeuden.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jari Sutinen
2013-09-10 08:12:42

On käsittämätöntä miten viime viikolla unohdettiin Nokian kehitys. Yhtiö on muuttunut koko historiansa ajan. Mutta kuka muistaa esimerkiksi TV:t ja merikaapelit? Kumisaappaat mainitaan aina vitsin varjolla. Nytkin kaikki tuijottivat pelkkiin puhelimiin. Viime aikojen tuottavin puhelin Nokialle oli IPhone. Taitaa olla sitä edelleenkin, koska patenttisalkku jäi sinne. Muuten kirjoituksessa mainitaan ensimmäisen digikameran tekijä. Ei sekään yhtiö siitä mitään hyötynyt. Haittasi aikanaan liikaa hyvin tuottavaa liiketoimintaa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-11 06:04:11

Loistava kommentti. Tämäkin on aivan totta. Lyhyt taloushistoriamme saa meidät aina elämään tässä hetkessä? Se mitä tänään on totta, eikä se mitä meille on tapahtunut kymmenen, viidenkymmen tai sadan vuoden aikana? Tarvitaan pitkäjänteisyyttä ymmärtämään talouden isot kuviot. Toisaalta kun Suomen taloushistoriassa rahaa on ollut ja tullut vähän, niin on ymmärrettävää miksi niin moni yrityksensä myy.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.