Miten media muuttuu digiaikana?

09.08.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Miten media muuttuu digiaikana?

Rakennan verkkoyhteisöä joka koostuu mediapalvelusta, tapahtumista, klubitoiminnasta sekä konsulttipalveluista. Samalla sitä voi luonehtia mediaksi, jossa ei ole varsinaista toimitusta, mainoksia eikä mediamyyntiä. Silti toiminnalla on aivan selvät toimintamallit ja ansaintalogiikka.

Olen pohtinut paljon median määritelmää digiaikana. Onko se kanava, solmukohta, palvelu vai samanmielisten käyttäjien yhteisö? Vastaus on varmasti kyllä. Toisaalta voisi kysyä pitääkö hyvän mediapalvelun olla kaikkea edellä mainittua pärjätäkseen digiaikana?

Olen huomaavinani mediatalojen kehittämisessä osittain urautunutta ajattelua. Uutta mediaa ajatellaan verkkolehtenä tai mediabrändin verkkopalveluna. Ajatukset lähtevät kultaisesta kolmiosta: toimitus, tilaajat ja mainostajat. Tulisiko meillä parempia ratkaisuja ilman näitä kaltereita?

Suodattaminen ja kuratointi näyttävät kiihtyvän kovaa vauhtia. Ampparit, Flipboard, Linkedin ja moni muu siivilöivät sopivaa sisältöä käyttäjille. Linkedin saa osalta käyttäjiltä isoja maksuja, ampparit elää trafiikilla ja Flipboard varmaankin kohdistetuilla mainoksilla. Kaikilta puuttuu joku perinteisen mediakolmion osa-alueista.

Olisiko niin että onnistumalla luomaan solmukohdan datavirtaan synnytät median? Olisiko niin että verkossa pitäisi pyrkiä jalostamaan kapeammille kohderyhmille tehokkaasti hyvä palveluita? Olisko niin että yhden brändin alla tehdäänkin paljon erilaisia liiketoimintoja?

Kirjoitin verkon ekosysteemeistä aiemmin ”miten internet muuttaa liiketoimintaasi” ja päätin itsekin kokeilla. Digitalist Network avautuu syys- lokakuussa ja pyrkii yhdistämään suomalaisia verkkopalveluiden osaajia, kehittäjiä, tilaajia ja omistajia yhteiseen foorumiin. Annetaan Tolvasen epäonnistua ja katsotaan sitten mitä asiasta voi oppia 😉 Eikös tämä ole juuri se suomalaisen kehittämisen asenne. Annetaan muiden onnistua tai epäonnistua ja katsotaan sitten onko mitään jäljellä. Media on toistaiseksi ollut lähes aina ainakin vähän myöhään liikkeellä.

Aika fiksua oli ruotsalaisilta jatkaa yrityksiä verkossa .com-kuplan jälkeenkin. Muistan elävästi kuin 2003 suomalaiset mediatalot käytännössä hylkäsivät verkon kehittämisen. No hard feelings mutta ehkäpä virheistä tulisi oppia. Nyt voisi etsiä ketterää kehittämisen kulttuuria mutta tehdä myös samalla nopeita ja riittävän isoja päätöksiä.

Kehittäminen lähtee kyseenalaistamisesta. Olisiko suomi24 teemabrändättyinä alakanavina vahvempi kuin yhtenä ryhmänä? Voisiko palvelusta irroittaa aiheita omiin domaineihin ja liitttää niihin uusia liiketomintamalleja? Uusia aika vaatii radikaaleja ajatuksia.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Jani Muhonen
2013-08-09 08:23:54

Mitäpä jos poistetaan sanavarastostamme media? Käytetään sen sijaan sellaisia sanoja kuin viesti ja sen jalostus, sisältö, kanavat, tarve ja tarkoitus. Onko tolvanen media?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-08-09 09:35:52

Jep Jani, ehkä media sanana on pelottava, kun se sisältää kaiken, eikä sitä voi oikein käsittää kun on kaikenmaailman mediataloja. Mitä mediatalo oikein tarkoittaa? Printin, radion ja töllön yhteenliittymää jolla on nettisivut. Ei mitään uutta linnunradalla. Ehkä isojen ongelmana on nähdä maailmaa mikrotasolla, jossa maailma oikeasti pyörii. Odotan mielenkiinnolla tulevaa...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-09 15:51:47

Moi.. Tässä on kipinää. Ehkäpä mediakenttä sirpaloituu ja "mediasta" tulee satoja jos ei tuhansia versioita? Sisällöt, kanavat ja logiikat taipuvat käyttäjäkunnan tarpeiden mukaisesti? #keeponrockinforthefreeworld

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-09 15:50:14

niin... kaikki on viestintää... tai vielä laajemmin kommunikaatiota? sanoja kuitenkin tarvitaan jatkossakin. onkohan ne vaan palveluita verkossa?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Heidi Lemmetyinen
2013-08-09 10:10:16

Eipä muuta, kuin että odotan todella suurella mielenkiinnolla Digitalist Networkin seuraavia askeleita! Kuulostaa mielenkiintoiselta konseptilta.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-09 15:53:16

No toivottavasti tässä ei liikaa hypetetä ;) ajatus on muhinut pitkään ja oli aika tehdä jotain käytännössä.. .halusin tuoda domainin ja vähän ajattelua ennakkoon. odotellaan kun koodit valmistuu. Syyskuussa LIVE. (+bileet..tuutko suomeen?)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Johanna Eiramo (@JonniKoo)
2013-08-09 13:55:51

Ihan pähkinöinä tästä ajattelusta. Kuumeisesti mietin jo kielipolitiikkaa: suomi (kotimarkkinat) vs. englanti (kasvumarkkinat). Tieto vs. näkemys. Ehdottomasti haluan mukaan - joko aloitetaan?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-09 15:54:57

Siistiä! olet ytimessä. moderni media voi olla tekijöiden ja kuluttajien ohjailema? eikö totta. unelmissa siintää yhteisöjä eri kielialueilla. Helsinki-Pietari-Istanbu-Shanghai... mutta yritetään nyt ensin suomessa. Jossain on varmasti onnistuttava ennenkuin liidellään ;) oppia karttuu varmasti.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-09 15:58:26

Mulla oli joskus sellainen ajatus että Ampparit.fi feedistä olis tehnyt kohderyhmämedioita. Esim. raha.com ja kaikkien medioiden talousuutiset? vahvempi kuin KL.fi ja jopa relevantimpi?! ja selkeä mainostajaryhmä taloudesta kiinnostuneille...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-08-10 09:25:20

Tämä on jotenkin sekavaa, itselleni joka pyörin päivittäin tuolla "toisessa maailmassa" ja kättelen korkeatastoista digitaalista kanssakäymistä koko ajan, ja koen sen enemmän tai vähemmän "standardiksi" eli niin se pitää ollakkin?! Eli mistä te puhutte? Ja siis toisaalta, Suomi joka on erittäin kehittynyt maa koulutustasoltaan jne., ei sitten kuitenkaan pysy edes Ruotsin perässä? Vaiko, niinkö? Ainoa asia mikä tulee mieleeni on se että onkohan se taas niin että nyt yritetään tehdä digitaali teknologiasta,(siis nyt on sen vuoro) jotain Raamattua suurempaa pelastajaa/ihmetystä johon kaikkien pitäisi liittyyä, riippumatta tajuatko siitä mitään tai et. Kansalaiset, tämä homma ei ole sen kummempi kuin aikanaan puhelin, ja millainen rakettiasiantuntija pitää olla että tajuaa sen edut, niin liiketoiminnan harjoittamisessa kuin henkilökohtaisellakin tasolla. Ja sen jälkeen - business is business, Moses is Moses. Tai yhtkäkuin BAU = business as usual. Mitä tulee "mediataloihin" niin nehän vain yrittävät pää punaisena keksiä näitä Villen mainitsemia solmukohtia, koska jos omistat solmukohdan, niin hallitset sillä kohtaa liikennettä ja oikein; sinä voi sitten rahastaa niin paljon kuin vain omatunto antaa myöden. Jokuhan tietysti tälläkin minuutilla miettii päätänsä puhki kuinka voisi hallita koko helkutin internettiä. Se on aivan varma se, ja niitä miettijöitä tulee lisää, ja ennen pitkää, uskoisin että joku yrittää ottaa homman haltuunsa, mutta se asia on taas jo toinen tarina.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-10 10:55:04

Digitalisoitumisen nopea eteneminen todellakin jakaa ihmisiä eri tasoisiin käyttäjäryhmään... diginatiiveja on kai kaikki alle 25v, sen jälkeen tulee ne jolle verkko on luonnollinen asia, me vähän vanhemmat intoilemme uudesta ja sitten on ATK-porukkaa. Tosin segmentit eivät suoraan korreloi iän kanssa! selkeitä eroja suhtautumisessa kyllä näkee.

Meidän intoiloijoiden on hyvä muistaa että esim. Twitterissä on 1% kansasta.tosin mietin kovasti mitä tapahtuu jos ja kun luku jonain päivänä on 99% silloin ei varmaan ole enää twitteriä vaan jotain ihan muuta!

Kiitos viestistä. olen niitä kaipaillut.

V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pia Kenttä (@PiaKentta)
2013-08-14 21:35:54

Näihin Villen sivuihin jäin jumiin. Twittailinkin jo. Mutta tähän vähän pidemmälti, periaatteessa olisi varmasti voinut kirjoittaa uusimmankin kirjoituksen kommentteihin, sama se, eiköhän se näinkin perille tule. Lyhyt esittely: mediaseksitön kiinteistöala ;) + markkinointi + myynti. Täysin noviisi mitä digitaalisuuteen tulee, mutta Metropolian kautta toivoen seuraavan vuoden aikana viisastun (YAMK mediatuotanto...). Mutta, that's not the point... Näen markkinoinnin muuttuvan tällä hetkellä radikaalisti, etsin kuumeisesti itse vastauksia kiinteistöalan (joka varmasti yksi kaikkein hitaammin muuttuva ala) uusiksi tavoiksi, kanaviksi ja näen digitaalisuuden voimavarana, somettumisen keinona oikeiden/sopivien ihmisten yhteensaattamiseen, oli käyttöympäristö sitten mikä vaan. Into, tahto ja rohkeus kuuluu työkalupakkiin.

Sitten se asia. :) Ymmmärrän Harrin pointin tuossa yllä. Sekavaa. On, jos siitä tekee sellaista. Tiedostamme, että rajat on auki, digikanavia kasoittain, vanhoja menee, uusia tulee, mahdollisuuksia on, perinteiset markkinointikanavat ovat förbi. Ihmiset taas sen sijaan haahuilee siellä täällä, vähän hukassa, koska rajat ovat tosiaan hävinneet, yritetään etsiä samanmielisiä, kaivataan jeesiä ja nettikätilöä koko digiviidakossa, osa ei edelleenkään ymmärrä koko netistä mitään (en segmentoi, koska tosiaan tämä ei ole ikäkysymys, eikä paikkakunta, mutta vrt. suomalaiset verkossa 2013 -tutkimuksen käyttäjäjaottelu), mutta laitteiden ja tekniikan räjähdysmäinen kasvu, digikanavien edullisuus pikkuhiljaa ohjaa niin, kuluttajat, markkinoijat, yritykset kuin yhdistykset, konsultit, verkostoitujat jne. netin maailmoihin. Tarvitaan paikka/kanava/keinot, jonka kautta tarve löytää tyydyttäjänsä vai päinvastoin. Ihmiset "organisoitua" tässä uudessa tilanteessa. Ja herranjumala en nyt puhu mistään byrokratiasta, vaan uudelleen ajattelusta ja uusista keinoista.

No nyt tullaan tähän miksi jumituin Villen sivuihin. Reitti ja kanava kun voi olla mikä vaan, minkä kielinen vaan, alkuun nyt sitten vaikka suomi suomalaisille ja vaikka sitten Digitalist Network. Kunhan on alku. Ja kunhan on tilaus, sehän tuossa yllä jo tuli epäselvästi kirjoitettua. :) Ja kunhan on se markkinointi ja palvelun kehittyminen kasvun myötä. Ja pirusti intoa ja tahtotilaa viedä eteenpäin. Markinointi on lobbausta lobbauksen perään oikeille ihmisille oli se ympäristö nyt sitten mikä tahansa. Viestintää, viestintää ja viestintään. Ymmärsin Villen teksteistä, että näitä kaikkia löytyisi. Siksi innostuin itsekin. Eli, koska vielä en tiedä mitä Ville tekee, innosta piukeana seuraan, odotan. Näen mahdollisuuden loistavana, ajat juurikin niitä samoja asioita jo eteenpäin, joita itse olen vasta miettinyt. Mahti homma! Sori, oli pakko tulla pidemmälti sivuillesi pöhisemään. :D Toivoen teet jotain suurta. Ideasi ovat ainakin loistavia. Onhan porukkaa riittävästi tekemässä, vai vastako kasailet?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-08-15 10:49:33

Kiitos seuraamisesta ja viestistäsi! tunnustus kannustaa aina. Yritetään parhaamme myös digitalistissa ja katsotaan mihin se riittää. Meillä on hyvä tiimi tässä alussa ja heti kun saadaan #LIVE kaikki ovat tervetulleita mukaan. hetki vielä! Terkut, V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.