Tiedolla johtamisen paluu

19.06.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Tiedolla johtamisen paluu

Väitin Suomen olevan luulojohtamisen luvattu maa. Kirjoituksesta tuli Tolvasen suosituimpia. Syvennyin asiaan ja pohdin miten tieto, verkostotalous ja digitalisoituminen lyövät kättä toistensa kanssa.

Sähköisen asioinnin ammattimainen hoitaminen vaatii yrityksiltä johtamismallin ja organisoitumisen muutosta. Työtehtävät muuttuvat, ajattelumallien on syytä kehittyä ja järjestelmätasolla tarvitaan saumatonta yhteispeliä. Suomalainen verkkokauppa kärsii niiden eristäytymisestä varsinaisesta liiketoiminnasta. Miten johtaa holistista asiakaskokemusta verkossa, kivijalassa tai pilvessä jos jokaista kanavaa johtaa erillinen organisaatio? Miten asiakas voi olla palvelukokemuksen keskiössä, jos yritystä johdetaan kanava kerrallaan eikä asiakaskokemus keskiössä?

Tiedolla johtaminen tekee paluun. Tähän asti on puuhasteltu järjestelmähankkeiden kanssa, joiden päätavoite on ollut yhdistää ja kehittää yritysten sisäisiä johtamisjärjestelmiä. Raportointia, mittaamista ja ohjaamismalleja kehitetään integroimalla malleihin organisaatiosta saatavaa tietoa. Ongelmana on ollut numerotiedon yhdistäminen johtamiseen. Kuinka moni suomalainen organisaatio on aidosti tiedolla johdettu strategisella tasolla? Väitän ettei yksikään.

Tilanne muuttuu täysin kun siirrytään asioimaan sähköisiin kanaviin ja laitetaan maksaja ekosysteemin keskiöön. Asiakas- ja asiointikokemus ratkaisee. Jo nyt kansainvälisissä palveluissa on nähtävissä kuinka asiakastieto johtaa asiakaskokemusta. Jos haet hotels.com palvelusta samaa hotellia muutaman kerran, kolmannella kerralla hinta saattaa olla kympin kalliimpi.  Kun rekisteröidyt Amazonille sisään, saat profiiliisi sopivia ehdotuksia. Niken Fuelband (Tolvanen on myyty) tarjoaa toimivan Dashboardin omaan suorittamiseen, yhteisiin ja erilaisiin ostokokemuksiin. Tarjoamasta tulee dynaamista.

Tiedolla johtaminen muuttaa vihdoin koko liiketoimintaan. Samalla saadaan vihdoin aikaiseksi strategisempaa markkinointia a la Kotler. Tarjoama kasvaa räätälöidyksi ehdotukseksi, hinnoittelu muuttuu dynaamiseksi, promootiot henkilökohtaiseksi ja jakelu asiakasprofiilin mukaiseksi.

Suomessa ollaan kaukana toimivasta markkinoinnin automaatiosta tai tiedolla johtamisen hyödyntämisestä. En tiedä onko palveluyritysten tai vähittäiskaupan jättiläiset kanavalla vielä ollenkaan. Tiedän kuitenkin asian muuttuvan. Suomessa on jo joukko edelläkävijöitä, jotka näkevät murroksen mahdollisuuden. Itsekin olen vähän asiasta innostunut. Näen mahdollisuuden yhdistää aidosti strateginen markkinointi,  tehokas verkostomainen johtamismalli ja sähköinen asiakaspalvelu. Siitähän saattaisi syntyä vaikka mitä. #sharingiscaring!

Tiedon pauloissa,

V

ps. Tässä Tolvasen näkemys asiakaslähtöisyyden murroksesta. Tuotantojohtamisesta asiakasohjautuvuuteen. Asiakaskokemus, tiedolla johtaminen ja taustajärjestelmät integroituvat holistiseksi palveluputkeksi.

Dia1

 

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Aki Vänni (@VnniTwt)
2013-06-19 06:21:39

En juurikaan ymmärrä syvällisesti exeleitä ja muita suomalaisten johtajien tavallisesti käyttämiä johtamisen välineitä. Ymmärrän numeroita kunhan ne on oman ajatusmaailmani mukaan lokeroitu. Tiedolla johtaminen on kyllä suomalaisissa yrityksissä hyvinkin yleistä, kuten monista entisistä ja nykyisistä menestyjistä voidaan lukea. Ne tiedot vaan nyt sattuu olemaan siihen kirjanpitoon perustuvaa joka on tietysti faktaa mutta vanhaa. Tästä seuraa se että yritystä johdetaan kohti eilistä eikä kohti huomista ja asiakasta
Kysy vaikka Kallasvuolta mikä meni pieleen sen kaiken muun ohessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 06:25:48

Peruutuspeiliin tuijottaminen on suomalaisen johtamisen erikoisuus. Ehkä johtajat voisivat alleviivat osaamistaan myös kävelemällä takaperin? (toimiiko ironia verkossa?) #äläotaihanvakavasti

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Pekka Ahola
2013-06-19 07:55:23

Digitalisoituminen on kokonaisvaltainen yrityksen liiketoimintamalleihin vaikuttava/mullistava ilmiö (kuten #V ansiokkaasti julistaa) ja se luo uuden vaatimustason johtamiselle, ohjaamisella ja informaatiotarpeille. Uusi kellotaajuus, uudet vaatimukset ja mahdollisuudet. Vanhat keinot eivät enää riitä - mahdollisuudet selvitytymiselle ovat Puolan armeija luokkaa toisen maailmansodan aikana (#äläotaihanvakavasti)

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:30:41

Hyvä Pekka! Näemme kovat esitykset aiheesta syksyllä! www.meetingpoint.fi

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-19 07:59:07

Ekonomikoulussa opetetaan lukemaan tuloslaskelmaa, ei luomaan elämyksiä. Itseoppineet johtajat parhaimmillaan ymmärtävät mikä yrityksessä on tärkeää, suurin osa keskittyy koneiden korjaamiseen tms. kun sen parhaiten osaavat. Edes tulevaisuuden suunnittelu ei perustu innovaatioihin vaan edellisiin toteutuneisiin myynteihin ja kuluihin joita muutetaan jollakin prosentilla, ei tarvitse ihmetellä miksei tehdä ihmetekoja kun ei ole tavoitteitakaan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:31:35

Totta. Näin se vaan on vaikka juuri mekin täällä viihdytämme itseämme ja toisiamme hyvillä sisällöillä ja kommenteilla... Mutta "ne vaan puhhuu... " Huh.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 08:00:47

Olen lukenut kaikkien BI-konsulttien materiaalit/sivustot. Miksi kaikki puhuvat raportoinnista, tehostamisesta ja järjestelmistä? Eikö voisi puhua kasvusta, asiakaslähtöisyydestä ja vaikuttamisesta?

Sattumalta juuri ynnäsin digitalisoitumista seuraavaan artikkeliin.

https://www.villetolvanen.com/2013/06/19/mita-eroa-on-verkkokaupalla-ja-liiketoiminnalla-verkossa/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

@JKartela
2013-06-19 09:51:16

Jatkan samalla propagandalla kuin twitterissä. http://www.meetingpoint.fi/fi/etusivu -> puhutaan kasvusta, puhutaan asiakaslähtöisyydestä, puhutaan vaikuttamisesta. Syksy tuo muutoksen tuulet.

Samalla täytyy mainita, että todellisen digitaalisen asiakaslähtöisyyden rakentaminen ilman hyviä pohjajärjestelmiä on vähän kuin rakentaisi talon ilman putkistoja. Valtavat lasi-ikkunat ja parkettilattia eivät jaksa pitää hymyä huulilla, jos kerran tunnissa täytyy kantaa saavilla vettä sisään.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sakari Sainio (@sakarisainio)
2013-06-19 09:58:18

Olen kyllä hieman eri mieltä tiedolla johtamisen paluusta. Päädymme liian helposti monenlaisiin yleistyksiin. Raportoinnin tehostamisella tarkoitetaan myös yksinkertaisesti tiedonkulun tehostamista organisaatioissa. Liian usein alhaalta (markkinoilta) tuleva hajanainen tieto ei etene organisaatioissa järjestelmällisesti riittävän ylös. Yritystoimintaan kuuluu olennaisesti itsensä uudelleenlöytäminen ja kriisien kautta kasvaminen. Harvat yritykset uusiutuvat jos niillä menee aina vain hyvin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Piirimyyja
2013-06-19 15:27:54

tämä onkin mielenkiintoinen probleema; kun yrityksellä menee aina vain hyvin. Silloin siis tehdään oikeita asioita ja rohkea on se joka päättää silloin muuttaa ohjauslinjaa. On helppo muuttaa yritystä jolla on ongelmia, mutta kuinka vaikeata onkaan uudistua kun on jo pitkään mennyt hyvin. Ainakin omistajien ja johdon on silloin syytä käyttää enemmän ja enemmän aikaa tulevaisuuden ajatteluun ja analysointiin, jotta ohjataan oikealle saarelle ilman karillakäymistä.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:34:18

Timo, Olet oikeassa. On helpompi haastaa markkinajohtajaa kuin pitää paalupaikka. Haastajille löytyy enemmän vaihtoehtoisia strategioita kun johtaja joutuu puolustamaan asemaansa. Toisaalta selkeästi "suurin" on myös suosituin ja "halutuin" Ehkä pitäisi uskaltaa olla rohkeammin paras jos kerran sitä on? V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:32:44

Kiitos Sakari! Järjen ääni. Kieltämättä vähän "tuulettelin" ja uhosin kohti kesää. Tunnustan. Toivon kuitenkin jonkinlaista renessanssia tiedolla johtamisen kehittämiseen kasvavan verkkokaupan avulla.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

lela
2013-08-27 14:48:27

http://www.celebritynetworth.com/category/richest-politicians/

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.