Mitä eroa on verkkokaupalla ja liiketoiminnalla verkossa?

19.06.2013 | strategia | Ville Tolvanen

Mitä eroa on verkkokaupalla ja liiketoiminnalla verkossa?

Kuten huomaat, nyt printataan viimeisetkin ajatukset verkkoon. Sitten mennään ongelle. Tiedän että nämä ja seuraavat käsitteet ovat takapuolesta. Pyydän anteeksi kyvyttömyyttäni viestiä selkeämmin. Pidän viestimistä kuitenkin vaikenemista arvokkaampana.

Sotkemme jatkuvasti verkkokaupan ja liiketoiminnan verkossa. Ensimmäisellä tarkoitetaan sähköistä myyntikanavaa, sovellusta, joka mahdollistaa kohderyhmän ostamisen verkossa. Heikoimmissa verkkokaupoissa ei edes palvella asiakasta. Ne ovat sähköisiä katalogeja, joista voi hankkia tarvitsemansa tuotteen. Kuluttajan tietoisuus, innostuminen, aktivoituminen ja asiakkuuden syntyminen jätetään sattuman varaan. Tai ulkoistetaan asiakkaalle. Piittaamatonta, typerää ja vaarallista. Tällaiset yhtiöt ajattelevat verkkoa yhtenä jakelukanavana. Tunnustavat siis olevansa tuote- ja tuotantolähtöisiä asiakkaiden ajatuksista piittaamatta.

Liiketoiminta verkossa kuvaa digitalisoitumista. Digitalisoituminen määritellään teknogian integroitumiseksi osaksi arkea. Luet tolvasen lehden sijaan ipadilta, käytät sähköpostia, Facebookia ja konetta työksesi. Asioit sähköisesti verkossa. Varsinainen digitalisoituminen on todellista käyttäytymisen, rakenteiden, liiketoimintamallien murrosta.

Liiketoiminta verkossa on hyvä sateenvarjo kaikelle liiketoiminnan digitalisoitumisen muutoksille. Tuotekehitys joukkoistuu ja sähköistyy, Viestintä, tuotelanseeraukset ja suurin osa markkinoinnista hoidetaan sähköisessä suorakanavassa. Tilaus-toimitusprosessi hoidetaan sähköisesti. Markkinointi ja palvelu liimautuvat yhteen. Miten sinä aiot koukuttaa kohderyhmäsi? Älä sano etteivät he ole verkossa vaan kerro että sinä olet. Rakenna jotain mikä koukuttaa, ala oman toimialasi ylivoimaiseksi. Olen lukemattomia kertoja kuullut suomalaisen johdon halusta olla oman alansa omena, jostain syystä perunoiden viljelyltä tämä liiketoiminta kuitenkin näyttää.

Ei tämä ole mitään tulevaisuuden höpinöitä. Murros kuluttajakäyttäytymisessä on käsittämättömän nopea. Jos seitsemän maailman kymmenen eniten ostetuista joululahjoista on verkkoon kytkettäviä palveluita ja laitteita, eiköhän se kerro mitä on edessäpäin. Suurimmalle osalle ihmisistä sähköinen tapa asioita on vain parempi, nopeampi ja helpompi tapa kuluttaa. Tottakai tarve hypistellä, nautiskella kirjasta tai lehdestä tai muu kohtaamisten maailma säilyy, jopa vahvistuu. Ilman sähköistä olemusta olet vain ulkona tulevasta. Sähköinen kehittäminen on vaikeaa ja kallista? Olethan varma että teet kerralla aivan täysin oikein?

Liiketoiminta verkossa näyttää nousevan vihdoinkin suomalaisen yritysjohdon agendalle. Siitä kielivät myös yhteydenotot allekirjoittaneelle. Nyt halutaan tietää – millainen meidän asiakaskokemus on verkossa? Mitä muut tekevät? Mitä meidän pitäisi pystyä tekemään 2015? Näitä projekteja on ilo tehdä. Edessä on maailma, jossa rakennetaan enemmän, parempaa ja vähemmällä. Aivan kuten tammikuussa kirjoitin.

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Timo Nisula/Piirimyyja
2013-06-19 08:08:23

Pitääkö sua Ville ruveta uskomaan:)? Mietin (ihan oikeasti) miten me voidaan ottaa digimurroksesta kaikki irti, miten pieni toimija kasvaa henkisesti ja kuluttajan kannalta aivan ylivoimaiseksi verrattuna kansallisiin ja kansainvälisiin jätteihin. Muutos antaa aivan uuden mahdollisuuden päästä tekemään tarinaa ja markkinointia kohtuuhinnalla riippumatta siitä minkäkokoinen olet. Siihen tarvitaan hyvä ja AITO tarina ja tietysti ei pidä unohtaa että aidosti hyvät tuotteet tai palvelut, eikä vain että itse niin luulet, vaan lupaukset on myös pystyttävä lunastamaan

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Vänni (@VnniTwt)
2013-06-19 08:35:59

Kaikkea tuota ja vielä enemmän. Ja olis parempi uskoa. Se siirtää kuulemma vuoria. Usko tulevaan, oman tuotteeseen ja omiin mahdollisuuksiin tarttuu kunhan se tuote on riittävän hyvä. (Täydellistä ei olekaan.) Kun nämä kaikki kohtaa. Kuluttaja ja asiakas vie uskoa ja viestiä eteenpäin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:27:40

Mitä jos antais tuotteen asiakkaiden muotoiltavaksi? Ikäänkuin heittäis protoja pureksittavaksi ja veis tekemistä eteenpäin? Mistä löytyisi niin joustava firma joka taipuisi markkinan ja asiakkaiden muotoiltavaksi?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:26:20

Tää on vähän niinku se munkin missio. Mitä jos tekis "tolvaset" jollekin kotimaiselle vietintituotteelle? Pelille? Taajuusmuuttajalle? Mille tahansa? Pienellä rahalla sais globaalia sisältöä ja rutkasti näkyvyyttä... ehkäpä fanejakin?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Harri K
2013-06-19 08:21:52

Ville, luulen että saat paremman vastauksen kun kysyt; Mitä eroa on rautakaupalla ja liiketoimintaan perustuvalla rautakaupalla?Do you get it?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 08:59:13

Juuri näin... Hassu vaan että ulkopuolisten on näitä kysymyksiä kysyttävä... Asiakastarve hukkuu kyllä isommassa laivassa aivan huolella. #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Katri Manninen
2013-06-19 11:04:22

Onko jossain olemassa rautakauppa joka ei ole liiketoimintaa?

Kerrataan liiketoiminnan merkitys:
"Liiketoiminta tarkoittaa ammattimaista kaupallista tai teollista toimintaa, jonka tarkoituksena on joko luoda pääomaa ja voittoa tai vain ylläpitää omaa toimintaansa. "

Paskasti hoidettu kauppa voi olla paskaa liiketoimintaa, mutta se on silti liiketoimintaa.

Tämän kirjoituksen voi ymmärtää niin, että "ihmiset sekoittavat jatkuvasti hauet ja kalat. Hauet ovat haukia ja kalat kaloja."

Hauki on kala ja verkkokauppa on nimenomaan liiketoimintaa verkossa, mutta niin on myös markkinointi, asiakkaiden palvelu, tiedottaminen jne.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:28:23

Katri, kaiken voi halutessaan ymmärtää oikein tai väärin. Eikö vain?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eetu Karppanen (@kyyjonssoni)
2013-06-19 09:50:25

Meillä muutenkin on valitettavan monessa yhteydessä palvelukulttuurin puute muutenkin. Tyyliin "ollaan aina tehty näin" tai "miksi pitäisi, mähän oon vaan töissä täällä?". Kun sisäiset yrityskulttuurit muuttuu (ts. tulee se nuorempi sukupolvi johtamaan yrityksiä ja lähdetään jostakin muusta lähtökohdasta kuin komentamisesta), ollaan tilanteessa jossa saadaan aikaiseksi oikeasti sellaisia työyhteisöjä, joissa työntekijätkin viihtyvät ja se näkyy tällöin erityisesti asiakasrajapinnassa.

Itse muutamisen vuotta kaupan alalla olleena harmittelin usein sitä, että työstä uupuu kaikki motivaattorit. Työtä tehdään vain sen vuoksi, että saadaan rahaa, vaikka myyntialueessa olikin harrastuneisuutta ja mielenkiintoa sitä kohtaan. Miksi ratkaisumyynnissä (tietotekniikka, kosmetiikka, urheilu) ei voitaisi siirtyä siihen, että se oma työpanos, eli loppujen lopuksi myynnin määrä, voisi näkyä myös konkreettisesti siinä palkassa? Jyvät akanoista, hyvät selviää, heikot karsiutuu - liiketoiminnan peruslakeja. Ehkäpä tälläisen myötä myöskin palvelukulttuuri suuremmissakin kivijalkamyymälöissä olisi enemmän voimissaan?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Aki Kiminki (@akikiminki)
2013-06-19 20:23:36

Yep, Eetu. Tuo "ollaan aina tehty näin" on kehityksen jarru valitettavan monessa yrityksessä. Se on kuin joku pirun ikuinen mandaatti tehdä asiat sillä samalla (ja usein aivan vammaisella) tavalla, piittaamatta markkinoiden, kulttuurin ja ympäristön muutoksista.

Toinen vastaavanlainen ongelma on yrityksen eri "osastot" ja niiden fokusoituminen vain omaan juttuunsa: "Hei tehdään nää ostot omaan vihkoon eikä jeesata markkinointiväkeä yhtään, kääntäkööt he itse nämä samat kivet uudelleen...".
Toki organisaatio ja "osastot" ovat välttämättömiä mutta menestyvissä yrityksissä ne toimivat saumattomasti yhteiseen maaliin pelaten.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-19 20:29:29

Tämä murros näkyy jo osasassa suomalaisia yrityksiä. yritetään luoda "työtä jolla on tarkoitus" Löytää vision ohelle selkeä missio - miksi yritys on olemassa ja mitä saamme yhdessä aikaiseksi.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.