IDEA

06.09.2013 | Markkinointi | Ville Tolvanen

IDEA

Hyvä idea tekee yrityksestä, tuotteesta, palvelusta tai viestistä houkuttelevan. Kirjoitin aiemmin idean synnyttämisestä otsikolla idean anatomia. Ajattelin syventää aihetta kirjaamalla miten hyvää ideaa voi käyttää yritystoiminnan eri osa-alueilla.

Idea yritysnimessä kuvaa yrityksen toimintaa, tekee siitä erottuvan ja muistettavan. Miten rakennat hyvän idean yritysnimeen? Ohjeet millainen on hyvä nimi yritykselle löytyvät tästä. Hyvän yritysnimen valinnassa kannattaa olla rohkea.

Idea yrityksen visiossa tarkoittaa ettei yritys kirjaa itselleen edullisinta ja toiveikasta ”alan johtava ratkaisutoimittaja” koska kaikki yritykset haluavat olla parhaita eikä se synnytä asiasta keskustelua. Hyvä visio on inspiroiva, intohimoinen ja laittaa kuulijan sanomaan ”Kerro lisää, tai mitä tuo tarkoittaa?” Näin yritys saa aina luvan kertoa ajattelustaan enemmän.

Strategian idea tulisi olla rakentaa murroksellista kilpailuetua. Luovuus yrityksen strategiassa on perinteisessä ajattelussa myrkkyä, mutta kun strategian tehtävä olisi olla nimenomaan toiminnallinen suunnitelma yrityksen tavoitteiden saavuttamisesta, rohkea strategia tarjoaa yritykselle eväät selkeän kilpailuedun rakentamiseen.

Idea kommunikaatiossa on erottua puhumalla kohderyhmiä kiinnostavasta asiasta eikä itsestään. ”Toimitamme terästä asumiseen, elämiseen ja matkailuun” ei sisällä kohderyhmälle mitään kiinnostavaa tietoa. Sen sijaan ”Dedicated to people flow” on inspiroiva ajatus tulevaisuuden rakentamisesta ja liikkumisesta rakennuksien sisällä.

Jokaiseen yrityksen asiaan voi rakentaa idean. Olen sanonut että raha pilaa markkinoinnin, koska ryhdymme kuluttamaan rahaa esitteisiin, mainoksiin tai mediaan enemmän miettimättä. Parhaat ideat jäävät syntymättä. Jos miettisimme aina, miten markkinoisimme ilman rahaa, uskon että saavuttaisimme huomattavasti parempia ideoita.

Hyvä brändi ei tee mitään asiaa ilman hyvää ideaa. Seuraamalla aitoja brändiyrityksiä, huomaat kaiken olevan brändättyä ja hyvin ideoitua. Hyvän brändin johtaminen tarkoittaa mielestäni brändin mission välittämistä kohderyhmille useilla eri tavoilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritys voi antaa sidosryhmilleen kahvipaketin kunhan se ei ole Saludoa, oy yrityskahvia ab, vaan esimerkiksi ”hyvän päivän kahvia.” Tällä tavalla yritys välittää viestejä myös omasta toiminnastaan.

Digitalist Networkin idea on rakentaa verkosto, jonka käyttäjäkokemus etenee Lue-keskustele-kohtaa-kiinnostu-käynnistä. Moni on sanonut sen olevan epäselvä. Se ei mahdu perinteisiin laatikoihin yhteisöstä, mediasta, konsulttiverkostosta tai hautomosta. Sen idea on yhdistellä eri toimintoja yhteisen mission alle. Saa nähdä onnistuuko idea ja löydämmekö yhdessä asioita ja voisimmeko olla yhdessä enemmän.

Henkilökohtaisesti harmistun aina kun näen jonkun alittavan hyvän idean riman. Yrityksen lähettävän jotain sinnepäin huitaistua eteenpäin. Teen luonnollisesti kompromisseja monessa asiassa itsekin, mutta sytyn helposti haastamaan perinteistä ja pohtimaan parempaa. Ideointi ei koskaan saisi olla yksittäisen ihmisen monopoli, vaan asiallisesti johdettu prosessi, jolla ryhmä ihmisiä kirkastaa, oivaltaa, jalostaa ja kiteyttää loistavan idean. Ja vie sen perille.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jorma Lehtinen (@Notium)
2013-09-06 11:33:19

Tässä täydennettynä aiempi juttusi mäppinä linkkeineen: https://www.thinglink.com/scene/396335850364862465#tlsite

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.