Ajattelumme rajat

26.08.2013 | Kasvu | Ville Tolvanen

Ajattelumme rajat

Asiakkaani ovat jälleen onnistuneet koulimaan ajatteluani. Kiitos siitä. Suurenmoista keskustelua, haastamista, pureskelua ja kirkastamisen tahtoa. Ainakin oma ajatteluni sai lisää eliksiiriä. Haluan jakaa sitä kanssanne.

Pohdin lähes päivittäin ”gappeja” loistavan ja keskinkertaisen tekemisen välillä. Miksi Op-Pohjola on rakentanut itsestään epämääräisen nimihelvetin vaikka Nordea ja Danske haastavat täysin monoliittisillä palvelukokemuksilla. Miksi Itella soittaa ja tuo, mutta jos et ole kotona, paketti onkin postissa? Semmosia juttuja päässäni tahtoo liikkua. Miksi Kesko hautaa suurimman voimavaransa plussan verkossa? Tai miksi peliyhtiöt luottavat pelkästään peliensä markkinapaikkoihin rakentamatta itse suoria kontakeja himopelaajiin.

Minun on aina välillä ymmärtää miksi keskivertaisuus tahtoo voittaa erityisesti suurimpien yhtiöiden kohdalla. Joku sanoikin viisaasti että viisaus ei konsernissa voita. Mutta sitten aina joskus onnistun pääsemään päättäjän pään sisään. Uuden luomisen valinnat ovat vaikeita ja asetelma rohkeille päätöksille lähes mahdoton. Päätökset alkavat saada ymmärrystä.

Ajatellaanpa seuraavalla tavalla. Pihallasi kasvaa vanha villiintynyt nurmikko. Se on vielä vihreä ja tuntuu mukavalta varpaiden välissä. Pyydät näkemystäni asiasta. Kerron että japanilainen kivipuutarha voisi nostaa kiinteistön arvoa, olla naapuruston hienoin ja näyttää erinomaisen hyvältä mummopuutarhan tilalla. Kysyt kuinka kauan uuden kasvuston juurtuminen kestää. Kerron että täysi kasvuvauhti saavutetaan vuodessa kahdessa. Voi tietenkin olla että joku menee pieleen eikä uusi piha onnistukkaan aivan täydellisesti.

Eiköhän oteta muutamat tässä ja pohdita asiaa. Ehkä tämä vanhakin kelpaa. Uuden kohtaaminen tuo epävarmuutta, joka on ihmismielelle selkeä uhka. Uhka poistuu kun pysytään vanhassa. Tässä lienee yksi selitys suomalaisten superhuonolle markkinoinnille. Aikaa ja kaistaa ei ole kun pelipöydässä tahtoo olla paljon suurempiakin asioita. Kansainvälistyminen, yrityskaupat ja saneeraukset. Kenellä siinä on aikaa henkilöstölle, laadulle tai digitalisoitumiselle? No ei kenelläkään.

Maailma ympärillämme muuttuu kuitenkin vaikeuksista huolimatta. Hyvän johtajan tehtävä tulisi olla tunnistaa oman ajattelunsa rajat eikä luottaa omaan intuitioon. Varmistelemalla ei koskaan ole synnytetty yhtään mitään uutta. Jokainen todellinen johtaja haaveilee merkkiteoista. Olisi vain ymmärrettävä että merkkiteot tapahtuvat juuri niissä epämukavissa tilanteissa. Pitäisi löytää kaistaa ja rohkeutta hypätä välillä vieraallekin alueelle.

Miten hyvän johtajan tulisi toimia? Kaistaa ei kaikeen riitä ja oma ajattelukin rakentaa rajoja. Parasta olisi palkata itsensä ympärille vaarallisia ajattelijoita. Ympäröidä itsensä erilaisilla ihmisillä, jotka tuovat päätöksentekoon uutta tietoa. Kuinka moni johtaja todella uskaltaa altistaa itsensä haastamiselle? No sekinhän menisi rohkeuden puolelle. Onneksi jyviäkin vielä akanoiden keskeltä löytyy.

Sain siis taas uutta tietoa omasta polustani. Haluan elää rohkeaa elämää ja taistella uusien ja odottamattomien haasteiden kanssa. Siksi minun on löydettävä rohkeita ihmisiä ja uusia yrittäjiä. Toivottavasti se onnistuu uuden verkostoni kautta. Aloitetaan jakamalla, välittämällä ja keskustelemalla. Katsotaan mihin yhteinen harhakuva osoittaa. Katsotaan ketkä uskaltavat lähteä retkelle mukaan. Tervetuloa joukkoon monipuoliseen. www.digitalistnetwork.com #Digitalist

ps. sain kerran asiakaspalautetta projektissa, jossa joku oli ollut sitä mieltä että konsultilla oli liikaa omia ajatuksia. En ottanut asiaa reklamaationa.

 

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Piirimyyja
2013-08-26 08:29:47

Rohkeat ottavat aina paikkansa. Aremmatkin uskaltautuvat tulemaan menestyksen tielle rohkeampien esimerkistä ja rohkaistuvat pikkuhiljaa tekemään omiakin valintoja.

Kohti suuria seikkailuja. Sharing is not scaring!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Terhi Majasalmi (@TerhiMajasalmi)
2013-08-26 08:39:57

Mukana ollaan, tottakai. Vaarallinen raha-ajattelija hmmm. Mieluummin toteuttaa vaarallisia ideoita etukäteen ennen kuin altistaa itsensä todelliselle vaaralle. Upeaa viikkoa!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-26 08:51:06

Voisimmepa järjestää työpajoja "haja-ajattelun ympärille." Jokainen haluava voisi tulla testaamaan oman ajattelunsa rajoja johtamisesta, kasvusta, kehittämisestä ja vaikkapa rahasta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Riina Jokinen
2013-08-26 08:50:12

Uuden puutarhan ajattelussa unohtuu myös se seikka, että muut puutarhan käyttäjät ja rakentajat oppisivat parhaat läksynsä rakentamisen matkasta. Mutta kukaan ei opi mitään vanhoista heinistä. Vanha kelpaa aina myös ympärillä olevalle maailmalle, sopivasti unohdettavaksi. On ilo aloittaa aamu tällaisella ajattelulla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-26 09:11:58

Totta! hyvin pistetty. Matka on määränpää ja sille olisi syytä rakentaa sopivia haasteita. Aina välillä on hyvä vaihtaa myös levyä ;) Mukavaa päivää!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Leo Pikkusaari
2013-08-26 10:34:10

Puhut täyttä asiaa jutussasi!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-26 10:50:35

Kiitos! "Olemme itse asettamiemme ajatusten rajojen vankeja!" #Breaktherules #Digitalist

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-08-26 11:09:19

Ville, mukana ajatuksessasi aivan täysillä. Olen realistinen optimisti. Se tarkoittaa sitä että otan riskejä mielelläni, koska koen itse että minulle se on ainoa mahdollinen reitti, en edes osaa olla ottamatta riskejä. Päivittäin. Olen koukussa. Mutta, olen myös realistinen, siis siten että kuinka lasken riski prosentin. Ja huom., useimmiten asiaan liittyy myös muita ihmisiä, en voi ottaa riskejä heitä kuulematta ja arvioimatta tilannetta sieltä käsin. Idea menee jotenkin näin, kun olen kerran oppinut polkemaan polkupyörällä, ja oikein mainiosti vielä kaiken lisäksi, niin jos näen edessäni kiiltävän moottoripyörän, mietin hetken, ja hyppään sen selkään, koska uskon että selviän siitä ja lopputulos toimii. Tiedän että voi olla että hieman "kompuroin" alussa, mutta tiedän että lopussa kiitos seisoo. Ja tämä kokemus siis koettu. Toisin sanoen, asian ydin lepää periaatteessa yhden sanan varassa, - action - ja jos en ole valmis siihen, piru minut periköön.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-26 11:24:37

Minua varmaan pidetään rohkeana ja hullurohkeanakin. Mutta ainakin yrittäjänä ja sijoittajan uskon enemmän työhön kuin onneen. Olen itseasiassa aika konservatiivinen ja inhoan sijoituksia joihin ei itse voi vaikuttaa (= kuten pörssi-indeksi jne.) Johdan taseen kautta talouttani ja pohdin vaihtoehtoisia investointeja lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Rahan laskeminen on tylsää, siksi henkinen ja sosiaalinen pääoma on noussut taseessa uusiksi parametreiksi.

Uskon ihmisen olevan uudistava hyvällä tai pahalla, se on ikäänkuin evoluution määrittelemä tosiasia. Meidän on vain tunnistettava se ja vahvimmat pelaajat heimossa.

päiviä! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lena Halén
2013-08-27 11:52:00

"Olisi vain ymmärrettävä että merkkiteot tapahtuvat juuri niissä epämukavissa tilanteissa."

Ah, niin totta. Epämukava tilanne on tavallisesti ihmiselle uusi tilanne. Miten motivoida ihmisiä menemään niihin epämukaviin tilanteisiin, joista suuria asioita tapahtuu? Hankkimalla vaarallisia ajattelijoita ympärilleen, jotka patistavat näihin tilanteisiin on yksi tapa. Mitä muita?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-28 06:31:58

Taitaa olla muuten myös niin että vasta historia paljastaa merkkiteot. Harva asia tuntuu historialliselta sitä tehtäessä... Mutta taatusti muistettavimmat ja mullistettavimmat asiat syntyvät tekemisestä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.