Suunnittelun johtaminen

05.09.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Suunnittelun johtaminen

Hyvin harva yrityksessä toimiva johtaja ymmärtää suunnitteluprosessin johtamista. He usein kuvittelevat ostavansa suoritteita, vaikka todellisuudessa kysymys on huomiosta, ajattelusta, rakkaudesta, välittämisestä ja osaamisesta. Hyvät ostajat saavat hyviä juttuja ja huonoille tehdään mitä tahansa leivän edestä.

Suunnitelmia on hyvin erilaisia kuten visiot, strategiat, toimintasuunnitelmat, go-to-market mallit, markkinointistrategiat, luovat ideat jne. mutta kaikkiin niihin pätee lähes samat lainalaisuudet.

Luovilla ihmisillä on loistavia taitoija ja ideoita, mutta äärimmäisen harvoin kykyä arvioida idean onnistumista tai toimivuutta yrityksen arjessa. Monella konsultilla ei ole aidosti kokemusta yrityksen arjen johtamisesta tai haasteista. Miten henkilökohtaiset taidot saadaan palvelmaan hankkeen tarkoitusta?

Suunnitteluprosessin onnistumisen edellytykset luodaan prosessin alussa. Mitä aletaan tekemään? Hankkeiden onnistumiseksi asiantuntijapalveluita tarjoavissa yrityksissä on partnereita, strategiajohtajia, plannereita tai suunnittelujohtajia vastaamassa siitä mitä aloitetaan yrittämään. Heidän hartioillaan on usein myös yrityksen osaamisen johtaminen. Kirjoitin eilen otsikolla ”hyvää juuri nyt” ajankuvan hallinnan vastuusta.

Miten suunniteluprosessi ylittää odotukset? Luomalla samallla kartoittava ja poissulkeva prosessi, liittämällä hankkeeseen riittävä määrä aikaa, intohimoa ja talenttia. Aloittamalla ajattleu aivan tyhjältä pöydältä. Kaikki rajaukset suunnitteluprosessin alussa heikentävät hankkeen mahdollisuuksia yllättää positiivisesti. Hyvä suunnitteluprosessi etenee kuin panssarivaunu. Parhaat ideat syntyvät kun kohtaloa kommennetaan tekemällä.

Tärkeintä on pohtia mitä aletaan yrittämään. Sitten annetaan aikaa, rakkautta ja substraalia ja katso: ajatukset rupeaa syntymään. Kokenut suunnittelujohto osaa ruokkia tekijöidensä luovuutta. Paineistaminen auttaa luomaan parempia ideoita. Pakon edessä syntyy joskus lähes yhtähyviä ajatuksia kuin ajankin kanssa. Pakko on paras muusa.

Jokaisessa suunnitteluprosessissa tulisi olla seniori joka vastaa hankkeen substanssista. Olen nähnyt enemmän kuin paljon strategioita ilman ajatuksia, luovia konsepteja ilman järkeä tai asiakkaalle syötettyjä muka tärkeitä asioita, jotka eivät koskaan tule liittymään yhtään mihinkään. Tälläisiin tilanteisiin tarvitaan niin kokemusta, herkkyyttä kuin luottamustakin.

Olen pitkään johtanut suunnitteluprosesseja. Pohdin miten suunnitelun johtajana voisi kehittyä joka päivä. Yksi osa siitä on omien taitojen jatkuva kehittäminen. Ajattelumallit, työkalut, taidot kuten puhuminen, kirjoittaminen tai tuottavuus vievät osaamista eteenpäin. Kylmäharjoittelu tekee aina hyvää. En sattumalta ole kirjoittanut kymmeniä 2020-analyysejä eri yrityksille. Olen pitänyt mieleni virkeänä suomalaisen ankeuden rankkasateessa.

Suunnittelun johtaminen on kehittämisen osa-alue jota ei oikein ymmmärretä arvostaa. Se on kuitenkin välittäaine osaamisen ja monimutkaisten tarpeiden välissä. Hyvällä ja sitoutuvalla suunnitelujohtamisella tehdään tulosta. Suunnitelujohtaja hallitsee tilaajan odotuksia ja haastaa tekijät ylittämään itsensä. Alkemiaa, joka synnyttää ällistyttävän hyviä juttuja.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Harri K
2013-09-05 07:43:31

Totta puhut. Varsinkin toteamuksesi "Tälläisiin tilanteisiin tarvitaan niin kokemusta, herkkyyttä kuin luottamustakin" jää mieleen. :)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-09-05 09:34:19

Kiitos. Koen että tämä on yksi toiminnan osa-alue joka jää vaille selittämistä, avaamista ja yhteistä ymmärrystä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.